Flashback Nederland Frankrijk 2014

7 februari 201910:30

Door Remco

Flashback: Marco Postma is Player of the Month en Oranje wint van Frankrijk

In de rubriek Flashback blikt IJshockeynederland terug naar het verleden. Vijf jaar verslaat Nederland Frankrijk in een oefenduel in Eindhoven, tien jaar geleden wint Marco Postma de verkiezing tot speler van de maand en vijftien jaar geleden werd goalie Annabel van Hees uitgeroepen tot grootste sporttalent van de stad Utrecht.

Vijftien jaar geleden

Speelde Oranje een vierlandentoernooi in het Oostenrijkse Villach ter voorbereiding op het WK Division I in Oslo. Bondscoach Theo van Gerwen moest vlak voor het toernooi nog zes afwezige spelers vervangen waardoor onder andere Chad Euverman zijn debuut maakte in Oranje. Uiteindelijk kwam van Gerwen tot deze selectie, waarbij Marcel Kars en Nick de Jong de enige spelers zijn die nu nog actief zijn op het hoogste niveau:

Doel: Marcel den Hartog, Marcel Nijland, Casper Swart

Defense: Justin Bekkering, Maarten de Groot, Tommie Hartogs, Jeffrey van Iersel, Nick de Jong

Forwards: Peter van Biezen, Dennis ten Bokkel, Chad Euverman, Kevin Hoogsteen, Marcel Kars, Hans Kroon, Erik Landman, Jan Jaap Natte, Josh Oort, Lamonte Polet, Andri Salomonson, Sjon Wynia.

In Villach verloor Oranje driemaal. Tegen Sloveni√ę en Oostenrijk werd met 4-2 verloren. De Nederlandse doelpunten kwamen van Jan-Jaap Natte, Tom Hartogs, Kevin Hoogsteen en Lamonte Polet. De slotwedstrijd tegen de Italianen ging met 8-0 verloren.

Euverman in het Oranje-shirt tijdens een later WK
Euverman in het Oranje-shirt tijdens een later WK

Sporttalent Utrecht 2004

IJshockeyster Annabel van Hees werd vijftien jaar geleden gekozen tot grootste sporttalent van de stad Utrecht. Van Hees kwam eind 2003 nationaal in de publiciteit nadat ze als eerste vrouwelijke speelster in de Eerste Divisie uitkwam.

De Utrechtse Annabel van Hees speelde destijds voor de Junior Tigers uit Nijmegen. Naast haar optredens bij Nijmegen veroverde Van Hees ook een basisplaats in het Nederlands Vrouwenteam.Annabel van Hees debuteerde overigens vier jaar geleden al als dertienjarige in Oranje. 'Annabel is 17 jaar en ze zit in VWO-6. De combinatie van school en sport op dit niveau zorgt dat zij dagelijks een topprestatie levert. Ze is de damescompetitie ontgroeid en keept inmiddels in de eerste divisie bij de heren. Ze zal in 2004 voor de vierde maal deelnemen aan het WK senioren', schrijft de gemeente in de toelichting op de prijs.De verkiezing van Talent van het Jaar is een initiatitief van de gemeente Utrecht en is onderdeel van een bredere reeks prijzen. Zo werd FC Utrecht uitgeroepen tot sportploeg van het jaar, werd bobsleester Eline Jurg Sportvrouw van het jaar en werden Timothy Beck en Patrick van Balkom van het Nederlandse estafetteteam op de honderd meter uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2003.

Tien jaar geleden

Won Marco Postma de RBK Hockey/IJshockey.com Player of the Month voor januari 2009. De aanvaller van Nijmegen was destijds de vierde Nederlandse speler die de prijs won. In eerdere jaargangen gingen Jan-Jaap Natte, Bjorn Willemse en Peter van Biezen hem voor. De forward van Nijmegen droeg in januari vier goals en zeven assists bij aan de produktie van zijn ploeg. Hij speelde met twee goals en een assist een sleutelrol in de door Nijmegen gewonnen bekerfinale.

Eervolle vermeldingen waren er in januari voor goalie Jan M√ľnster (Amsterdam), defence John Gordon (Den Haag) en forward Daryl Bat (Tilburg).

Euverman in het Oranje-shirt tijdens een later WK
Euverman in het Oranje-shirt tijdens een later WK

Opstand referees

Tien jaar geleden kwamen de refeers in Nederland in opstand. Op ijshockey.com stond het volgende artikel:

De wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie beginnen komend weekeinde een kwartier later dan staat aangegeven in het programma. Aanleiding is een actie van scheidsrechters en linesmen die hiermee willen protesteren tegen het fysieke en verbale geweld waarmee zijn te maken hebben. Het protest van de scheidsrechters wordt ondersteund door het bestuur van de Nederlandse IJshockeybond en door de scheidsrechterscommissie. Het initiatief is echter afkomstig van de scheidsrechters zelf.

