Flyers collymore close away 1314

1 maart 201401:22

Flyers en Collymore slaan eerste slag

Heerenveen Flyers verloor vorige week in een onderling duel met Den Haag het thuisvoordeel, maar maakte dat in de eerste wedstrijd van de play-offs direct weer ongedaan. Shawn Collymore had twee goals en twee assists in de benauwde 3-4 zege van de Friezen.

Collymore speelde twee jaar geleden tegen Den Haag ook al een uitstekende serie in de play-offs. Toen deed hij dat in het shirt van Geleen, dat uiteindelijk de eerste landstitel in de geschiedenis veroverde. Na een statistisch weinig spannend seizoen barst de speler echter nu ook weer los tijdens wat ze in Amerika het 'second season' noemen, de play-offs.

De Canadese forward had assists op de eerste twee goals van Eaters en scoorde persoonlijk de laatste twee die Flyers uiteindelijk de voorsprong in de serie opleverden. Raphael Joly had een goal en twee assists in de wedstrijd, maar dat was niet genoeg om zijn ploeg over de drempel te helpen en de overwinning te bezorgen.

Flyers speelde een scherpe, goede wedstrijd en kwam via Levi Houkes na zestien minuten spelen op voorsprong. Jasper Kick zat een straf uit en Flyers sloeg toe op de powerplay. Den Haag kwam in de tweede periode niet alleen langszij, maar zelfs op voorsprong via goals van Joly en Collins, alvorens Andrew Krelove de ontmoeting met de tweede Friese powerplaygoal weer in evenwicht bracht.

De beslissing viel daarna in 36 seconden zo'n beetje tien minuten voor tijd. Eerst bracht Collymore zijn ploeg voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong, maar vrijwel direct hierna liep Jasper Kick tegen een straf op wegens roughing. In die powerplay vergrootte Collymore de voorsprong van Flyers naar twee goals.

Twee straffen tegen Flyers in de slotfase gaven Den Haag nog hoop op een comeback. Met Joey Oosterveld en Kevin Bruijsten op de strafbank was het Les Reaney die de trekker overhaalde en Martijn Oosterwijk wist te passeren. In de slotminuut werd het nog spannend, maar Flyers gaf de voorsprong niet meer weg.

De serie gaat zaterdag in Thialf verder.