Nl dejong bank fisheye 0708

18 maart 200800:00

Door Joep Meijsen

Forse voorselectie Oranje

Bondscoach Tom Hartogs heeft een uitgebreide voorselectie bekendgemaakt voor het wereldkampioenschap in Oostenrijk. Deze groep begint aan de voorbereiding die bestaat uit een reeks trainingen en oefenwedstrijden. Opvallend is de selectie van het jonge quintet Mitch Bruijsten, Levi Houkes, Steve Mason, Nardo Nagtzaam en Martijn Oosterwijk.

Voor allen is het hun eerste selectie bij het Nederlands team. Bruijsten en Mason spelen in Noord-Amerika, terwijl Houkes en Nagtzaam in Krefeld actief zijn. Oosterwijk is de eerste speler van Groningen in lange tijd die de selectie van Oranje haalt.

Een andere opvallende naam in de selectie is die van Chad Euverman, die dit seizoen klaarblijkelijk uitkomt voor het Canadese amateurteam Power River Regals in British Columbia. Hij is daar een teamgenoot van Casey Bartzen, die vorig seizoen nog veel punten scoorde voor Heerenveen.

Verder zijn de jonge spelers die tijdens het vierlandentoernooi in Tilburg enkele weken geleden hun vuurdoop kregen voor Oranje, zoals Glenn Bakx en Rick Wijnen, wederom geselecteerd. In totaal zijn er 39 spelers geselecteerd. Vorig jaar gingen er dertig spelers mee naar het wereldkampioenschap in China. Uit die selectie ontbreken dit jaar slechts twee spelers: Lamonte Polet en Leo van den Thillart.

De Nederlandse-Canadees Doug Stienstra keert terug in de selectie. Hij staat positief tegenover deelname aan het wereldkampioenschap, nadat hij zich de afgelopen twee jaar afmeldde voor de nationale ploeg. Ook de vorig jaar bij het WK afwezige Mike Dalhuisen is terug in Oranje, terwijl Hans Kroon van Heerenveen terugkeert in de selectie. Hartogs nam liefst vijf goalies op in zijn voorlopige selectie.

Of ook alle spelers daadwerkelijk beschikbaar zijn, is nog een vraagteken. Zo kampt Rody Jacobs met een blessure, die aanzienlijk langer gaat duren dan vooraf was gehoopt. Ook Jamie Visser van Geleen is mogelijk een vraagteken. De aanvaller tekende deze week een contract bij de Arizona Sundogs waar ook zijn jongere broer Jason speelt. Dit team sluit de reguliere competitie in de CHL op 22 maart af, waarna het aan de play-offs begint.

De selectie telt in totaal tien spelers die op dit moment in het buitenland actief zijn.

Goal: Phil Groeneveld, Ian Meierdres, Martijn Oosterwijk, Casper Swart, Sjoerd Idzenga

Defense: Glenn Bakx , Mike Dalhuisen, Chad Euverman, Rody Jacobs, Nick de Jong, Max van Lieshout, Jordi van Oorschot, Alexander Schaafsma, Reinier Staats, Erik Tummers, Björn Willemse, Simon de Wit, Rick Wijnen

Forwards: Peter v Biezen, Bert van den Braak, Kevin Bruijsten, Mitch Bruijsten, Diederick Hagemeier, Ivy van den Heuvel, Levi Houkes Marcel Kars, Matt Korthuis, Hans Kroon, Steve Mason, Nardo Nagtzaam, Jan Jaap Natte, Marco Postma, Akim Ramoul, Casey Vanschagen, Jamie Schaafsma, Bradley Smulders, Doug Stienstra, Bob Teunissen, Jamie Visser