Martin Zajac speelde in 2010 voor Heerenveen
Martin Zajac speelde in 2010 voor Heerenveen — © Martin de Jong

22 oktober 202007:27

Door Joep Meijsen

Flashback: Flyers komt in de stand op -1

Vijftien jaar geleden is ophef over het staken van een duel tussen Heerenveen en Geleen en neemt Trappers afscheid van een Canadees, tien jaar geleden krijgt Flyers puntenaftrek vanwege het opstellen van een ongerechtigde speler en komt daardoor op -1 te staan in de stand, vijf jaar geleden zet Trappers zijn opmars in de Oberliga voort en is er puntenaftrek voor Turnhout in de Beneliga.

15 jaar geleden

is er volop ophef rondom een wedstrijd tussen Heerenveen en Geleen in Thialf. De wedstrijd werd tien minuten voor tijd gestaakt toen de Limburgers het ijs verlieten. De stand in de wedstrijd is op dat moment 7-1 in het voordeel van Flyers, onder meer dankzij twee goals van Anton Butochnov en treffers van Matt Korthuis, Tyler Palmiscno, Paul Kroon en James Easter. Ook Kevin Bruijsten en Gary Zinck scoren nog voor Flyers.

Een reeks straffen tegen Geleen is de reden voor coach Andy Tenbult om zijn spelers van het ijs te halen. 'Ik zag de gezichten in de kleedkamer. Als we teruggegaan waren het ijs op, was het misgegaan. Wij hebben maar een krappe selectie en dat geldt ook voor Heerenveen. Het was voor alle partijen beter om de wedstrijd maar stil te leggen.' De club laat later tijdens een speciale persconferentie weten de scheidsrechter van dienst niet meer te willen bij wedstrijden. Dat gebeurde echter uiteindelijk niet.

Tilburg Trappers neemt afscheid van verdediger Luc Paquin. De Canadees is volgens Trappers weliswaar aanvallend sterk, maar komt defensief tekort voor de Nederlandse competitie. Paquin staat op het moment van afscheid inderdaad in de top tien van de topscorerslijst met vier goals en negen assists. De Zweedse verdediger Niklas Oskarsson komt op proef om Paquin te vervangen.

Andy Tenbult was de afgelopen jaren tijdens verschilllende periodes coach van Geleen.
Andy Tenbult was de afgelopen jaren tijdens verschilllende periodes coach van Geleen.

Tien jaar geleden

schetst directeur Bob van Oosterhout van sportmarketingbureau Triple Double een somber sponsorsperspectief voor ijshockey. In De Volkskrant geeft hij aan wat het lot is van kleinere sporten in een crisistijd, zoals ook tien jaar geleden het geval was. 'Door de economische crisis is het nu gek genoeg eenvoudiger een paar miljoen te vinden voor een topteam in de populaire sporten dan een sponsor voor anderhalve ton voor een volleybal-, basketbal- of handbalclub.'

Heerenveen Flyers ontvangt de aftrek van zes punten en een boete van vijfhonderd euro voor het opstellen van nieuwe aanwinst Martin Zajac. De papieren van de Slowaakse verdediger waren afgelopen weekeinde nog niet in orde, waardoor Flyers de speler niet had mogen opstellen. Hierdoor komt Flyers in de stand op -1 punt te staan. Beide wedstrijden in het weekeinde waren al met ruime cijfers verloren van Geleen en Nijmegen.

Tilburg Trappers maakt zich op voor de deelname aan de Continental Cup. In de tweede ronde ontvangt de Nederlandse kampioen het Poolse Krakow, het Spaanse Jaca en Viru Sputnik uit Estland. Inzet van het toernooi komend weekeinde is een plek in de derde ronde, die in het Franse Rouen gespeeld gaat worden. Tegenstanders zijn daar Coventry Blaze (UK), Liepajas Metalurgs (Letland) en thuisploeg Rouen Dragons.

Tilburg Trappers organiseerde in 2010 een toernooi om de Continental Cup
Tilburg Trappers organiseerde in 2010 een toernooi om de Continental Cup

Vijf jaar geleden

komt Tilburg Trappers op stoom in het eerste seizoen in de Oberliga. De ploeg van coach Bo Subr wint met 6-2 van het nog ongeslagen Hannover Indians. Kyle DeCoste scoorde twee keer, terwijl Ivy van den Heuvel bij drie goals betrokken was. Het is de derde zege op rij voor Tilburg, dat hierdoor oprukt naar de derde plaats van de ranglijst.

In de gloednieuwe Beneliga bevestigde Herentals de favorietenrol met een 4-0 zege op Geleen. Vincent Morgan had twee goals en een assist voor de Belgische formatie. De enige club zonder puntverlies in de competitie, Herentals kreeg reglementaire aftrek vanwege een duel in Zoetermeer, is Heerenveen, dat met 2-6 won in Tilburg. Ronald Wurm scoorde vier keer in dat duel.

Het was wel een drukke week voor de beleidsbepalers in de liga. Ze legden Turnhout Tigers puntenaftrek op omdat de club weigerde een wedstrijd tegen Geleen, gespeeld in Maaseik, af te spelen. De Zamboni weigerde dienst in de eerste pauze, waarna Turnhout besloot niet verder te spelen. Het is echter aan de scheidsrechter om een wedstrijd te staken. Verder moet er nog een besluit komen over het geval Leuven. Die club stelde tijdens de eerste twee wedstrijden drie imports op: David Vychodil, Wehebe Darge en Jordan Steger. De club ging er ten onrechte vanuit dat Vychodil een statusspeler was.

Hyc Morgan Vincent Skate 1112

Delen