10 december 200800:00

Door Remco

ED: Weekend der verrassingen

Het was een opmerkelijk weekeinde in de Eerste Divisie. Koploper Den Bosch ging verrassend onderuit tegen laagvlieger Groningen. De stijgende lijn van Amsterdam werd abrupt onderbroken door verlies in Geleen en Tilburg ging onderuit in Zoetermeer.

Groningen Bears - Red Eagles Den Bosch

De verrassing van deze speelronde was ongetwijfeld afkomstig uit het noorden van het land. Groningen Bears versloeg de koploper Den Bosch met 3-2, het eerste verlies voor de Bosschenaren sinds 1 november toen Tilburg te sterk was. Den Bosch miste wel de makkelijk scorende Huub Verdonschot en Robert van Laarhoven.

Groningen nam halverwege de eerste periode een voorsprong via Thomas van der Haar. Den Bosch kwam nog op gelijke hoogte via Ralph Falck maar een late goal van Willem van der Sluis zorgde ervoor dat de thuisploeg met een voorsprong kon gaan rusten.

Den Bosch leek na vier minuten in de tweede periode te herstellen. Rene Vugts tikte de gelijkmaker binnen maar lang kon de Bossche vreugde niet aanhouden. Direct vanaf de face-off heroverde Groningen de voorsprong. Jeroen Oosterwijk bediende Tjalling Stellema en die maakte de uiteindelijke winnende treffer. Oosterwijk keerde deze week terug in Groningen na een kort verblijf in Eindhoven. De 21-jarige verdediger combineerde daar zijn studie met het spelen voor de Kemphanen maar na het beëindigen van de studie keerde Oosterwijk weer terug bij Groningen.

Den Bosch zou in het restant van de tweede periode de grootste kans krijgen op de gelijkmaker. Maar zelfs een overtal van twee Bosschenaren bracht de koploper geen succes. In de derde periode was Den Bosch vooral bezig met penalty killing waardoor de 3-2 in stand bleef.

Smoke Eaters Geleen - Amstel Tijgers

Een zeer uitgedunde Amsterdamse selectie verloor zaterdagavond kansloos van Geleen. De Limburgers wonnen het duel met 7-1. Op de wedstrijdsheet prijkten slechts de namen van tien schaatsers en één goalie. Geleen profiteerde optimaal en behaalde pas de tweede zege van dit seizoen. Het gat met hekkensluiter Heerenveen is hierdoor gegroeid naar vijf punten.

Maarten Loos en Marcel Houben gaven Geleen een 2-0 voorsprong in de eerste periode. Olivier Leenders deed wat terug voor Amsterdam in de tweede periode. Geleen maakte gebruik van de Amsterdamse vermoeidheid en sloeg meteen toe aan het begin van de derde periode. Binnen drie minuten tilden Scott Bakx, Laurent van Weert en Lars van Sloun de stand naar 5-1.

De eindstand van 7-1 werd bereikt door twee powerplaygoals van Joery van Rooijen en de Belgische jeugdinternational Jonathan Rymenants.

Zoetermeer Panters - Tilburg Trappers

Zoetermeer Panters kende moeilijke weken door veel blessureleed. Nu de selectie weer richting volle sterkte komt, schieten de prestaties ook weer omhoog in het Silverdome. Zoetermeer versloeg Tilburg Trappers met 6-4 mede dankzij een sterke eerste periode.

Zoetermeer ging voortvarend van start en nam snel een 3-0 voorsprong. Ben Bik, Dennis van der Bol en nieuwkomer Semen Azhermachev maakten de doelpunten. Azhermachev is een 20-jarige Russische aanvaller die vorig seizoen in zijn thuisland speelde voor HK MVD Balashikha. Coach Ad Tuyt is nu al zeer te spreken over zijn aanwinst: ‘Je kunt zien dat hij een gedegen ijshockeyopleiding heeft genoten. Hij heeft een prachtige schaatstechniek en snapt het spelletje. Daarnaast heeft hij een snoeihard schot en weet hij zijn passes strak op de stick van zijn medespelers te leggen. Laten we hopen dat hij zich snel bij de Panters thuis voelt.'

Nick de Ruijter scoorde in het eerste bedrijf nog tegen voor Tilburg zodat beide ploegen gingen rusten met een 3-1 tussenstand. Het spelbeeld veranderde niet in de tweede periode. In een aantrekkelijke wedstrijd kregen beide ploegen genoeg kansen. Toch was het weer Zoetermeer dat de kansen het beste benutte en een 5-2 voorsprong nam.

Tilburg Trappers weigerde echter de handdoek in de ring te gooien en maakte het de thuisploeg behoorlijk lastig in de derde periode. Via Marc Donders en Maarten Brekelmans kwamen de Tilburgers terug tot 5-4. De slotminuten waren extra hectisch na een straf tegen Zoetermeer en het inbrengen van een extra veldspeler door Tilburg. Uiteindelijke waren het de twee Russen die voor opluchting zorgden. Azhermachev wist te puck te onderscheppen en gaf zijn landgenoot Dmitry Pavlyuk de niet te missen kans: 6-4.

Zoetermeer maakte nog meer veranderingen bekend. Allereerst heeft goalie Paul Rijsdam wegens privé-omstandigheden per direct zijn ijshockeycarrière beëindigd. Danny van Rijswijk is de logische opvolger van Rijsdam. Panters haalde een oude bekende terug als versterking voor de technische staf. Voormalig manager Alex van den Brink keert terug bij zijn oude liefde. In 2006 nam van den Brink afscheid van het eerste team van Zoetermeer. Van den Brink: ‘Het begon weer te kriebelen toen ik aan het begin van het seizoen door het bestuur gevraagd werd om te helpen bij de try-outs. Het enthousiasme dat daar van af kwam was aanstekelijk. Het bestuur had Ad Tuyt als trainer binnen gehaald en toen Ad vroeg of ik assistent-trainer wilde worden, was de keuze snel gemaakt. Ik vind het een eer om naast de man in de bank te staan die mij 33 jaar geleden heeft leren schaatsen.'

Overige wedstrijden

Hijs Hokij Blackbull's Den Haag vond weer aansluiting bij de top. De Hagenezen versloegen in eigen huis de nummer twee Dordrecht Lions met 5-1. De achterstand op Dordrecht is hierdoor gekrompen tot slechts één punt. Koploper Den Bosch heeft twee punten meer dan Den Haag. Thomas ter Haar scoorde tweemaal voor Den Haag. Robin Hageman redde de spreekwoordelijke eer voor Dordrecht.

De laatste wedstrijd tussen Heerenveen Flyers en Eindhoven IJsbrekers is gestaakt in de beginfase van de derde periode. De tussenstand op dat moment was 7-3 in het voordeel van de Friezen die daarmee op weg waren naar de eerste winst van het seizoen. Dennis de Vries had maar liefst drie goals voor Heerenveen.

Het ging uiteindelijk mis in de 43e speelminuut na een grote opstoot. Eindhoven-goalie Björn van de Put kreeg samen met teamgenoot Paul Bos vijf minuten plus een game misconduct wegens roughing. Ook Flyer Ronald de Boer kreeg een game misconduct voor zijn aandeel. De wedstrijd vond geen doorgang meer en werd door scheidsrechter Ger Schreuders gestaakt op 42.51. Wat er met het restant van de wedstrijd gebeurt, is nog niet bekend.