Flyers Ron Bertelingschaal 2018

22 september 201822:46

Door Joep Meijsen

Flyers pakt Ron Bertelingschaal

Unis Flyers Heerenveen heeft voor eigen publiek de eerste prijs van het prille ijshockeyseizoen veroverd. Flyers pakte vroeg in de ontmoeting het initiatief en gaf dat niet meer weg.

Het was een fascinerende eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Twee ploegen die elkaar vorig jaar op alle belangrijke momenten tegenkwamen, stonden bij de opening van het nieuwe ijshockeyjaar wederom tegenover elkaar. Waar vorig jaar in alle beslissende wedstrijden Den Haag als winnaar van het ijs stapte, was het nu anders. Flyers won de wedstrijd met 3-1 en legde daarmee beslag op de Ron Bertelingschaal 2018.

Heerenveen werd voor het begin van de wedstrijd nog even nadrukkelijk met de neus op de feiten gedrukt rondom het verloop van de vorige ijshockeyjaargang. Van de vijf individuele prijzen die worden uitgereikt in de Beneliga gingen er vier naar Den Haag. Jurryd Smid als beste verdediger en meest waardevolle Nederlandse speler. Raymond van der Schuit als topscorer van het seizoen en Fabian Schotel als de beste doelman. De enige prijs die niet teruggaat naar Den Haag was voor Wouter Sars, het talent van Tilburg Trappers die de Bennie Tijnagel Trofee in ontvangst nam.

SPEL8709

Flyers begon na het volkslied messcherp aan de wedstrijd en liep al vroeg in het duel uit naar een 2-0 voorsprong. Eerst was het Kevin Nijland die met een schot in de hoek de nieuwe doelman van Den Haag, Tomislav Hrelja verschalkte en niet veel later sneedt Toby Collard vanaf de zijkant naar binnen om de puck vervolgens in de verre hoek te deponeren.

De wedstrijd werd in een goed tempo gespeeld, soms al behoorlijk fysiek en met zelfs al een knokpartijtje dat slechts één stevige klap duurde. Het goedgevulde Thialf vermaakte zich kostelijk. Flyers was de hele eerste periode de betere ploeg, maar door een paar powerplays kreeg Den Haag de kans terug te komen in de wedstrijd.

SPEL8868

De penaltykill van Heerenveen was echter over het algemeen succesvol en vroeg in de tweede periode slaagde Flyers erin om verder uit te lopen. Een schot van Marco Postma belandde via de blocker van Hrelja in het net voor de 3-0. Daarmee leek de wedstrijd eigenlijk beslist, maar een powerplay-goal van Reinier Staats bracht toch weer spanning terug en Den Haag kreeg ook nog wel kansen om dichterbij te komen.

De derde periode verliep uiteindelijk echter doelpuntloos, waardoor de Ron Bertelingschaal dus in Thialf kon blijven.

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.nl)