Amsterdam Tigers Antwerpen Phantoms Den Bosch Red Eagles Eindhoven Kemphanen Geleen Eaters Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters
Flyers en Hijs na thrillers naar finale

Flyers en Hijs na thrillers naar finale

De finale om het kampioenschap in de Beneliga is dezelfde als die om de Nederlandse titel. Heerenveen en Den Haag staan tegenover elkaar in de beslissende wedstrijd. Daarvoor waren op zondagavond twee thrillers noodzakelijk.

Winner
Bauer (klein)
THS
Rono

Heerenveen was vanaf dag één dit seizoen de topfavoriet voor alle hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey. Voor zo’n vierhonderd toeschouwers scoorde Luik echter twee keer in de slotminuut van de wedstrijd om de kwalificatie voor de finale om het kampioenschap nog even heel spannend te maken. Thomas Matheson converteerde een penaltyshot en letterlijk in de slotseconde scoorde Alexandre Bremer nadat Paul Vincent de cruciale face-off had gewonnen.

Tot het afdwingen van een derde duel kwam het uiteindelijk niet. Marco Postma speelde al een cruciale rol in de bekerwinst en had twee goals en twee assists in de finale om het landskampioenschap. In de openingsminuut van de overtime in Luik nam de sterspeler van de Friese formatie het heft zelf in handen en besliste de ontmoeting al na 37 seconden.Bulldogs-Flyers_Beneliga_goal Matheson_03-2017

Elders in België was het minstens zo spannend. Jacob Laliberté moest vrijdag het eerste duel in de serie tegen Den Haag aan zich voorbij laten gaan. In zijn trainingspak in de bank zag de 26-jarige aanvaller uit Rockland in Ontario hoe Den Haag de wedstrijd in de slotseconde naar zich toetrok. Op zondag trok hij de schaatsen weer aan en leek hij de beslissende factor te zijn in het afdwingen van een derde duel door Herentals.

Laliberté scoorde drie keer en zorgde ervoor dat zijn ploeg met nog een klein kwartier te spelen een voorsprong van 3-1 koesterde. Het was uiteindelijk niet genoeg. Den Haag had een comeback van jewelste in petto en scoorde in het restant van de periode maar liefst vier keer om zo de winst met 5-3 naar zich toe te trekken en daarmee de finaleplaats om het kampioenschap in de Beneliga te veroveren.

Daarmee staan dus de twee beste Nederlandse ploegen van dit seizoen in de Beneliga tegenover elkaar in de finale en is Herentals onttroond als de regerende kampioen. Stace van Bentem scoorde twee goals en had een assist, Alan van Bentem een goal en twee assists, Raymond van der Schuit een goal en een assist in de wedstrijd die uiteindelijk dus in een 5-3 overwinning voor de Haagse ploeg eindigde.

Bulldogs-Flyers_Beneliga_Postma Turcotte duel_03-2017

Verderop bij de zuiderburen liet Paul Vincent zien nog altijd een dominante factor te kunnen zijn op het ijs. De inmiddels 42-jarige speler coach dook alweer helemaal in 2002 op als een kortstondige, maar dominante factor in het ijzersterke Amsterdam uit die jaren. Enkele jaren later keerde hij terug in Nederland, waarbij hij onder meer een seizoen en nog een stuk in Heerenveen speelde. 

Zondag moest hij alles uit de kast halen om een wedstrijd spannend te maken die al vroeg beslist leek. Individuele fouten aan de kant van Luik brachten Flyers via goals van Kevin Nijland, Marco Postma en Ronald Wurm in de eerste twintig minuten op een riante voorsprong. Twee goals van Vincent, onderbroken door een prima treffer van Adam Bezak, zorgden ervoor dat het na veertig minuten 2-4 stond.

Via Thomas Matheson kwam Luik vroeg in de slotperiode al terug tot 3-4, maar een goal van Tony Demelinne vergrootte de marge weer. Tot die doldwaze slotminuut die overtime noodzakelijk maakte en de hal in Luik op zijn kop zette. De finale gaat echter uiteindelijk tussen de twee teams die bovenaan eindigden in Poule B. Het speelschema wordt later vandaag verwacht.

Bulldogs-Flyers_Beneliga_Postma duel_03-2017
Nieuws Game Center Spelers Teams Forum