Oranje GB WK save Idzenga 2017

21 juni 201808:00

Door Joep Meijsen

Flyers: Idzenga blijft; Landman assistent

Doelman Sjoerd Idzenga heeft zijn contract bij Unis Flyers Heerenveen met een jaar verlengd. De club maakt daarnaast bekend dat oud-international Jacco Landman de nieuwe assistent-coach is bij de club.

De 44-jarige Landman is de opvolger van Dennis Schreur, van wie gisteravond bekend werd dat hij na drie jaar in de bank bij Flyers de voorkeur geeft aan zijn maatschappelijke loopbaan. Landman speelde zijn hele loopbaan bij Heerenveen en was daarnaast tussen 1994 en 2004 een vaste keuze van de verschillende bondscoaches. Landman speelde 84 interlands voor Oranje en was goed voor elf goals en 23 assists.

Landman speelde tussen 1990 en 2010 voor Flyers en stapte daarna over naar de recreanten. Hij merkte echter steeds meer dat hij bezig wilde zijn met topijshockey. Als assisten-coach denkt hij van waarde te kunnen zijn. 'Ik hoop mijn ervaring over te kunnen brengen op de spelers om ze beter te kunnen maken. In mijn voormalige rol als verdediger kan ik de verdedigers hopelijk ook wat extra’s bieden. Het is echter niet zo dat ik me alleen met verdedigers bezig ga houden. Mijn focus ligt gewoon op het hele team.'

Het goalie-duo van Flyers is dezelfde als vorig seizoen. De club maakte eerder al bekend dat Jeff Honebeeke een tweede seizoen te zien zal zijn in Thialf en nu is bekend dat ook Sjoerd Idzenga terugkeert. De 30-jarige Fries is sinds enkele jaren de nummer één bij Heerenveen. Met Flyers won hij de afgelopen jaren twee landstitels, twee bekers en een Beneliga-kampioenschap. Ook speelde hij een belangrijke rol voor Oranje op het wereldkampioenschap in het Spaanse Jaca, waar Nederland promoveerde naar Division IB. Een jaar later in Belfast maakte Idzenga opnieuw deel uit van de selectie. Idzenga won twee keer de prijs voor de beste goalie in de Nederlandse competitie, de Gobel-De Bruyn Trofee.

Voor komend seizoen zit Idzenga vol ambities na een jaar waarin Flyers opging voor alle hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey, maar er niet één wist te winnen. 'We hebben vier finales gespeeld, maar alle vier verloren. Het is wel weer genoeg geweest.’

Delen