Kemphanen galerno3 0809

31 januari 200900:00

Door Remco

Eindhoven zegeviert in thriller

Eindhoven Kemphanen versloeg Eaters Geleen met 4-3. Beide ploegen maakten er een heerlijke pot ijshockey van. Brent Patry en Kevin Galerno wisten beiden tweemaal te scoren voor Kemphanen.

De eerste periode was nog wat stroef maar daarna gingen alle registers open in Eindhoven. De ruim zevenhonderd toeschouwers zagen een gelijkopgaande wedstrijd met veel kansen, goals en opstootjes: kortom alle ingrediënten voor een geslaagde ijshockeyavond. Eindhoven-coach Leo van den Thillart kon in de bank ook genieten: ‘Bij dit soort wedstrijden wou ik dat ik zelf weer op het ijs stond, die kriebels komen dan weer naar boven. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en het spel golfde op en neer. We wisten dat Geleen een aantal sterke aanvallers heeft. We hebben ons daar ook op ingesteld en op een paar details na hebben we het redelijk onder controle gehouden.'

Zoals gezegd was de wedstrijd in de eerste periode nog geen spektakel. Eindhoven kwam het sterkste uit de kleedkamer en dat leverde na vijf minuten de eerste treffer op. Verdediger Brent Patry werd vrijgespeeld in het aanvalsvak. De eerste inzet van Patry werd nog gekeerd door Benjamin Finkenrath maar de Eindhovense captain benutte zijn eigen rebound. Na de treffer nam Geleen het initiatief over maar kwam het niet tot scoren. Geleen leunde vooral op het levensgevaarlijke trio Jake Brenk, Casey Bartzen en Lance Herauf.

Het tweede bedrijf startte met een hoop vermaak. Eerst kregen Tyler Hilbert en Lambert Keulen het met elkaar aan de stok. Na een paar klappen over en weer mochten beide heren twee minuten lang afkoelen van scheidsrechter Martin de Wilde. Na vier minuten kwam Eaters met een powerplaygoal op gelijke hoogte. Jake Brenk kon van dichtbij de puck langs Matt Anthony werken. Lang kon Geleen niet genieten van de gelijke stand. Wederom was het verdediger Patry die aanvallend het werk deed voor Eindhoven. Patry bleef achter het doel van Fnkenrath sterk aan de puck ondanks de aanwezigheid van de Geleense verdedigers. Patry draaide daarna richting Finkenrath en verraste de Duitser in de korte hoek.

Aan het einde van de tweede periode kreeg nieuwkomer Diederick Hagemeijer een ongewenste hoofdrol. Hagemeijer knalde Lambert Keulen van achteren tegen de boarding. Het leverde Hagemeijer een misconduct van tien minuten op. Niettemin speelde Hagemeijer verdienstelijk in de eerste twee periodes. Van den Thillart: ‘Hagemeijer is een echte aanjager en een goede ijshockeyer. Zijn fysieke kracht en zijn denkvermogen maken hem een goede aanwinst. Helaas vallen andere spelers door zijn komst wat buiten de boot. Maar aan de andere kant kunnen deze jongens ook weer leren van Hagemeijer om completer te worden.'

Geleen beleefde de beste fase van de wedstrijd na de tweede pauze. Na twee minuten in de derde periode was het Jake Brenk die een prima uitgespeelde aanval van Geleen afmaakte. Brenk staat door zijn twee treffers in Eindhoven al op dertig doelpunten dit seizoen. Geleen bleef het initiatief houden en drukte door naar een 2-3 voorsprong. Een snelle counter leverde een goal. Casey Bartzen legde de puck knap terug en Lance Herauf schoot de puck in é é n keer langs de handschoen van Matt Anthony.

Eindhoven wist halverwege de derde periode weer wat moed te verzamelen en ging hartstochtelijk op jacht naar punten. In de laatste tien minuten was weer een hoofdrol weggelegd voor de kleine Kevin Galerno. De handige aanvaller bracht Eindhoven met een powerplaygoal op gelijke hoogte. De powerplay onstond nadat Mike Walling een hooking nodig had om Galerno tegen te houden. De goal viel uiteindelijk toch tijdens de powerplay. Finkenrath moest een rebound weggeven op een schot van Dominik Rozman en de puck viel voor de stick van Galerno.

De 57e minuut bleek uiteindelijk beslissend te zijn. Eerst was Hagemeijer al dichtbij de winnende goal maar kreeg zijn stick net niet tegen de puck. Hagemeijer gleed daarna door op Finkenrath en werd daarvoor bestraft door een aantal klappen van David Lizotte. Vreemd genoeg moest Hagemeijer net als Lizotte de strafbank opzoeken. Uit de vier tegen vier situatie kwam wel de winnende treffer. Tyler Hilbert behield het overzicht en vond Kevin Galerno vrij bij de tweede paal: 3-4.

Daarmee was het spektakel nog niet helemaal over. Geleen kwam aan het einde nog dichtbij de gelijkmaker maar zag een schot van afstand net langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Aan de andere kant kreeg Eindhoven nog een enorme kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Een uitbraak van Galerno en Hilbert leverde echter geen empty-netter omdat Hilbert zijn inzet tegen de paal zag verdwijnen. Gelukkig voor Eindhoven leverde het geen schade op en bleef het bij 4-3.

Van den Thillart zag met genoegen zijn ploeg stijgen naar plek vijf op de ranglijst maar blijft ook verbaasd over deze competitie: ‘De uitslagen van vanavond zijn weer onvoorspelbaar. Het lijkt dat bij elke knappe overwinning van ons, dat onze concurrenten ook winnen. Het levert in ieder geval een spannend einde op want ik denk dat op de laatste speeldag bekend wordt waar iedereen eindigt.'