Flashback Ivy Amsterdam

28 februari 201912:00

Door Remco

Flashback: Van den Heuvel verlaat Amsterdam, oefenzege Oranjevrouwen en Matt Armstrong belangrijk voor Devils

In de rubriek Flashback blikt IJshockeynederland terug naar het verleden. Vijf jaar geleden stond Flyers op de drempel van de finale dankzij een sterke Shawn Collymore en tien jaar geleden maakte Ivy van den Heuvel bekend dat hij Amsterdam verlaat. Vijftien jaar geleden won Amsterdam de reguliere competitie en maakte Theo van Gerwen zijn voorlopgie selectie voor het WK bekend.

Vijftien jaar geleden

Won Amsterdam Bulldogs de reguliere competitie in Nederland. Amsterdam versloeg op de laatste speeldag Geleen met 4-8. Ryan van Diemen scoorde twee goals voor Geleen. Voor Amsterdam scoorden onder andere Kevin Hoogsteen, Doug Stienstra, Andri Salomonson, Josh Oort en Trevor Sherban. De eindstand in de reguliere competitie betekende dat beide ploegen elkaar in de play-offs weer tegen zouden komen in de halve finale. De andere halve finale ging tussen Heerenveen en Tilburg. Opvallend genoeg was Andy Tenbult in 2004 ook coach in Geleen.

Ook maakte bondscoach Theo van Gerwen zijn voorlopige selectie bekend voor het WK in het Noorse Oslo. Vier Nederlands-Canadezen waren dat jaar voor het eerst speelgerechtigd voor het WK: Justin Bekkering, Lamonte Polet, Ryan van Diemen en Kevin Hoogsteen. Nederland moest het dat jaar opnemen tegen gastland Noorwegen, Wit-Rusland, Belgi√ę, Groot-Brittanni√ę en Hongarije.

Tien jaar geleden

Kende de Eerste Divisie een opvallende laatste speeldag. Twee duels eindigde in een reglementaire 5-0 omdat Heerenveen en Geleen niet genoeg spelers hadden. Het duel tussen Zoetermeer en Eindhoven werd bij een 11-0 stand gestaakt omdat de Eindhovense goalie Senovwa Mollen geblesseerd raakte en Eindhoven geen vervanger had. De 11-0 stand werd daarom maar als eindstand genoteerd. Na deze opmerkelijke laatste speeldag, wisten de volgende ploegen zich te plaatsen voor de halve finale: Dordrecht Lions, HIJS Blackbulls Den Haag, Tilburg Trappers 2 en Red Eagles Den Bosch.

Meteen na het afloop van het seizoen voor Amsterdam maakte de destijds 20-jarige Ivy van den Heuvel bekend over te stappen naar Eindhoven: ‚Äė'De afgelopen drie seizoenen heb ik een super tijd gehad bij Amstel Tijgers, ik kijk hier dan ook met veel voldoening op terug. Ik heb veel vertrouwen in coach Leo van den Thillart en heb het gevoel dat er iets moois opgebouwd wordt in Eindhoven. Ik kijk er naar uit daar deel van uit te maken.' Van den Heuvel zou twee jaar in Eindhoven spelen alvorens over te stappen naar zijn huidige club Tilburg Trappers.

Van den Heuvel in het shirt van Amstel Tijgers
Van den Heuvel in het shirt van Amstel Tijgers

Tien jaar geleden was Nijmegen Devils in de kwartfinale te sterk voor Heerenveen Flyers. Matt Armstrong, die in 2018 nog voor Australie speelde op het WK in Tilburg, scoorde twee goals voor Nijmegen in de beslissende 6-2 overwinning. In de halve finale was Tilburg de volgende tegenstander voor Nijmegen, een herhaling van de eerdere bekerfinale dat jaar die eindigde in winst voor Devils. Coach Frank Gentges keek al vooruit naar de halve finale tegen Tilburg: ‚ÄėHet is iedereen duidelijk wie de grote favoriet is om landskampioen te worden; Tilburg. Ze hebben niet alleen een eerste lijn die geweldig speelt, maar ook heel goede Nederlandse spelers en een prima doelman. Ze hebben bodien drie prima lijnen. Voor ons is de serie een bonus. Maar wij hebben als enige een hoofdprijs gepakt en dat was tegen Tilburg, dus wie weet wat er mogelijk is.'

De andere halve finale dat jaar ging tussen Den Haag en Geleen.

Van den Heuvel in het shirt van Amstel Tijgers
Van den Heuvel in het shirt van Amstel Tijgers

Vijf jaar geleden

Begonnen deze week de halve finales in de strijd om het kampioenschap tussen Heerenveen en Den Haag en tussen Herentals en Tilburg. In de eerste best-of-seven serie nam Heerenveen een ruime voorsprong door driemaal op rij te winnen van Den Haag. Shawn Collymore was de grote man bij Flyers, twee jaar eerder won Collymore nog het kampioenschap met Geleen. In de andere serie nam Tilburg een 2-0 voorsprong tegen Herentals. Tilburg won het tweede duel in Herentals met 1-4 dankzij onder andere twee treffers van Mickey Bastings. Vincent Morgan scoorde het enige doelpunt voor Herentals.

Dat jaar vond ook de Larry van Wierencup plaats met twee deelnemers uit de Eredivisie en twee uit de Eerste Divisie. Oorspronkelijk zouden zes ploegen meedoen, maar Dordrecht en Den Haag haakten af om diverse redenen. Geleen Eaters en Eindhoven Kemphanen waren de afgevaardige ploegen uit de Eredivisie en uit de Eerste Divisie kwamen Groningen Bears en Nijmegen Devils. Eindhoven begon de competitie met twee ruime overwinningen op Groningen.


Van den Heuvel in het shirt van Amstel Tijgers
Van den Heuvel in het shirt van Amstel Tijgers

Oranjevrouwen

De Oranjevrouwen oefende vijf jaar geleden in Antwerpen tegen de Belgische nationale ploeg. De wedstrijd was voor Oranje onderdeel van de voorbereiding op het WK in het Letse Ventspils. Oranje won met 0-7 van de Belgische vrouwen dankzij goals van Mieneke de Jong (2), Julie Zwarthoed (2), Jessie Tegelaar, Myrthe Martens Jet Milders.

Het was het eerste seizoen bij de Oranjevrouwen voor de nieuwe bondscoach Joep Franke. De oud-speler van Groningen en Geleen nam het stokje over van Willem van de Kraak. Onder van de Kraak behaalde Oranje in 2013 zilver op het WK In Straatsburg.

Van den Heuvel in het shirt van Amstel Tijgers
Van den Heuvel in het shirt van Amstel Tijgers

Delen