Flyers janssen close away 1314

2 maart 201423:46

Flyers op drempel van finale

Heerenveen Flyers won voor de derde dag op rij van Den Haag en is nu nog maar Ă©Ă©n zege verwijderd van de finale om het landskampioenschap. Op zondagavond boekte de ploeg van Chris Eimers een overtuigende 3-7 overwinning.

Vanwege het vreemde speelschema in deze serie heeft Heerenveen nu twee kansen op rij in eigen huis om de plek in de finale veilig te stellen. De volgende wedstrijd staat alweer voor komende woensdag op het programma, waardoor beide teams dus op vier wedstrijden in zes dagen uitkomen. Als Hijs die wedstrijd wint, worden het zelfs vijf ontmoetingen in acht dagen.

Het is een loodzwaar programma waar Flyers tot nu toe beter mee om kan gaan dan Den Haag. Hijs keek vrijdag massaal naar de scheidsrechters als reden voor het verlies en zaterdag verspeelde de ploeg een riante voorsprong. Op zondag viel op de zege van Flyers echter weinig af te dingen. Na vijftien seconden spelen kwam Flyers via Shawn Collymore al op voorsprong en vanaf dat moment liep Den Haag de rest van de wedstrijd achter de feiten aan.

De Haagse formatie bewees zichzelf ook geen dienst door weer tegen veel te veel straffen op te lopen, waardoor de ploeg grote delen van de wedstrijd druk was met de penaltykill en dus weinig ruimte had voor offensieve initiatieven. Het kostte Den Haag drie tegengoals en verkleinde daarmee de kans op een positief resultaat in de wedstrijd.

Gaandeweg de wedstrijd slopen er ook frustraties in het spel. Zo liet Les Reaney zich halverwege de wedstrijd naar de kleedkamer sturen wegens 'abuse' en gooide Raphael Joly uit woede zijn helm over het ijs nadat hij voor een crosscheck naar de strafbank werd gestuurd. In die periode in de wedstrijd braken ook kleine vechtpartijtjes uit, waarbij Joly persoonlijk in ieder geval een ruime zege boekte op Brock Matheson.

Als gevolg hiervan mistte hij echter wel liefst achttien minuten van de wedstrijd. In totaal deelden Martin de Wilde en Jeffrey den Ridder 110 strafminuten uit in het duel. Het zorgde er allemaal voor dat Flyers de wedstrijd redelijk ontspannen kon uitspelen. Hoewel het niveauverschil tussen de beide teams kleiner is dan het scorebord doet vermoeden, staat er na drie wedstrijden wel een 0-3 voorsprong voor Heerenveen in de boeken.

Waar Hijs gebaat was bij een geweldige start in een wedstrijd die eigenlijk gewonnen moest worden om de serie spannend te houden, was het dus Flyers dat als een komeet uit de startblokken schoot. Via Collymore en Sander Dijkstra stond de Friese ploeg na ruim vijf minuten spelen op 0-2. Reaney deed nog iets terug, maar via Calvin Pohlman en een uitstekende shorthanded goal van Brent Janssen liep Flyers al snel uit. Alleen een powerplaygoal van Raphael Joly anderhalve minuut voor het eerste rustsignaal zorgde ervoor dat de Haagse supporters in ieder geval konden blijven hopen op een comeback.

In de met straffen en incidenten gevulde tweede periode liep Flyers via powerplaygoals van Collymore en Nick Kuiper uit naar 2-6, waarmee de wedstrijd feitelijk beslist was. Een snelle goal van Greg Collins in de slotperiode vormde niet het begin van een verbazingwekkende comeback zoals Flyers die op zaterdag realiseerde. Vier minuten voor tijd gooide Jade Galbraith de deur definitief in het slot.

Daarmee is er een goede kans dat Den Haag zijn laatste thuiswedstrijd van dit seizoen heeft gespeeld. Alleen als Den Haag de komende twee ontmoetingen in Heerenveen in winst omzet komen de ploegen elkaar volgende week dinsdag weer tegen in de Uithof.