Div ED logos 201415

24 februari 201520:48

ED: klaar voor de play-offs

Het laatste speelweekeinde in de Eerste Divisie beantwoordde alle vragen. Komend weekend gaan de kwartfinales van de play-offs van start. Den Haag en Zoetermeer zijn de hoogstgeplaatste teams, Tilburg kwalificeerde zich als laatste.

Dit betekent dat Den Bosch de play-offs op één punt mist. De ploeg van Leo van den Thillart verloor zaterdag in eigen huis met 3-6 van Zoetermeer en kon er dus niet van profiteren dat Tilburg een dag later onderuit ging in eigen huis tegen Amsterdam. Den Haag won in Eindhoven om de eerste plaats veilig te stellen, terwijl Nijmegen de baas was over Dordrecht, waardoor Devils de nummer vijf is. Amsterdam hield Groningen van zich af om als nummer drie door te gaan.

De matchups:

27-2 20.15 Den Haag – Tilburg
01-3 20.00 Tilburg – Den Haag

28-2 20.00 Zoetermeer – Eindhoven/NIJA
01-3 17.00 Eindhoven/NIJA – Zoetermeer

28-2 20.30 Dordrecht – Amsterdam
01-3 17.45 Amsterdam - Dordrecht

28-2 20.30 Groningen – Nijmegen
01-3 16.45 Nijmegen – Groningen

Nijmegen – Dordrecht 3-2
Nijmegen en Dordrecht speelden vrijdagavond om de vijfde plaats op de eindranglijst. Dit leek lange tijd Lions te worden. Willy Schut bracht zijn ploeg al na twee minuten op voorsprong, terwijl Levi Boer het Dordtse voordeel kort voor het verstrijken van de tweede periode verdubbelde. Devils sloeg echter in de slotperiode zijn slag met drie goals om zo tegen de nummer vier van de ranglijst te mogen spelen in de play-offs. Al na dertig seconden zorgde Dave Stappershoef voor de aansluitingstreffer, youngster Wessel Copier scoorde niet veel later de winnende treffer en in de slotminuut van de reguliere speeltijd was het Peter Vissers die het duel in het voordeel van de ploeg uit de Keizerstad besliste.

Heerenveen – Groningen 6-10
Groningen moest winnen bij de nummer laatst van de ranglijst om kans te houden op de derde plaats. Dit gebeurde in een doelpuntrijk duel. Kenneth Keijzer scoorde drie keer voor GIJS en nam ook nog drie assists voor zijn rekening. Klaver Jan Middelweerd was twee keer succesvol, terwijl ook Kevin Kuiper, Tjalling Stellema, Mike Groenhof en Zahir Hup tot scoren kwamen. Namens de Friezen, die na een kwartier spelen nog op 3-3 stonden en later in de wedstrijd nog terugkwamen tot 5-7, waren het Geert Bruinsma (3), Rick Neef, Kenny Welles en Tobias Meijer die succesvol waren.

Eindhoven/NIJA – Den Haag 3-6
De uitschakeling van Kemphanen in de Eredivisie is een voordeeltje voor het tweede team, want Boet van Gestel, Raymond van der Schuit en Danny Stempher kunnen daardoor meedoen in de Eerste Divisie. Voor Van Gestel blijft de inzet echter mogelijk beperkt tot dit ene duel. Hij ontving tijdens de wedstrijd een misconduct, een game misconduct en tenslotte nog een match penalty met de daaraan gekoppelde automatische schorsing. Stempher had een goal en een assist, terwijl Van der Schuit twee assists had in het duel. Den Haag wist de wedstrijd echter toch te winnen en daarmee de eerste plaats definitief veilig te stellen. De ploeg moest daarvoor wel een 2-0 achterstand wegwerken en keek later nog tegen een 3-3 aan. Ben Rurup, Joey Verreijen, Guido Vols, Manitas Demelinne, Luke Zwartbol en Andri Salomonson waren succesvol. Naast Stempher scoorden ook Angelo van Hulten en Jonne de Bonth namens Eindhoven/NIJA.

Den Bosch – Zoetermeer 3-6
De Bosschenaren verspeelden hun laatste kans op de play-offs met een nederlaag tegen Zoetermeer. De Panters hadden de langere adem en namen in het tweede deel van de ontmoeting duidelijk afstand. Zes verschillende doelpuntenmakers voor Zoetermeer: Pascal van de Velde, Bas Tammerijn, Joy Turpijn, Rocco van Hoorn, Michael van Rijswijk en Dennis van der Bol. Mark Schra en Tom Hemmes (2) deden wat terug namens de Bosschenaren.

Tilburg – Amsterdam 5-7
John Versteeg scoorde drie keer voor Amsterdam, dat in Tilburg won en daarmee de derde plaats op de ranglijst veiligstelde. Michael Mackie-Kwist scoorde ook twee keer, terwijl Calvin Pohlman en Julian Berteling het scoretotaal naar zeven tilden. Onur Mete en Bram van Uden hadden een dubbelslag namens Tilburg, waarbij Danny Donders de vijfde voor zijn rekening nam.