OKT Hun Ned3 vallende goal Kevin Bruijsten

14 april 201307:21

Door Joep Meijsen

Estland eerste uitdaging voor Oranje

Na het sensationele WK voor de dames verschuift de aandacht een stuk naar het oosten waar de heren aan hun toernooi beginnen. Een compleet Oranje zou in Donetsk waarschijnlijk ook kunnen meedoen om de medailles, nu zijn er vraagtekens. Tegen Estland volgen vanmorgen de eerste antwoorden.

Goalies: Martijn Oosterwijk, Deniz Mollen

Defense: Mike Overweg, Reinier Staats, Nick de Jong, Jurryt Smid, Dax van de Velden, Jeffrey van Iersel, Wesley Hendriks
Forwards: Ivy van den Heuvel, Raphael Joly, Kevin Bruijsten, Lars van Sloun, Mitch Bruijsten, Jan-Jaap Natte, Ritchie van Hulten, Ronald Wurm, Levi Houkes, Tony Demelinne, Marco Postma, Steve Mason, Diederick Hagemeijer.

Is de selectie waarmee Nederland het gaat doen in de Druzba Arena in de OekraĂŻnse industriestad Donetsk, vlakbij de Russische grens. Nederland gaat het WK dus in met twee goalies met weinig internationale ervaring en verschillende verdedigers die al een tijdje buiten beeld waren bij Oranje. Jeffrey van Iersel speelde voor het laatst in 2004 voor Nederland, terwijl Reinier Staats in 2010 voor het laatst een WK speelde.

Oranje heeft een geweldige voorbereiding gehad op dit WK. Het is lang geleden dat de nationale ploeg zoveel wedstrijden speelde in een seizoen als dit jaar. Het begon al in augustus met de Amsterdam Ice Hockey Cup, er waren de Olympische kwalificatietoernooien in Boedapest en Bietigheim-Bissingen en de oefenwedstrijden afgelopen week tegen België. Dit toernooi moet een mooie afsluiting worden.

Tegenstander is Estland, dat afgelopen jaar is gepromoveerd naar 1B. In die ploeg speelt de in Heerenveen populaire Kaupo Kaljuste. Nederland is echter niet de enige ploeg in deze wedstrijd met afzeggingen. Zo is de in het verleden tegen Nederland makkelijk scorende Andrei Makrov, tegenwoordig als prof actief in Wit-Rusland, niet meer van de partij. De topscorer van het toernooi in IJsland vorig jaar, de in Noorwegen spelende Alexander Petrov, ontbreekt ook in de selectie.

Bekendste namen nu zijn de ervaren Maksim Ivanov en de makkelijjk scorende verdediger Dmitri Rodin, die de kost verdient bij Hull Stingrays in het Verenigd Koninkrijk. Beide spelers zijn al wel dikke dertigers. De ploeg telt verder verschillende spelers die in Finland of Zweden spelen. Verdediger Ken Kuusk speelt voor Odense in Denemarken, al is dat in het tweede team na ervaring op het hoogste jeugdniveau in Finland en Duitsland. De Litouwer Dmitri Medvedev is de bondscoach van een selectie die een mix is tussen etnische Russen en Esten, Talinn Viking Sport is de hofleverancier van de ploeg.

De nauwe contacten met andere Scandinavische landen helpen Estland, de lokale taal heeft veel weg van Fins, bij de ontwikkeling van jonge spelers. Het zorgt er ook voor dat veel jongens in het buitenland blijven spelen. Opvallend is dat de beide goalies in de selectie in de lokale liga in Estland spelen. In de selectie van Nederland speelt alleen Steve Mason in het buitenland. Opvallend is ook dat door de afwezigheid van Marcel Kars nu de volledige selectie van Oranje in Nederland is geboren, al is Raphael Joly dan in Canada opgegroeid.

De wedstrijd van Nederland begint zondagochtend om 12.00 uur lokale tijd en is de openingswedstrijd van het toernooi. Door het tijdsverschil is het voor fans in Nederland een vroegertje, om 11.00 uur begint de wedstrijd. IJshockey.com is er het hele toernooi bij, al is het nog onduidelijk of zaken als live audio mogelijk zijn in Donetsk.

Mogelijk is hier een live-stream van de wedstrijd te vinden straks