Ed dh zoet 140310

17 maart 201000:00

ED: Versteeg schittert in finale

John Versteeg was de grote man met vier doelpunten in de eerste finalewedstrijd van de Eerste Divisie. Hierdoor won zijn Hijs Hokij Den Haag verrassendmet 3-5 in en tegen Zoetermeer.

Daarmee kan Hijs vrijdag in eigen huis de titel binnenhalen in deze best-of-three serie. Ruim 1000 toeschouwers zagen in het Silverdome een fysieke wedstrijd waarin beide ploegen aftastend aan de wedstrijd begonnen. Bij de eerste Haagse powerplay was het meteen raak. Jasper Kick zorgde voor de afronding na een combinatie tussen John Versteeg en Manitas Demelinne.

Lang kon Hijs niet genieten van de voorsprong. Vijftig seconden later zorgde Pascal van de Velde voor de gelijkmaker op aangeven van smaakmaker Jan Safar.

Den Haag greep na zes minuten in de tweede periode opnieuw een voorsprong. John Versteeg verraste Ruud van der Holst met een schuiver vanaf de zijkant van het doel. Na de treffer van Versteeg kreeg Zoetermeer een unieke kans op de gelijkmaker met twee Hagenaars op de strafbank. Claudia van Leeuwen sleepte haar ploeg echter door deze benauwde minuut.

Anderhalve minuut voor tijd kwam Zoetermeer dan toch weer op gelijke hoogte. Niels Leeuwenkamp profiteerde van een foute pass van Marco Bommezijn en van een trage Haagse wissel. Hierdoor kon Leeuwenkamp alleen afgaan op van Leeuwen en in twee instanties te scoren. In de slotminuut leek John Versteeg de 2-3 te scoren, maar zag zijn treffer afgekeurd worden. Referee Yuri de Wit oordeelde dat de stick van Versteeg boven schouderhoogte uitkwam.

De wedstrijd kwam pas echt los in de derde periode. Zoetermeer verzamelde een aantal straffen wat uiteindelijk de ploeg fataal werd. Jasper Kick dacht zijn tweede goal van de avond te scoren maar wederom werd het doelpunt afgekeurd. Ditmaal gaf de Wit als reden dat het doel van zijn plek af was. Even later was het alsnog raak en begon de John Versteeg-show. De voormalig international schoot met nog dertien minuten te spelen de 2-3 binnen vanaf de blauwe lijn.

Wederom toonde Zoetermeer karakter en kwam de ploeg van Kristoff van den Broeck voor de derde keer op gelijke hoogte. De Russische aanvaller Dmitry Pavlyuk soleerde door de Haagse defensie en bracht de stand op 3-3. Pavlyuk vierde zijn goal uitbundig maar de Rus was toch echt vergeten dat het de John Versteeg-show was in Zoetermeer. In dezelfde minuut schoot Versteeg weer raak vanaf de blauwe lijn. De puck dwarrelde door een woud van spelers en schoot daarna tussen de benen door van goalie van der Holst.

In de slotminuut scoorde Versteeg zijn vierde van de avond en bepaalde daarmee de eindstand op 3-5. Versteeg soleerde dit keer vanuit het eigen verdedigingsvak en rondde fraai af in de linkerbovenhoek.

De Haagse coach Marc Visschers was uiterst tevreden over de prestatie van zijn ploeg: ‘We hebben echt binnen het belang van het team gespeeld. Ik heb de afgelopen weken gehamerd op de mentale discipline en we hebben op een aantal tactische elementen veel progressie geboekt. Dat we juist in zowel de eerste uitwedstrijd tegen Den Bosch als nu tegen Zoetermeer goed presteren, zegt veel over de inzet en motivatie van mijn spelers.'

Visschers wil wel een aantal spelers in het zonnetje zetten: ‘We hebben een aantal zwakke minuten gekend, waarin wij niet onze taken konden vasthouden. Toch hebben we voor elkaar geknokt en gezorgd dat er dan juist enkele mensen een stapje erbij doen. Onze goalie Claudia van Leeuwen kende een uitstekende partij evenals de talentvolle Ramon van Waardenburg. Ramon had longen voor drie man. Hij deed mij deze wedstrijd denken aan mijn oude ploeggenoot Frank Janssen, voormalig speler van Nijmegen. Frank Janssen was de motor achter het superduo Tommie Speel en Theo Krüger die in de jaren negentig vele successen beleefden. Ramon knapte net als Frank veel vuil werk op en maakte daardoor ruimte voor onze ervaren krachten Manitas Demelinne en John Versteeg.'

Ook voor de man van de avond had Visschers natuurlijk een goed woord over: ‘John Versteeg heb ik weer in oude doen zien spelen, met veel passie, gedrevenheid naar de goal en een neusje om op de juiste plaats te zijn. Echt prachtig om hem vanavond te zien schitteren."

Aanstaande vrijdag staat de tweede wedstrijd op het programma. In de eigen Uithof kan Den Haag de titel binnenslepen. De wedstrijd begint om 20.45 uur.