Bekerfinale 2012 foto10

13 november 201215:07

Door Joep Meijsen

Focus verschuift naar de beker

Met het Nederlands Team terug uit Boedapest schuift de aandacht in de ijshockeywereld terug naar nationale zaken. Afgelopen weekeinde werd de tweede ronde van de beker afgewerkt en komend weekend komen de teams uit de Eredivisie voor het eerst in actie in de beker.

De opzet van het bekertoernooi is dit jaar anders dan we de afgelopen jaren gewend waren. In plaats van een competitie is het een toernooi zoals dat ook in bijvoorbeeld de voetbalsport wordt afgewerkt. Clubs uit de Eerste Divisie hebben intussen de eerste twee ronden afgewerkt, waarbij Dordrecht en het tweede team van Den Haag zich hebben geplaatst voor de derde ronde.

In een serie van twee wedstrijden ontdeed Den Haag zich van Eindhoven High Techs, waarmee een onderling Eindhovens feestje komend weekeinde werd voorkomen. Den Haag won vrijdag in eigen huis met 5-4 en was een dag later 4-6 ook te sterk in Eindhoven. Bij Den Haag spelen bekende namen als Claudia van Leeuwen, Marijn den Dulk, Andri Salomonson en Manitas Demelinne in het tweede team.

Die ploeg ontvangt zaterdagavond dus Eindhoven Kemphanen en brengt zondag een tegenbezoek aan de Lichtstad. Dordrecht plaatste zich door eerst in eigen huis met 8-3 te winnen en vervolgens een 4-4 gelijkspel uit het vuur te slepen in Groningen. Bij Dordrecht spelen de imports Kaleb Chillman, Mathias Person en Kyle Heffernan alsmede spelers met eredivisie-ervaring als Kisito Zonneveld, Ramon van Waardenburg, Jeroen van den Broek en Willy Schut.

Tegenstander voor Dordrecht is Tilburg Trappers. Vanwege zijn schorsing van twee wedstrijden ontbreekt NHL’er Dale Weise in de serie van twee wedstrijden die zaterdagavond begint in Dordrecht en een dag later in Tilburg wordt afgerond. Naast deze twee ontmoetingen tussen ploegen uit de Eredivisie en Eerste Divisie staan er ook nog twee series tussen teams op het hoogste niveau op het programma.

Zaterdag speelt Heerenveen thuis tegen Geleen. Een dag later volgt de terugwedstrijd in Geleen. Het eerste team van Den Haag begint vrijdagavond in eigen huis aan de best-of-two tegen Amsterdam. Op zaterdag wordt de terugwedstrijd in Amsterdam gespeeld.