Div ED logos 201415

3 november 201419:33

Door Joep Meijsen

ED: Panters alleen aan de leiding

De Eerste Divisie heeft nog Ă©Ă©n koploper. Zoetermeer won een spannende wedstrijd in en tegen Groningen en is nu als enige ploeg nog ongeslagen. Elders in het land wonnen Den Bosch, Den Haag en Amsterdam hun wedstrijden. Voor Amsterdam was het de eerste overwinning sinds de terugkeer in de Eerste Divisie.

Den Haag – Heerenveen 6-2
Den Haag pakte in eigen huis voor 575 toeschouwers de volle buit tegen het tweede team van Heerenveen. Daarmee klom de ploeg uit de Hofstad naar de tweede plaats op de ranglijst. Via Diordy Vols kwam de Haagse formatie na dertien minuten spelen op voorsprong, maar via een shorthanded goal was het de vanuit Groningen naar Heerenveen teruggekeerde Zahir Hup die ervoor zorgde dat de ploegen met een gelijke stand gingen rusten.
Flyers greep vroeg in de tweede periode zelfs brutaal de macht in de wedstrijd via het derde competitiedoelpunt van Jeroen Beeksma. Oud-international Andri Salomonson bracht het voordeel met een dubbelslag weer in Haags voordeel, alvorens Diordy Vos met zijn tweede van de avond en in de slotperiode Marco Bommezijn en Alan van Bentem met powerplaygoals de eindstand op 6-2 brachten.

Nijmegen – Den Bosch 2-3
Een kleine driehonderd toeschouwers zagen Den Bosch vrijdagavond winnen in Nijmegen dankzij een powerplaygoal in de slotperiode van Tom Hemmes. Den Bosch, met een ruime handvol spelers met een Nijmeegs verleden in de opstelling, kwam al vroeg op voorsprong. Yordie Mater soleerde van achteruit door de Bossche defensie voor de 1-0. Een powerplaygoal van Justin Evers bracht beide teams halverwege de periode weer gelijk, maar in de slotminuut van de periode lette Harrie Verdonschot goed op en prikte een rebound binnen om Devils weer op voorsprong te zetten.
Mark Schra begon het seizoen in Nijmegen, maar transfereerde vanwege zijn werk na de voorbereiding naar Den Bosch. In de tweede periode was het de in Heerenveen opgeleidde speler die voor de gelijkmaker zorgde en tenslotte een van de assists op zijn naam bracht bij de winnende goal. Nijmegen drong nog aan op een gelijkmaker, maar het slotoffensief werd gehinderd door verschillende straffen, waaronder een too many men-straf in de slotminuut.

Dordrecht – Amsterdam 4-5 (OT)
Twee ploegen die recent nog in de Eredivisie speelden, kwamen elkaar zaterdagavond tegen in Dordrecht. De thuisploeg kwam tot drie keer toe terug uit achterstand, maar moest uiteindelijk buigen voor een treffer in overtime van John Versteeg, die vorig jaar natuurlijk nog in het shirt van Lions speelde en ook dit jaar voor de Schapenkoppen zou uitkomen.
Calvin Pohlman bracht Amsterdam na zes minuten spelen op voorsprong, de vierde goal voor de ex-Flyer dit seizoen. Jasper Busink zorgde echter voor de gelijkmaker. Scheidsrechter Pascal Keus had vermoedelijk zijn fluitje al in de mond om de tweede periode te beëindigen toen Bryan Hoogenraad Amsterdam opnieuw op voorsprong bracht.
Deze keer was het Valentijn Scheffe die op de powerplay voor de gelijkmaker zorgde. Twee goals in 25 seconden, van Jason Forward en John Versteeg, zorgden voor de derde voorsprong voor de Amsterdamse formatie. Floris Veenhuizen en captain Willy Schut bezorgden Dordrecht echter toch het punt, alvorens Versteeg de wedstrijd in overtime besliste. De Nederlandse-Amerikaan Michael Kwist, ooit actief voor de Amsterdam G’s, keert in december terug in de opstelling van Amsterdam.

Groningen – Zoetermeer 2-3
De twee nog ongeslagen ploegen in de Eerste Divisie troffen elkaar zaterdagavond in Groningen, waar vijfhonderd ijshockeyliefhebbers kwamen kijken. Zij zagen de thuisclub in een stevig duel duidelijk het initiatief nemen. Via goals van Klaver Jan Middelweerd en Kevin Kuiper nam Groningen afstand van de tegenstander. Die laatste treffer viel met twee spelers van Zoetermeer op de strafbank.
International Joy Turpijn is een duidelijke versterking voor Zoetermeer en zorgde halverwege de periode voor de aansluitingstreffer, alvorens de uit de eigen kweek afkomstige 17-jarige Bas Tammerijn de wedstrijd in de slotperiode met een dubbelslag in het voordeel van Panters besliste.

ED Devils Red Eagles 301014 jpg
ED Panters vs Groningen 311014