26 november 201910:00

ED: Eindhoven wint bizar duel, Leeuwarden blijft winnen

Het was weer een opmerkelijk weekend in de Eerste Divisie. Eindhoven Kemphanen klopte Nijmegen Devils na een shootout en een knotsgekke slotfase. Capitals Leeuwarden versloeg GIJS Groningen en boekte daarmee de vijfde zege op rij.

Eindhoven Kemphanen – Nijmegen Devils

De ontmoeting tussen Eindhoven en Nijmegen was een waar spektakel. Veel doelpunten, veel strafminuten, blessures en een chaotische slotfase waren de ingredienten voor deze topper. De eerste periode begon nog redelijk kalm. Dave Stappershoef bracht Nijmegen na acht minuten aan de leiding alvorens Jeroen Raats de gelijkmaker scoorde namens Eindhoven. De bezoekers uit Nijmegen pakten vroeg in de tweede periode wederom een voorsprong. Joël van Baarsen en Pim Vinke zorgden met twee powerplaygoals voor een verrassende 1-3 tussenstand. Halverwege de periode wist topscorer Rastislav Veres de aansluitingstreffer te scoren.

Aan het begin van de derde periode leek Eindhoven de tegenstander te hebben gebroken. Binnen vijf minuten stond Eindhoven op een 5-3 voorsprong met nog twee goals van Veres en een treffer van Mike Daams. Nijmegen pakte na de vijfde goal een time-out en daarna begon de wedstrijd toch weer te kantelen. Veres en Koen Bakker liepen tegen een straf en even later kreeg Veres zelfs een game misconduct wegens abuse of officials vanuit de strafbank. Het was opnieuw Joël van Baarsen die toesloeg met een powerplaygoal: 5-4.

Met nog tachtig seconden te gaan in reguliere speeltijd besloot Nijmegen-coach Eric Mater om goalie Patrick Vermeulen naar de kant te halen. Die tactiek werkte al snel want met nog 57 seconden te gaan schoot Mitchel van Holten de 5-5 binnen. De bijna 400 toeschouwers in Eindhoven zagen een halve minuut later Jeroen Raats aan de andere kant de 6-5 scoren. Maar het kon nog gekker worden. Met nog twee seconden te gaan, scoorde ook Pim Vinke zijn tweede goal van de avond en dwong daarmee overtime af: 6-6.

In de verlenging zouden geen goals meer vallen zodat penalty shots de beslissing moesten brengen. In de shootout voltooide Jeroen Raats zijn hattrick door het winnende penalty shot te maken.

OrangeGas Capitals Leeuwarden – GIJS Groningen

In de Elfstedenhal in Leeuwarden vond nog een kraker plaats. De derby tussen Leeuwarden en Groningen trok 350 toeschouwers naar de hal en die zagen ook veel goals en veel spanning. De derby kreeg nog een extra betekenis aangezien er een aantal leden in de selectie van Capitals een fraai verleden hebben in Groningen. David Bartos, Dylan Foks, Gill Göbel en coach Arjan Peters hebben in de laatste jaren ook veel betekend voor GIJS.

Groningen begon sterk aan de derby en ging na de eerste periode met 1-3 aan de leiding. Sebastiaan Snijder scoorde tweemaal voor GIJS en ook Dante Latumakulita scoorde namens de gasten. David Bartos tekende voor de treffer van Capitals. Ook in de tweede periode bleef GIJS aan de leiding. Via Tim Bartels liep Groningen uit naar 1-4. Daarna zorgden Brend de Jong en Gill Göbel voor de aansluitingstreffers van Leeuwarden. In de 38e minuut zorgde Kristiaan Snijder er toch voor dat Groningen met een marge van twee goals naar de kleedkamers kon gaan.

In de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd begon de inhaalrace van Capitals. Met nog zeven minuten te gaan scoorde Kian Dreesens met een powerplaygoal de 4-5 namens Capitals. Drie minuten later was het opnieuw David Bartos met een doelpunt. In de verlenging werd Jildert Okkema de held. Voor de tweede keer dit seizoen scoorde Okkema de winnende goal in overtime, eerder deed hij dit al in en tegen Nijmegen.

Met de winning goal van Okkema komt de winning streak van Capitals al op vijf wedstrijden. De volgende wedstrijd voor Capitals is opnieuw een derby, ditmaal tegen UNIS Flyers Toekomstteam.

Foto boven artikel: Age Okkema

Dordrecht Lions – Hijs Hokij Den Haag 2

Dordrecht was in eigen huis te sterk voor het tweede team van Hijs Hokij dat daarmee voor de tweede week op rij onderuit ging. Lions kon opnieuw beschikken over clublegende Don Galjaard die vorige week zijn rentree maakte in de Eerste Divisie. Daarentegen ontbraken de belangrijke aanvallers Falco Veenhuizen en Levy Galjaard. Den Haag bleek wel een pittige tegenstander te zijn voor Dordrecht. Den Haag kwam maar liefst driemaal op voorsprong via twee goals van Diordy Vols en nog een doelpunt van Ben Rurup.

Dordrecht kwam tot driemaal toe langzij, Nikita Kamyshev was belangrijk met twee goals. In de 37e minuut kwam Lions voor het eerst op voorsprong via Valentijn Scheffe. Vijf minuten voor tijd zorgde Arno Rath met een powerplaygoal voor de eindstand: 5-3.

Geniet hieronder van de foto's van Rene Kamps:

Overige duels

Zoetermeer Panters 2 moet blijven wachten op de eerste zege. Amsterdam Tigers was met 4-12 veel te sterk in het Silverdome. De nieuwe Canades versterking James Mercer gaf zijn visitekaartje af namens Amsterdam met een hattrick. Mercer was niet het enige nieuwe gezicht bij Amsterdam. John Versteeg maakte zijn rentree bij Amsterdam en pikte direct een doelpunt mee. Zeb van Duin en Connor Barette scoorden beiden tweemaal voor Tigers. Voor Zoetermeer scoorde ex-Tiger Martijn Geerligs twee goals. Dankzij de overwinning is Amsterdam nu alleen koploper in poule B.

Yeti’s Breda won met 3-1 van Red Eagles Den Bosch. Clubtopscorer Luuk Brekelmans had twee treffers voor Breda en tilde zijn totaal dit seizoen naar 12 goals. Danny Donders scoorde het openingsdoelpunt voor Breda en Jamie Jaarsveld voorkwam tien seconden voor tijd een Bredase shutout. In het doel van Breda stond ditmaal oud-international Marcel den Hartog.

Utrecht Dragons kent een moeilijke periode. De ploeg verloor voor de vierde keer op rij. UNIS Flyers Toekomstteam won met 4-5 in de Domstad. Indy Bontan noteerde wel een hattrick voor Dragons maar dat mocht dus niet baten. Joey de Jong scoorde tweemaal voor Flyers. De overige doelpunten kwamen op naam van Jari Hiemstra, Jeremy ten Brink en Rick Neef.

Smoke Eaters Geleen ging thuis nipt onderuit met 4-5 tegen Tilburg Trappers 3. Jonas Steeno was de grote plaaggeest voor Geleen. Steeno scoorde driemaal voor Tilburg. Routinier Don Nichols was goed voor 1 goal en drie assists. Arbër Shabani bracht Geleen in de 49e minuut op een 4-3 voorsprong maar Geleen kon die voorsprong niet vasthouden. In de laatste zeven minuten draaiden Marvin Timmer en Jonas Steeno de achterstand om in een Tilburgse zege.