Flashback Ventspils rustdag

11 april 201911:56

Door Remco

Flashback: Oranjevrouwen in Ventspils, Oranjemannen tegen sterren in Oslo

In onze wekelijkse rubriek Flashback kijkt ijshockeynederland.nl terug naar het nieuws van deze week vijf, tien en vijftien jaar geleden. Ditmaal veel aandacht voor nationale teams met de vrouwen in Letland in 2014 en de mannen in Torun en Oslo. Maar ook Doug Mason en Tim Knudsen komen voor in onze terugblik.

Vijf jaar geleden

Speelden de Nederlandse vrouwen in het Letse Ventspils. Het was het eerste WK voor bondscoach Joep Franke en in Letland legde de vrouwen beslag op de vierde plek op het WK Division 1B. Een jaar eerder won Oranje nog zilver in Straatsburg. Bij Oranje debuteerde de 15-jarige Jet Milders voor Nederland. Letland won uiteindelijk het goud in eigen land, Kazachstan degradeerde naar Division 2A.

Nederland won in Ventspils met 8-2 van China, met 3-2 van Kazachstan en met 4-2 van Noord-Korea. Hongarije en Letland bleken echter te sterk. Savine Wielenga werd topscorer van Oranje met vier goals en drie assists.

Geniet hieronder nog van wat foto's uit Ventspils.

Tien jaar geleden

Maakte Mannheim bekend dat Doug Mason de nieuwe coach zal zijn. Mason volgt daarmee Teal Fowler op die weer terugkeert in zijn rol als assistant. Mason werd eerder dat jaar ontslagen in Keulen. Daarvoor was Mason ook al werkzaam bij Krefeld en Iserlohn.

Tim Knudsen verlengde zijn contract in Den Haag. De goalie begon zijn avontuur in Nederland bij Amsterdam in 2007. Den Haag verlengde ook de contracten met de Tsjech Jan Bohac en coach Brian de Bruyn.

5499119982 ca03f3550e o

De Nederlandse mannen speelden 10 jaar geleden het WK in het Poolse Torun. Oranje begon met een 3-1 nederlaag tegen gastland Polen waarbij Akim Ramoul het enige doelpunt scoorde voor de ploeg van bondscoach Tommie Hartogs. Ook de tweede wedstrijd werd verloren met 5-1 van Oekraïne. Jamie Schaafsma redde de eer van Oranje in die wedstrijd. Bij Polen was oud-NHL’er Krzysztof Oliwa aanwezig als teammanager van de Polen. Oliwa viel op door het dragen van zijn Stanley Cup ring die hij gewonnen had in New Jersey. Later dat toernooi zou Oliwa het spelershotel vakkundig verbouwen uit onvrede over de prestaties van zijn ploeg. In 2007 had Oliwa al zijn vriendin mishandeld.

Flashback Torun teamfoto

Vijftien jaar geleden

waren de Nederlandse mannen bezig aan het WK voor B-landen in de Noorse hoofdstad Oslo. De ploeg van toenmalig bondscoach Theo van Gerwen kende een ongelukkig schema. Oranje kreeg meteen de twee zwaarste tegenstanders te verwerken.

De eerste wedstrijd tegen Noorwegen ging met 7-0 verloren ondanks een uitstekende prestatie van goalie Martin Trommelen van Tilburg Trappers. In de tweede wedstrijd tegen Wit-Rusland werd met 7-2 verloren met goalie Marcel Nijland van Heerenveen in het doel. Josh Oort en Dave Livingston zorgden voor de Nederlandse doelpunten.

Bij Wit-Rusland speelden ondere andere NHL-ers Ruslan Salei en Mikhail Grabovski mee. Grabovksi zou in 2006 zijn debuut in de NHL maken en speelde onder andere voor Toronto en New York Islanders. Ruslan Salei kwam in zijn loopbaan tot meer dan 900 wedstrijden in de NHL, de meeste in het shirt van Anaheim. Salei was in 2011 één van de slachtoffers van de vliegtuigramp met het Russische team Lokomotiv Yaroslavl. Salei werd 36 jaar oud.

Flashback Salei

Delen