De afgelopen weken hebben zich zowel op het hoogste niveau als tijdens jeugdwedstrijden verschillende incidenten voorgedaan. Ook ergeren de referees zich aan de ongenuanceerde kritiek van supporters op internet. Zelf schrijven de scheidsrechters het als volgt: ‚ÄėWij realiseren ons ten zeerste dat wij ook fouten maken. Dat is inherent aan de taak die wij uitvoeren. Hoe vervelend wij dit ook vinden is het nooit onze bedoeling om deze fouten te willen maken. Wij vragen alleen om elkaar met respect te behandelen.'

De scheidsrechters leggen er in hun verklaring de nadruk op dat de actie niet tegen een specifieke club gericht is, maar als algemene waarschuwing bedoeld is. De huidige situatie zorgt volgens hen onder meer voor een gebrekkige aanwas van nieuwe scheidsrechters. Dit brengt de toekomst van de sport in ons land in gevaar.

Het bondsbestuur zegt in een verklaring de actie van de referees te steunen. Van hun kant wordt gewerkt aan een gedragscode, waardoor wangedrag tegen scheidsrechters makkelijker sanctioneerbaar wordt. Mogelijk wordt deze code al komend seizoen ingevoerd. Deze zou dan gelden voor alle betrokkenen bij de sport, inclusief clubbestuurders, coaches en supporters.

Paul Vincent Show in Thialf

Paul Vincent kwam tijdens het seizoen in 2009 over vanuit Noorwegen naar Heerenveen. Op 5 februari 2009 scoorde Vincent alle goals voor Heerenveen in een 4-3 overwinning op Eindhoven. De ploeg uit Brabant was teruggekomen van een 3-0 achterstand door goals van Dominik Rozman, Kevin Galerno en Brent Patry. Uiteindelijk slalomde Vincent in overtime door de Eindhovense verdediging en liet ook goalie Anthony kansloos.

Vijf jaar geleden

Speelde het nationaal mannenteam twee oefeninterlands tegen Frankrijk. Beide ploegen lieten veel jonge talenten debuteren. Bij Nederland maakten Boet van Gestel, Olivier Leenders, Kilian van Gorp, Joey Oosterveld, Tom Marx, Danny Stempher, Maarten Brekelemans en Julian van Lijden hun eerste opwachting in Oranje.

Voor Chris Eimers waren het zijn eerste twee interlands als solo-bondscoach. Daarvoor was hij samen met Barry Smith verantwoordelijk voor Oranje. De eerste wedstrijd in Den Haag eindigde in overtime in een 2-3 overwinning voor Frankrijk. Joey Oosterveld en Kilian van Gorp zorgden voor de Nederlandse doelpunten. Ian Meierdres was de goalie voor Nederland.

Een dag later stond Martijn Oosterwijk in het doel namens Nederland. Hij zag zijn ploeg in Eindhoven met 3-1 winnen. Maar liefst 1200 toeschouwers zagen Ronald Wurm tweemaal scoren. Verdediger Jeffrey van Iersel tekende voor de derde Nederlandse goal.

Chris Eimers kreeg assistentie van ex-Trappers-coach Mark Pederson die inmiddels naar het Deense Esbjerg was vertrokken. Pederson: ‚ÄėIk heb altijd contact gehouden met Theo van Gerwen en het is mooi om hierbij betrokken te zijn. Ik heb vandaag een aantal oude bekenden in actie gezien en een aantal nieuwe gezichten. Het waren heel nuttige wedstrijden om te kijken hoe een aantal spelers ervoor staan. Chris en ik kijken natuurlijk samen naar alle situaties, maar ik bemoei me in de onderlinge taakverdeling wat meer met de powerplay.'

Geniet hieronder nog van wat foto's uit de interland in Eindhoven gemaakt door Fintan Planting.

Eerste Divisie

Vijf jaar geleden eindigde GIJS Groningen het reguliere seizoen in de Eerste Divisie als koploper. Naast Groningen plaatsten ook Nijmegen, Den Haag en het NIJA-team uit Eindhoven zich voor de halve finale van de play-offs. De drie hoogstgeplaatste teams Groningen, Nijmegen en Den Haag kwalificeerden zich ook voor de Larry van Wieren-cup. Die cup was een strijd tussen de drie laagstgeklasseerde teams uit de Eredivisie en de drie beste ploegen uit de Eerste Divisie.