1918 0741

14 december 201823:53

Door Joep Meijsen

Friday roundup: Geleen en Luik winnen uitwedstrijden

De twee wedstrijden op vrijdagavond in de Beneliga brachten zeges voor de uitspelende teams. Geleen won met ruime cijfers in Den Haag, terwijl Nijmegen in eigen stadion de onderliggende partij was tegen Luik. Nick Verschuren had vier goals en een assist namens Eaters.

Ahoud Devils Nijmegen - Luik Bulldogs 2-5

Een soepel combinerend Luik boekte op vrijdagavond een belangrijke zege in Nijmegen. De ploeg van coach Paul Vincent zag Thomas Matheson twee keer scoren in een 2-5 zege. Luik wordt daarmee mede-koploper in de Beneliga, terwijl Nijmegen op de vijfde plaats blijft steken.

Ruim vijfhonderd toeschouwers zagen Nijmegen goed uit de startblokken komen. Al na 24 seconden mocht Devils het op de powerplay proberen. De Nijmegenaren moesten het zonder de geblesseerde Jeffrey Melissant doen, maar konden wel een beroep doen op relatieve nieuwkomers Luke Zwartbol en Marcel Kars. De powerplay leverde nauwelijks kansen op, zoals Nijmegen tijdens het grootste deel van de wedstrijd weinig indruk maakte met een man meer op het ijs.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Bryan Henry, die alleen op het doel van Deniz Mollen af mocht schaatsen. De doelman won dat duel, maar moest even later toch de puck uit het net vissen. Jordan Paulus maakte de goede schaatsactie en Lester Brown stond op de goede plek om af te ronden namens Luik.

Enkele minuten later was het weer raak. De prima pass was van Kay Gielen en de afronding kwam voor rekening van Thomas Matheson. Nijmegen schoot veel op doel tijdens het duel, had de pech enkele keren het ijzerwerk te raken en stuitte vooral veel op de sterk keepende Stef Verhulst. De 23-jarige doelman uit Geleen mocht zelfs lange tijd hopen op een shutout tegen het dit seizoen zo makkelijk scorende Nijmegen.

De kans op een Nijmeegse comeback werd met nog ruim vijf minuten te spelen in de tweede periode verder verkleind. Alexandre Bremer schoot hard raak in de bovenhoek voor de 0-3. Zes minuten voor het eindsignaal werd het zelfs 0-4 via een treffer van Virgil Delbrassine. Het lukte Nijmegen daarna eindelijk om de vesting van Luik te doorbreken. Met een handige beweging zette Branden Eden zichzelf vrij voor het doel voor de eerste treffer voor Devils.

Amper twee minuten kwam Nijmegen nog iets dichterbij. Deze keer was het Levi Houkes met de goede actie en zijn schot in de bovenhoek liet doelman Verhulst kansloos. De goalie van Luik stond echter welk goed op zijn post bij een deflectie van Marcel Kars die Devils de aansluitingstreffer had kunnen bezorgen. In plaats daarvan maakte Bulldogs gebruik van het lege net van Nijmegen om via Matheson het duel op slot te gooien, 2-5.

Foto's: Paul Nicolaassen

Cairox Hijs Hokij Den Haag - Microz Eaters Limburg 1-6

Geleen boekte vrijdagavond in De Uithof een zeer ruime zege op Den Haag. Grote man aan de kant van de Limburgers was forward Nick Verschuren die liefst vier goals voor zijn rekening nam en ook nog een assist oppikte. Zijn broer Mike scoorde het enige Haagse doelpunt in het duel. Tegen die tijd was de wedstrijd echter al lang beslist bij een stand van 0-6. Nick Verschuren was de maker van de eerste drie Geleense treffers en pikte in de slotfase van de tweede periode zijn vierde treffer op.

Verschuren was echter niet de enige aanvaller bij Eaters met een bijzondere statistische avond. Matthew Beer nam een van de andere twee treffers voor zijn rekening en had een assist op de vijf andere goals. Jord Smid had ook een goal en een assist in het duel. Den Haag moest het stellen zonder zijn geblesseerde imports Sjödin en Pataky. Eaters voert na de winst de ranglijst in de Beneliga aan, puntgelijk met Luik. Den Haag heeft op de zesde plaats dertien punten minder, maar ook drie wedstrijden minder gespeeld.

Archieffoto: Jan Hofstede

Nick Verschuren Eaters

Delen