Ed Dordrecht Eindhoven 01022020 05
— © Rene Kamps

4 februari 202008:00

ED: Kemphanen grijpt thuisvoordeel

Eindhoven Kemphanen had het heel lastig tegen Dordrecht Lions, maar won uiteindelijk in overtime en behaalde daarmee het thuisvoordeel gedurende de gehele play-offs. Op de laatste speeldag klom Hijs Hokij Den Haag nog een plek ten koste van Capitals Leeuwarden.

Dordrecht Lions – Eindhoven Kemphanen

Lions is sinds de terugkeer van Eindhoven in de Eerste Divisie een interessante tegenstander voor Kemphanen. Ook deze ontmoeting in Dordrecht bleek een spannend gevecht en het leek er lange tijd op dat Eindhoven het thuisvoordeel zou verspelen aan Amsterdam. Dordrecht kwam in de eerste minuut van de derde periode op een 3-1 voorsprong dankzij Valentijn Scheffe. Eindhoven opende nochtans in de tweede minuut van de wedstrijd de score via Ricky van den Boom, maar veertig minuten later keek Eindhoven dus tegen een achterstand van twee goals aan.

De mannen en vrouwen uit Eindhoven gaven echter niet op en gingen op jacht naar een comeback. Met nog 6,5 minuut te spelen zorgde topscorer Rastislav Veres voor de aansluitingstreffer. Met nog twee minuten te spelen viel de gelijkmaker. Net na het verstrijken van een Eindhovense powerplay schoot Willem Gloudemans de 3-3 binnen. In de overtime was het wederom Veres die scoorde. Zijn winnende goal betekende zijn 46e goal van het seizoen en daarmee werd de Slowaak met een straatlengte voorsprong topscorer in de Eerste Divisie.

Dordrecht eindigde op de tweede plek in poule A achter Eindhoven en mag het in de play-offs opnemen tegen Zoetermeer Panters 2. Hieronder nog zoals altijd de fraaie foto’s van Rene Kamps.

Overige ploegen poule A

Yeti’s Breda sluit het debuutseizoen af als derde in poule A. De ploeg verloor de laatste wedstrijd in Stappegoor met 3-4 van Hijs Hokij Den Haag 2. De Bredase ploeg kwam in de tweede periode terug van een 1-3 achterstand. Zeven minuten voor het einde van het duel scoorde Jelle Kronenburg echter de winnende goal voor de Haagse formatie.

Op de vierde plek eindigde Nijmegen Devils 2. De Nijmegenaren wonnen de laatste wedstrijd, met U18-goalie Emma Fondse in het doel, in overtime tegen Tilburg Trappers 3. Ook deze wedstrijd eindigde in 4-3. Tilburg kwam vijf minuten voor tijd op gelijke hoogte dankzij een goal van Chay Schults. In de verlenging scoorde Yordie Mater al snel de game-winning goal voor Nijmegen. De Tilburgse ploeg besluiten het seizoen op plaats vijf in poule A. Ook van deze wedstrijd zijn er mooie foto’s, ditmaal van Paul Nicolaassen.

Smoke Eaters Geleen vinden we terug op plek zes en Red Eagles Den Bosch werd de hekkensluiter in poule A. Den Bosch won wel het laatste duel tegen de ploeg uit Limburg met 6-4. Den Bosch kwam al binnen tien minuten op een 4-0 voorsprong. Eaters kwam terug tot 4-3 maar de gelijkmaker bleef uit. Daan van den Boogaardt had twee goals namens Den Bosch. Van den Boogaardt zou het einde van de wedstrijd niet meemaken. In de Brabantse hoofdstad vielen maar liefst 309 strafminuten, mede dankzij 3 match penalty’s en 8 game misconducts. Voor den Bosch kregen van den Boogaardt en Deems een match penalty waardoor zij twee play-off wedstrijden moeten missen. Voor Indy Smeets van Geleen was er ook een match penalty.

Poule B

Amsterdam Tigers vierde de winst in poule B in eigen huis met een 18-1 overwinning op Zoetermeer Panters 2, dat als laatste eindigde in de groep. John Versteeg leefde zich uit met maar liefst vijf doelpunten. Nog mooier was het toeschouwersaantal in de hoofdstad: 1400 mensen vonden de weg naar de Jaap Edenhal.

Achter Amsterdam eindigde UNIS Flyers Toekomstteam op de tweede plaats. Dankzij een inhaalwedstrijd moesten de Friezen nog tweemaal aan de bak dit weekend. Flyers won tweemaal met ruime cijfers: thuis met 9-2 tegen Utrecht Dragons (de nummer zes in poule B) en een dag later met 1-10 in en tegen Geleen. Jari Hiemstra scoorde een hattrick in Geleen. Routinier Tony Demelinne werd clubtopscorer voor Heerenveen dit seizoen met 27 doelpunten.

Door de zeges van Flyers zat er voor GIJS Groningen niet meer in dan een derde plek. De Groningse ploeg won de laatste wedstrijd in eigen huis met 3-1 van OrangeGas Capitals Leeuwarden. Clubtopscorer Sebastiaan Snijder scoorde tweemaal voor GIJS en eindigde daarmee op 23 doelpunten.

Leeuwarden zakte door de eigen nederlaag en de winst van Den Haag tegen Breda. Den Haag legde beslag op de vierde plek.

Tussenronde

Volgende week beginnen de play-offs met de zogenaamde tussenronde waarin Eindhoven en Amsterdam dankzij de groepswinst niet hoeven uit te komen. Deze ronde wordt gespeeld in een best-of-two. Het programma voor de tussenronde is:

Dordrecht Lions (nr2 poule A) – Zoetermeer Panters (nr 7 poule B)