Wc2015 Ned Lit vd Velden duel

14 april 201512:14

Door Joep Meijsen

Eindhoven Dag 2 - Zuid-Korea

Oranje vervolgt het kampioenschap in Eindhoven met een wedstrijd tegen Zuid-Korea, een land dat bezig is met een opmars in het internationale ijshockey. In 2008 boekte het Nederlands team een belangrijke overwinning op de Koreanen.

Nederland moest op de slotdag van het toernooi in Innsbruck winnen van de Koreanen om op Division I-niveau te blijven spelen. De bijna tweeduizend voornamelijk Oostenrijkse fans kozen in de wedstrijd partij voor het Aziatische land en Nederland leek met nog ruim een minuut te spelen op degradatie af te stevenen. Oranje redde het vege lijf via een gelijkmaker met het net al leeg via de stick van Doug Stienstra en een goal in overtime van Jamie Schaafsma. De arena was ineens stil.

De treffers voor Nederland werden toen gescoord door Schaafsma, Stienstra, Kars, Smulders en Vanschagen, allemaal in Canada geboren internationals. De tijden zijn wat dat betreft veranderd. Nederland speelt inmiddels met een selectie die volledig in Nederland is opgeleid. De paar Nederlandse Canadezen die nog actief zijn en gekwalificeerd zijn om voor Oranje te spelen waren niet beschikbaar.

De tegenstander van Nederland van vanavond volgt juist een strategie om de ploeg wel van buiten te versterken, zeker in aanloop naar de volgende Olympische Winterspelen, die het land zelf organiseert. De ploeg is bovendien al enkele weken in Europa en speelde oefenwedstrijden tegen sterke tegenstanders zoals Denemarken. De technische staf bestaat uit ex-NHL’ers Jim Peak en Richard Park. Michael Swift, Michael Testwuide, Bryan Young en Brock Radunske heten de versterkingen van buiten voor Korea. De rest van de ploeg komt bijna zonder uitzondering uit Seoul.

In 2008 stond Korea nog onder Nederland op de wereldranglijst, inmiddels is de ploeg Oranje gepasseerd en staat op plek 23. Het team promoveerde enkele jaren geleden in Krynica verrassend naar Division IA na een zinderende slotwedstrijd tegen gastland Polen, maar zakte afgelopen jaar weer terug naar het niveau van Nederland. Maandag begon de ploeg het toernooi goed met een ruime zege op Estland en het team maakt indruk met goede schaatstechniek en een hoge snelheid in de wedstrijd.

Voor Oranje geldt dat de ploeg een mindere start had met een wat ongelukkige nederlaag tegen Litouwen, hoewel het ook lastig is om ijshockeywedstrijden te winnen als je zelf niet scoort. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel al na elf seconden. Nederland wist wel kansen te scheppen, maar stuitte op een sublieme doelman. Punten tegen Korea zouden dan ook zeer welkom zijn, al is het maar om de druk af te halen van de wedstrijden die de rest van de week nog gaan volgen.

Eerder op de dag zijn er de wedstrijden tussen de Britten en de Esten en de Kroaten.

Foto: Marco Spelten