Tijgers Kemphanen Final Four Pohlman van Musscher Kathan cheer 02 2017

26 februari 201716:05

Final Four: Brons voor Amsterdam

Amstel Tijgers legde in Thialf beslag op de bronzen medaille tijdens het Final Four weekend. In een knotsgekke wedstrijd won Amsterdam met 7-8. Calvin Pohlman scoorde de winnende goal in overtime.

De troostfinale tussen Eindhoven en Amsterdam bleek uiteindelijk een doelpuntenfestijn. Voor de goalies Deniz Mollen en de 16-jarige Jaimy Missler viel er weinig eer te beleven, aangezien verdedigen geen prioriteit was voor beide teams. Na vijf minuten kreeg Olivier Leenders alle tijd en ruimte om richting het doel van Deniz Mollen te schaatsen. Leenders greep de kans met beide handen aan en schoot de puck goed binnen voor de 0-1. Iets meer dan een minuut later zorgde Josh Prudden voor de tweede Amsterdamse treffer. Die stand had zomaar anders kunnen zijn. Eindhoven kreeg via Vince van de Kraak en Nick Verschuren twee grote kansen. De jonge goalie Jaimy Missler voorkwam een goal voor van de Kraak met een goede glove save en zag dat Verschuren de puck over het doel schoot.

Toch stapte Kemphanen met een voorsprong van het ijs na de eerste periode. Na elf minuten scoorde de jonge Jorn van Soest de aansluitingstreffer. De 18-jarige aanvaller stond voor de neus van Missler en veranderde op mooie wijze een inzet van Koen Bakker. Daarna scoorde Marek Pitka tweemaal en mocht Eindhoven gaan rusten met een stand van 3-2.

Tijgers Kemphanen Final Four kans Prudden 02 2017
— © Marco Spelten

De tweede periode eindigde in een 2-2 gelijkspel. Voor Amsterdam was Josh Prudden tweemaal trefzeker en voor Kemphanen toonde Damian Kluijtmans hetzelfde kunstje. De eerste goal van Kluijtmans viel op de powerplay waarbij de aanvaller prima raak schoot vanuit de slot. Bij zijn tweede doelpunt rondde Kluijtmans kundig een breakaway af.

Amsterdam draaide de achterstand in de 47e minuut om in een voorsprong. Goals van Calvin Pohlman en Mike Overweg brachten de stand op 5-6. Uiteraard was dat nog niet het einde van dit duel. Danielius Nomanovas schoot na 50 minuten de 6-6 binnen. Twee minuten voor tijd scoorde Donny van Musscher shorthanded de 6-7. Maar ook dat was niet de beslissing. Nog geen veertig seconden later was het wederom Nomanovas die ervoor zorgde dat een overtime nodig was.

Tijgers Kemphanen Final Four kans van Musscher 02 2017

Zoals verwacht hoefden de toeschouwers niet lang te wachten op de game-winning goal in de verlenging. Na een minuut bleef een afstandsschot van Tobias Kathan hangen in de drukte voor Mollen. De puck kwam via van Musscher terecht bij Calvin Pohlman die geen fout maakte en het brons voor Amsterdam veilig stelde.

Foto's: Marco Spelten