Div ED logos 201415

27 oktober 201418:58

ED: Panters wint spannende derby

Zoetermeer won zaterdag een oerspannende derby van Den Haag. Panters voert nu samen met Groningen de ranglijst aan in de Eerste Divisie. Onderaan de ranglijst wacht Eindhoven, net als in de Eredivisie, nog op het eerste punt na een ruime nederlaag tegen Den Bosch.

Zoetermeer – Den Haag 8-7 (OT)
De Haaglandse derby werd zaterdagavond een doelpuntrijke thriller, die uiteindelijk pas in overtime werd beslist. Na ruim drie minuten spelen in de extra tijd was het ex-Amsterdam-forward Quincy Merk die het winnende doelpunt voor zijn rekening nam.
Voor die tijd nam Zoetermeer twee keer een voorsprong van twee goals, maar zag die twee keer worden weggewerkt. Zeven minuten voor tijd kwam Den Haag voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong (6-7), maar met de goalie van het ijs was het een andere ex-Amsterdammer, Tobias Kathan, die op de powerplay Panters negentien seconden voor tijd weer op gelijke hoogte bracht.
Pascal van de Velde (2), Kevin van Leeuwen, Thomas Borgman, Quincy Merk (2) en Tobias Kathan (2) namen de goals van Zoetermeer voor hun rekening. Luke Zwartbol (2), Alan van Bentem (2), Manitas Demelinne, Marco Bommezijn en Jesse Knoop waren de doelpuntenmakers voor Den Haag. Speciaal vermeldenswaardig is het toeschouwersaantal. Liefst negenhonderd belangstellenden zagen de thriller op ijs.

Amsterdam – Groningen 0-2
In Amsterdam kwamen ruim tweehonderd toeschouwers kijken naar de verrichtingen van het opnieuw geformeerde Amsterdam tegen regerend kampioen in de Eerste Divisie, Groningen. Ook hier een wedstrijd waarin het eindresultaat bijna tot het einde onzeker was. Na een doelpuntloze eerste periode was het Sebastiaan Snijder die halverwege de wedstrijd Gijs op voorsprong bracht. Die stand bleef lange tijd op het scorebord staan. De jacht van Amsterdam op de gelijkmaker leverde uiteindelijk niets op. Tom Korte bracht de eerste shutout dit seizoen in de Eerste Divisie op zijn naam, terwijl Klaver Jan Middelweerd met een powerplaygoal twee minuten voor tijd de wedstrijd in het slot gooide.

Heerenveen 2 – Nijmegen 4-6
Ook in deze wedstrijd volop spanning en een wedstrijd die pas in de slotfase definitief werd beslist. Voor het tweede team van Flyers betekende het de eerste nederlaag van het nieuwe seizoen, maar de ploeg van coach Mike Nason maakte het wel spannend, door een 2-5 achterstand na de tweede periode terug te brengen tot 4-5 met nog tien minuten te spelen. Een empty net-goal van Yordie Mater een seconde voor tijd besliste de wedstrijd definitief.
Voor Nijmegen kwamen Peter Vissers (2), Wessel Copier, Dylan Kost en Jesse Hendriks ook nog tot scoren. De treffers voor Flyers kwamen op naam van Zahir Hup, Geert Bruinsma, Niek van der Meulen en Tobias Meijer.

Tilburg 2 – Dordrecht 1-2 (PS)
Dordrecht Lions boekte op zondag de eerste overwinning sinds de terugkeer in de Eerste Divisie. Het team van coach Alexander Jacobs had hier wel penaltyshots voor nodig, dus ook in deze wedstrijd volop spanning. Trappers had daarbij lange tijd het voordeel dankzij een powerplaygoal van Elia Urlings, maar met nog een kwartier te spelen zorgde Bart Vink voor de gelijkmaker namens Dordrecht. Omdat in het restant van de wedstrijd en de overtime niet meer gescoord werd, moesten penaltyshots de beslissing brengen. Levi Boer scoorde uiteindelijk het beslissende penaltyshot tegen doelman Kevin Riedijk, die geboren is in Dordrecht en aan de start van dit seizoen de overstap maakte naar Tilburg.

Den Bosch – Eindhoven/NIJA 5-0
Voor 73 toeschouwers won Den Bosch de eerste wedstrijd in reguliere speeltijd dit seizoen. Tegenstander was het combinatieteam van Kemphanen 2 en de Nederlandse IJshockey Academie, dat na drie wedstrijden nog wacht op het eerste punt.
Stefan Ophelders zorgde na een kwartier spelen voor het eerste doelpunt, Sirio Barone en Chajim Bakker breidden de voorsprong uit in de tweede doorgang, terwijl Denzl den Besten en nogmaals Sirio Barone voor de eindstand zorgden. De shutout, een dag na die van Tom Korte, was voor Thijs van Oosterhout.