53046624 2553922611289112 5489644691701891072 o

26 februari 201910:00

ED: Play off-kaarten zijn geschud

Het reguliere seizoen in de Eerste Divisie zit erop. GIJS Groningen versloeg Dordrecht Lions en legde daarmee beslag op de eerste plek. Capitals Leeuwarden won in eigen huis van Amsterdam en pakte daarmee het laatste ticket voor de play-offs.

Strijd om eerste plek

Voor de laatste speeldag was het nog de vraag wie als eerste zou eindigen. Eindhoven Kemphanen had één punt minder dan koploper GIJS Groningen. Zoals verwacht had Eindhoven op de laatste speeldag geen enkele moeite met Red Eagles Den Bosch. Ook zonder topscorer Rastislav Veres en Roderick van den Hout won Eindhoven met dubbele cijfers: 1-12. Kamil Romaniuk, Tom Hemmes, Olaf Schöningh en Joey Beeren scoorden allen tweemaal voor Kemphanen. Chajim Bakker zorgde voor de Bossche eretreffer.

GIJS Groningen moest thuis dus winnen van Dordrecht Lions om de eerste plek veilig te stellen. In een vol Kardingen zagen 1000 toeschouwers de thuisploeg tweemaal toeslaan in de negende minuut. Speler-coach David Bartos en Joop Uchtman zorgden voor de goals. Het taaie Dordrecht vocht zich daarna weer langszij. Eerst scoorde Scott van Rijswijk in de 19e minuut de aansluitingstreffer. Na zeven minuten in de tweede periode produceerde Floris Veenhuizen de Dordtse gelijkmaker.

Daarna zou GIJS echter afstand nemen van Lions. Dankzij onder andere nog twee goals van Bartos stond Groningen na veertig minuten op een 6-3 voorsprong. In de laatste periode was er geen sprake van een comeback van Lions. Eerst maakte Uchtman zijn tweede van de avond alvorens Bartos er 8-3 van maakte met zijn vierde goal. Levy Galjaard bepaalde daarna de eindstand op 8-4 met zijn tweede doelpunt.

Derde plek

Heerenveen Flyers 2 legde beslag op de derde plek. Zelf verloor Flyers in eigen huis in overtime met 4-5 van Nijmegen Devils 2. Met het behaalde punt kwam Heerenveen uit op 46 punten, Ă©Ă©n punt meer dan Dordrecht. Het onderlinge resultaat was overigens ook al in het voordeel van Heerenveen mochten beide ploegen evenveel punten hebben behaald. In een knotsgekke derde periode draaide Nijmegen eerst een 2-1 achterstand om in een 2-3 voorsprong. Daarna pakte Flyers met twee goals weer de leiding. Mike Vedder zorgde halverwege de periode voor de 4-4. In overtime scoorde Peter Vissers het winnende doelpunt voor Nijmegen dat voor de laatste speeldag al zeker was van de zevende

Laatste play-off ticket

Hijs Hokij Den Haag 2 kon qua punten nog op gelijke hoogte komen met Lions, maar het onderlinge resultaat was in het voordeel van Dordrecht. Daarom stond er voor Den Haag niets meer op het spel in de laatste wedstrijd tegen Smoke Eaters Geleen. De Limburgers daarentegen waren nog kansrijk om beslag te leggen op de achtste en laatste play-off plek. Den Haag kwam nog wel op voorsprong via Sven Vlaardingerbroek, maar dat zou ook het enige Haagse doelpunt van de avond zijn. Denis Parent had vier goals voor Geleen en mede daardoor wonnen de Limburgers met 6-1.

De overwinning van Geleen betekende dat OrangeGas Capitals Leeuwarden moest winnen van Amsterdam Tigers 2 om de achtste plaats te behouden. Leeuwarden begon slecht aan de wedstrijd en kwam op een 1-3 achterstand dankzij een hattrick van vrouweninternational Savine Wielenga. Capitals wist echter nog voor de pauze langszij te komen. In de tweede periode scoorde Leeuwarden drie onbeantwoorde goals. Na een doelpuntrijke derde periode won Leeuwarden uiteindelijk met 10-6. Tycho Houben, Pim van der Meulen, Ludo Okkema scoorden allen twee goals voor Leeuwarden. Andrew Trapman deed hetzelfde namens Amsterdam in de derde periode.