15 januari 200300:00

Flyers temmen Bulldogs

Heerenveen kan beginnen met het vrijmaken van een plekje in de prijzenkast. De ploeg van Dave Hyrsky won in een opwindende wedstrijd na penaltyshots van Amsterdam en handhaaft daarmee de ongeslagen status in de Coupe der Lage Landen. Rudy van der Holst stopte alledrie de Amsterdamse penaltyshots.

De Friezen hebben met nog zes wedstrijden te spelen een voorsprong van zeven punten op Amsterdam. Flyers Heerenveen treft in het restant van het programma alleen nog Belgische teams, zodat er wel een bijzondere reeks verrassingen moet volgen wil Heerenveen niet de eerste winnaar worden van de herboren Coupe der Lage Landen.Makkelijk had Heerenveen het in eigen huis niet tegen de Bulldogs. Amsterdam begon furieus aan de wedstrijd en liep binnen vijftien minuten uit naar een 0-4 voorsprong. scoorde na iets minder dan twee minuten wedstrijd zijn 25e treffer van het seizoen. De treffer viel op de powerplay door een straf binnen een halve minuut voor wegens interference.Vijf minuten later was het geboren Utrechter die de Amsterdamse voorsprong verdubbelde. Voor de verdediger was het zijn tweede treffer van het seizoen. Een straf voor delaying the game kostte Heerenveen de volgende tegentreffer. Net op het moment dat de strafbank mocht verlaten schoot de hoofdstedelijke bekerwinnaar naar een nog ruimere voorsprong. Toen zijn 35e goal van het seizoen binnenschoot leek de wedstrijd al vroeg beslist in het voordeel van de gasten, hoewel een treffer van in de slotminuut van de eerste doorgang de toeschouwers in Thialf in ieder geval een beetje hoop bood.Flyers maakte bovendien goed gebruik van de beslissing van scheidsrechter De Brabander om veertien seconden voor het einde van de eerste periode wegens holding naar de strafbank te sturen. Op aangeven van had maar 37 seconden van de tweede doorgang nodig om Heerenveen verder terug te brengen in de wedstrijd. Toen op de powerplay echter halverwege de periode de marge herstelde, leek niets op een sensationeel einde te wijzen.Dit kwam er echter wel en Flyers had slechts 3,5 minuut nodig om de wedstrijd op de kop te zetten. Achter elkaar scoorden , en namens de Friese formatie, zodat een dolenthousiast Thialf zich kon gaan opmaken voor de overtime.Heerenveen kreeg in de extra tijd twee keer de kans om de wedstrijd te beslissen met een man meer op het ijs, maar uiteindelijk kwam het aan op penaltyshots. Hier was het de beurt aan Rudie van der Holst om op te staan en zich voor een avond te laten kronen tot koning van Friesland. De doelman stopte drie Amsterdamse penaltyshots, terwijl zijn teamgenoten de kansen wel benutten, zodat Heerenveen de sleutel van de prijzenkast onder het stof vandaan kan halen en plannen kan gaan maken voor de feestelijkheden van de eerste grote prijs sinds de bekerwinst van enkele jaren geleden.