Wc2015 Eesti

19 april 201512:48

Door Joep Meijsen

Eindhoven dag 7 - Estland

Het is weer een Dag van de Waarheid voor het Nederlandse ijshockeyteam. Oranje heeft vanavond minimaal een punt nodig tegen Estland om niet te degraderen. Eerder op de dag kunnen de Britten hun verrassende promotie veiligstellen.

‘We moeten zestig minuten hard werken. Dat hebben we vandaag niet gedaan’, zei verdediger Jordy van Oorschot zaterdagavond na de onnodige 2-3 nederlaag tegen Groot-Brittannië. Nederland speelde in die wedstrijd vooral in de laatste tien minuten erg sterk en kwam terug tot op één goal. Een gelijkmaker werd echter niet afgedwongen.

Daarmee komt het, zoals zo vaak in de laatste ruim tien jaar, aan op de slotwedstrijd van het toernooi om te voorkomen dat Oranje afzakt naar Division II. Tegenstander vanavond is Estland, dat nog geen punt wist te halen in dit toernooi. Het team beschikt echter over enkele gevaarlijke spelers, die het Nederland erg lastig kunnen maken. De 21-jarige aanvaller Robert Rooba bijvoorbeeld, die voor Espoo speelt op het hoogste niveau in Finland.

Een andere belangrijke speler is Andrei Makrov, die in 2006 tijdens het WK in Tallinn al tegen Oranje speelde en de kost verdient als prof in Kazachstan. Hij had een goal en twee assists in die wedstrijd, die Estland met 2-7 won. Van het huidige Oranje waren Erik Tummers en Jordy van Oorschot al present in de wedstrijd. Andere spelers in de selectie van bondscoach Doug Mason waren jongens als Chad Euverman, Lamonte Polet, Simon de Wit, Mike Dalhuisen en Kevin Hoogsteen.

Laatstgenoemde haalde het einde van de wedstrijd niet na een vechtpartij vlak voor tijd. Estland eindigde toen vierde, Oranje vijfde. Kroatië degradeerde. Estland is sindsdien een ploeg die in de lift zit tussen division II en Division IB. Twee jaar geleden klopte Oranje de Esten in Donetsk en degradeerde die ploeg. Vorig jaar promoveerden ze met de kerende post weer terug naar het niveau van Oranje.

Voordat Nederland zijn eigen kleine finale speelt, moet eerst de definitieve beslissing vallen in de strijd om promotie. Favoriet zijn de Britten die genoeg hebben aan een punt tegen Litouwen in de middagwedstrijd om promotie af te dwingen. Het zou echter al eerder feest kunnen zijn als Zuid-Korea in de vroege wedstrijd niet in reguliere speeltijd weet te winnen van Kroatië.

Foto's: Marco Spelten

Wc2015 Eesti Katrin