Flashback Wogtech Geleen

17 januari 201916:17

Door Joep Meijsen

Flashback: Een reservegoalie als verdediger?

In de rubriek Flashback blikt IJshockeynederland terug naar het verleden. Vijf jaar geleden worden spelers als Maarten Brekelmans, Boet van Gestel, Kilian van Gorp, Julian van Lijden en Danny Stempher voor het eerst geselecteerd voor Oranje. Tien jaar geleden probeert Nijmegen-coach Frank Gentges om reservegoalie Corey Wogtech als veldspeler in te zetten en trekt Geleen een nieuwe aanvaller aan. Vijftien jaar terug ziet het er somber uit voor een gezamenlijke competitie met Belgische en Nederlandse clubs.

Vijf jaar geleden

Het Nederlands ijshockeyteam krijgt voor het eerst in jaren weer een goalie-coach. Het gaat om oud-international Chad Kambeitz. Daarnaast wordt oud-Trappers-coach Mark Pederson toegevoegd aan de technische staf van bondscoach Chris Eimers. Pederson was toen bezig aan zijn eerste jaar in de bank bij Esbjerg Energy, de club waar hij nu nog steeds coach is.

Bondscoach Chris Eimers maakt zijn selectie bekend voor twee oefenwedstrijden tegen Frankrijk in februari, met een reeks debutanten in de selectie. Het gaat daarbij om Kilian van Gorp, Danny Stempher, Tom Marx (Eindhoven), Olivier Leenders, Tony Ras (Den Haag), Maarten Brekelmans, Boet van Gestel en Julian van Lijden (Tilburg).

Eindhoven Kemphanen wint voor het eerst tijdens het seizoen een wedstrijd in eigen huis in reguliere speeltijd. De Hanen winnen door doelpunten van Tom Marx (3), Don Geerts (2), Danny Stempher, Nick Verschuren en Kilian van Gorp met liefst 8-1.

Flashback Pederson Trappers 2010

Tien jaar geleden

Nijmegen Devils-coach Frank Gentges probeert reservegoalie Corey Wogtech als veldspeler in te zetten tijdens een duel tegen Geleen. Reden is het uitvallen van enkele spelers in een door oproepen van jong oranje, griep en blessures toch al gehavende selectie. Devils had nog maar een handvol spelers beschikbaar. De poging de back-up van Boris Ackers om te laten kleden wordt echter verboden. Eaters, ook verre van compleet, wint met 5-2 onder meer door twee goals van Lance Herauf.

Geleen Eaters gebruikt zijn laatste internationale transfer om de Canadese aanvallende verdediger David Lizotte aan zich te binden. Lizotte, die eerder in de Oberliga, CHL en het tweede niveau in Italiƫ speelde, komt over uit de Canadese vechtcompetitie LNAH. Hij zou uiteindelijk een half seizoen bij Eaters spelen en zijn loopbaan na nog twee seizoenen in de LNAH beƫindigen.

De eerste uitzending van samenvattingen van het Nederlandse ijshockey op SBS6 trokken bijna 80.000 kijkers, ze zagen naast de wedstrijden ook spelregeluitleg door Ron Berteling en een demonstratie van Ivy van den Heuvel van de uitrusting van ijshockeyers. De cameraā€™s van de zender zijn volgende week ook aanwezig bij de bekerfinale, die via SBS live op internet zal worden uitgezonden en later op de zender in samenvatting. Leo Oldenburger verzorgt het commentaar.

Flashback Lizotte Geleen

Vijftien jaar geleden

In Nederland wordt de Coupe der Lage landen gespeeld. IJshockey.com concludeerde op basis van de uitslagen dat: ā€˜De andere uitslagen in de Coupe der Lage Landen boden zondag minder reden tot vreugde voor bestuurders die in een competitie met BelgiĆ« de weg vooruit zien voor het Nederlandse ijshockey. Zo wint Tilburg met 17-1 van Herentals, Klopte Heerenveen Deurne met 16-6 en maakte Amsterdam korte metten met Turnhout, 18-4. Een uitzondering: Heist won met 3-4 van Geleen dankzij twee doelpunten in de laatste tien minuten van Vincent Morgan. Anno 2019 staan Herentals en Luik in de top vier van de Beneliga.

Flashback Wogtech

Delen