Div ED logos 201415

13 oktober 201421:17

Door Joep Meijsen

ED: Haagse comeback in hoofdstad

Amsterdam en Den Haag zijn terug in de Eerste Divisie. De formatie uit de Hofstad won het onderlinge duel in overtime. Andere zeges in het eerste speelweekeinde waren er voor Nijmegen, Groningen, Heerenveen en Zoetermeer.

Nijmegen – Eindhoven 5-2
Nijmegen Devils speelde vrijdagavond thuis tegen het nieuwe combinatieteam van Kemphanen en de NIJA. Devils kwam via goals van Remo Speijers en Peter Vissers in de eerste periode op voorsprong. Via Leon Pieper deed Eindhoven iets terug vroeg in de tweede doorgang. Hoewel Jay Plamont niet veel later de marge weer herstelde, sloot Eindhoven de tweede periode af met een achterstand van slechts Ă©Ă©n goal via een powerplaygoal van Ron Woudenberg. Devils won de derde periode daarna ook dankzij de man-meer-situaties. Eerst was het Dennis Jonker die raakschoot met twee man meer op het ijs, daarna besliste Peter Vissers met zijn tweede goal van de avond op een gewone powerplay kort voor tijd de wedstrijd definitief.

Amsterdam – Den Haag 4-5 (OT)
Bij Amsterdam en Den Haag veel bekende namen uit de Eredivisie, waarmee beide teams naar verwachting een zeer competitief seizoen gaan spelen in de Eerste Divisie. In de openingswedstrijd van het seizoen was het Calvin Pohlman die het eerste Amsterdamse doelpunt scoorde. Een dubbelslag van Johan Rurup zorgde er echter voor dat Den Haag met een voorsprong ging rusten. De tweede periode was daarna helemaal voor Amsterdam, dat via goals van Bryan Hoogenraad, Jason Forward en een shorthanded goal van John Versteeg het initiatief helemaal terugpakte in de wedstrijd. Den Haag was echter nog niet geslagen en via een shorthanded goal van Alan van Bentem en een treffer van Marco Bommezijn werd overtime afgedwongen. Daarin zorgde Alan van Bentem voor de winnende goal.

Den Bosch – Groningen 4-9
Groningen is de regerende kampioen in de Eerste Divisie en begon het seizoen met een ruime zege in Den Bosch. Kevin Keijzer en Sebastiaan Snijder scoorden ieder twee keer namens Groningen, dat in de eerste periode uitliep een 3-0 voorsprong pakte, alvorens Den Bosch dichtbij kwam in de openingsfase van de tweede periode. Daarna was het echter voornamelijk Groningen dat de klok sloeg met een ruime zege als gevolg. David Bartos, Wesley Timmersmans, Klaver Jan Middelweerd, Fenno Mulder en Rodney Kuiper namens de overige treffers van GIJS voor hun rekening. Namens Den Bosch vonden Luuk Lambregts, Mark Schra, Denzl den Besten en Justin Evers het net achter Tom Korte.

Heerenveen – Dordrecht 5-1
Dordrecht won twee jaar geleden het kampioenschap in de Eerste Divisie en keert na een jaar in de Eredivisie weer terug met nog een aantal namen van vorig jaar. Tegen Heerenveen was dat niet genoeg voor de zege. Zahir Hup en de ook in de Eredivisie spelende Giovanni Vogelaar brachten Flyers op voorsprong. Kenny Welles vergrootte die voorsprong vroeg in de tweede doorgang, alvorens Davy van Turenhout de eerste Lions-treffer van het nieuwe seizoen op zijn naam bracht. Sietse van den Brink en Jeroep Beeksma zorgden er daarna voor de ruime zege voor Flyers.

Tilburg – Zoetermeer 3-5
Het tweede team van Tilburg is ook terug in de Eerste Divisie en begon het seizoen met en 3-5 nederlaag tegen Zoetermeer. Beide teams stonden zowel na de eerste als na de tweede periode in evenwicht, maar via Michael van Rijswijk en Jason Boereboom maakte Panters in de slotperiode het verschil. Marko van Leeuwen en Pascal van de Velde (2) scoorden de overige Panters-goals, terwijl de Tilburgse treffers werden gescoord door Sander Horvers, Tim Donders en Elia Urlings.