Kemphanen ijsbaan fisheye 1112

1 november 201423:57

Door Joep Meijsen

Flyers houdt zicht op tweede plek

Heerenveen boekte zaterdagavond een ruime overwinning op Eindhoven, terwijl Herentals onderuit ging in Geleen. De Belgen moeten nu morgen minimaal een punt pakken om de tweede plaats op de ranglijst vast te houden.

Bij een nederlaag moet Hyc zelfs nog met een half oog naar de wedstrijd tussen Eindhoven en Geleen kijken, want als Eaters daar wint en Herentals verliest, neemt Geleen op onderling resultaat de derde plaats over en zal Hyc het in de halve finale van de beker moeten opnemen tegen Tilburg. Herentals op zijn beurt zou Flyers passeren op onderling resultaat als die twee teams gelijk staan in punten.

Datzelfde Trappers kan daarbij overigens voor ‘kingmaker’ spelen. Tilburg is de tegenstander van Herentals in een wedstrijd die wordt gespeeld als de uitslag van de ontmoeting in Eindhoven al bekend is. Eindhoven tegen Geleen staat voor 17.00 uur op het programma, terwijl Herentals – Tilburg om 20.00 uur wordt gespeeld.

Flyers deed zijn werk onderweg naar een mogelijke tweede plaats met een soepele 2-5 overwinning in Eindhoven. Kemphanen hield speeltechnisch goed stand, wist zich voldoende kansen te scheppen, maar liep ook tegen te veel straffen op die door Flyers werden omgezet in drie powerplaygoals. Kemphanen scoorde zijn twee goals in de laatste tien minuten toen Flyers al een ruime voorsprong had.

Na een paar goede mogelijkheden voor Kemphanen in de openingsfase viel het doelpunt aan de andere kant. Marco Postma profiteerde van een defensieve fout en wist doelman Mike Beeren te passeren. Niet veel later mocht Mitch Bruijsten de puck in de open hoek schieten na een combinatie met Brandon Greenside en Josh Prudden.

In de tweede periode verdubbelde Flyers de voorsprong via een vroege goal van Travis Bobbee en een tweede powerplaygoal van Bruijsten. Marcel Kars voegde daar in de slotperiode nog een goal aan toe, alvorens Mike Verschuren en Nick Verschuren ieder Martijn Oosterwijk wisten te kloppen en daarmee Kemphanen loon naar werken bezorgde.

Dankzij een prima optreden van doelman Sami Heinonen en drie goals voor Adam Hartley wist Geleen uitzicht te houden op de derde plaats op de ranglijst. Herentals kwam in de slotfase nog dichtbij de gelijkmaker, maar wist uiteindelijk in Geleen geen punten te verwerven.

Eaters begon scherp aan de wedstrijd en wist met goede passes de defensie van Herentals de doorklieven. Twee keer leverde dat een treffer op van de stick van Hartley. Na een reeks straffen halverwege de wedstrijd vanwege wat opstootjes kwam Hyc via Nick Prockow terug in de wedstrijd. Net als eerder in de wedtrijd was het echter weer Adam Hartley die een gat in de defensie wist te vinden en doelman Keaton Hartigan boven de blocker wist te passeren.

Een powerplaygoal van Lars van Sloun maakte er vroeg in de derde doorgang zelfs 4-1 van in het voordeel van Geleen. Straffen tegen Eaters wegens too many men en tegen Ilan Cumberbirch wegens charging boden coach Paul Vincent de kans zijn ploeg terug te brengen in de wedstrijd. Doelman Hartigan werd naar de kant gehaald en met feitelijk drie veldspelers meer op het ijs was het Evan Renwick die voor de tweede Belgische treffer zorgde. Negen minuten voor tijd scoorde ex-Eater Bryan Koloziejczyk nog de aansluitingstreffer, maar een uitstekende Sami Heinonen hield de deur verder op slot.