Flyers Final Four kampioensfoto 02 2017

21 februari 201820:27

Door Joep Meijsen

Final Four: Vijf vragen en antwoorden

Komend weekeinde staat de Final Four op het programma. In Heerenveen nemen Den Haag, Heerenveen, Nijmegen en Geleen het tegen elkaar op. IJshockey Nederland geeft antwoord op vijf belangrijke vragen.

1. Wat staat er op het spel tijdens de Final Four?

Het draait simpelweg om het Kampioenschap van Nederland. In het eerste jaar van de Beneliga werd het kampioenschap nog toegekend aan de hoogst geëindigde Nederlandse ploeg. Dat was toen Heerenveen, dat in de finaleserie verloor van Herentals. IJshockey Nederland heeft als één van zijn doelstellingen het creëren van meer evenementen om ijshockey in Nederland beter op de kaart te zetten en de Final Four is er daar één van. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk is zo'n toernooi al een veeljarige en buitengewoon populair evenement. Vorig jaar werd, ook in Heerenveen, de eerste editie van de Final Four hier gespeeld. Deelnemers waren Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Heerenveen. Op zaterdag werden de twee halve finales gespeeld en op zondag de strijd om het brons en de finale. Heerenveen won in de finale tegen Den Haag zijn tweede landstitel op rij.

Flyers Final Four kampioensfoto 02 2017
— © Marco Spelten

2. Wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar?

De opzet van het toernooi is vrijwel onveranderd, alleen vervalt de wedstrijd om de derde plaats zoals die vorig jaar op zondag werd gespeeld. Net als vorig jaar wordt het toernooi in Thialf in Heerenveen gespeeld. Twee van de de vier deelnemers van vorig jaar zijn weer van de partij; Den Haag en Heerenveen. Geleen en Nijmegen debuteren tijdens de Final Four, waarvoor de vier hoogst geplaatste teams in de Beneliga zich hebben geplaatst.

3. Hoe ziet het speelschema eruit?

Zaterdag 24 februari:

16.30 uur Unis Flyers Heerenveen - Ahoud Devils Nijmegen
20.00 uur Hijs Hokij Den Haag - Laco Eaters Geleen

Zondag 25 februari:

15.00 uur Finale

4. Kan ik live bij de wedstrijden zijn?

Jazeker, via Ticketpoint zijn er nog kaarten te koop. Er zijn daarbij dagkaarten en passepartouts voor alle wedstrijden verkrijgbaar. Wie als volwassene alledrie de wedstrijden wil zien, is €28 kwijt, een dagkaart op zaterdag kost €20 en een kaart voor de finale €16. Voor jeugd en ouderen zijn kaarten met korting verkrijgbaar. Alle informatie is te vinden op de site van Ticketpoint >>>

5. Wie is de favoriet voor het kampioenschap?

Als we simpelweg naar de ranglijst van de Beneliga kijken, dan is Den Haag de favoriet. De Haagse formatie won 23 van zijn 24 wedstrijden in de competitie, waarvan drie in overtime, en eindigde met een voorsprong van negen punten bovenaan de ranglijst. De ploeg van coach Chris Eimers was met 165 doelpunten voor ook met afstand de meest productieve ploeg in de competitie. De Hagenaren legden bovendien enkele weken geleden al beslag op de nationale beker in de finale tegen Heerenveen. Flyers heeft echter nu het thuisvoordeel en is de verdedigende kampioen. De ploeg won negentien van zijn wedstrijden en sloot de competitie afgelopen weekeinde af met forse overwinningen op Nijmegen en Den Bosch. De ploeg zal bovendien gebrand zijn op revanche na de verloren bekerfinale.

Nijmegen kende een sterke competitie en eindigde achter de Belgische ploegen Luik en Herentals als de nummer vijf in de competitie. Devils heeft een aantal zeer ervaren spelers en zal ongetwijfeld goed beslagen ten ijs komen in Thialf om te laten zien dat de dikke nederlaag afgelopen weekeinde tegen Flyers geen gewoonte hoeft te worden. Geleen eindigde op korte afstand van Nijmegen op de zesde plaats in de competitie en sloot af met een nederlaag tegen Luik en winst op Antwerpen. Geleen zal echter ook geen makkelijke dobber hebben aan Den Haag, maar tijdens de eerste ontmoeting in de Beneliga had Den Haag overtime nodig om Eaters de baas te worden.