47070948981 B17A2F2D84 K

8 november 201907:34

Door Joep Meijsen

Game Day: Het is Hijs vs Hyc

De Beneleague komt vandaag op stoom met de kraker tussen Den Haag en Herentals. De Oberliga-Trappers gaan als kersverse koploper op bezoek bij laagvlieger Erfurt, Heerenveen ontvangt Zoetermeer en in de Inter Region Cup staat de ontmoeting tussen Diez-Limburg en Leuven op het programma.

20.00 uur: Black Dragons Erfurt - Tilburg Trappers

De competitie in de Oberliga loopt ondanks de international break gewoon door. De kersverse koploper in de Oberliga Nord heeft de uitwedstrijd in Erfurt op het programma staan. Een tegenstander die de meervoudig kampioen de afgelopen jaren elf keer tegenkwam en tien keer versloeg. De enige verliespartij stamt alweer van 18 november 2016 toen Trappers met 4-3 verloor in Erfurt. Vorig seizoen won Tilburg alle onderlinge wedstrijden, waaronder met 1-4 in Erfurt. Ivy van den Heuvel had toen een goal en twee assists.

Trappers is met een uitstekende reeks bezig. De ploeg won zeven wedstrijden op rij en pakte vorige week tegen Halle en Essen de volle buit. Op doelsaldo werd bovendien afgelopen zondag de koppositie gepakt, een gevoel dat Trappers vertrouwd moet aanvoelen. Erfurt is bezig met een aanzienlijk minder succesvol seizoen. De ploeg won pas drie keer dit seizoen, maar lijkt nu wel iets van vorm te pakken te hebben. Twee van de drie zeges kwamen in de laatste twee weken. Afgelopen zondag werd met 6-4 gewonnen van Hannover Scorpions, dat aan een vrije val bezig is op de ranglijst.

De club kreeg wel een tegenvaller te verwerken. De pas 21-jarige Phil Miethling heeft zijn contract laten ontbinden en is overgestapt naar streekgenoot Rostock. Hij was in tien wedstrijden overigens nog puntloos. De zeer ervaren Duits-Canadese verdediger Sean Fischer is met zes goals en vijftien assists in 12 wedstrijden de topscorer. De 36-jarige Tsjech Milan Kostourek scoorde al zeven keer. Hij speelde vorig jaar nog bij Peiting. De uit Leipzig overstapte doelman Benedict Rossberg krijgt de meeste starts.

Bij Trappers verkeert Max Hermens in prima vorm met een lange pointstreak. Hij heeft Mitch Bruijsten ingehaald als de topscorer van de ploeg met 5 goals en 18 assists. Bruijsten scoorde al veertien keer dit seizoen. Danny Stempher zit op zeven goals en 12 assists. Jonne de Bonth en Diego Hofland scoorden beiden al zeven keer dit seizoen.

20.30 uur: Cairox Hijs Hokij Den Haag - Era Renomar Hyc

De Beneleague begon vorige week voorzichtig met een ontmoeting tussen Leuven en Antwerpen, maar komt deze vrijdag op stoom met een kraker tussen twee van de sterkere teams, Den Haag be√ęindigde de competitie om de Beker van Nederland als nummer twee en legde daarmee het thuisvoordeel in de halve finales van de beker vast. Herentals staat op dit moment tweede in de Belgische beker, maar kan met een zege in Antwerpen, de wedstrijd werd vorig weekeinde afgelast, nog als nummer √©√©n eindigen.

Herentals is de verdedigende kampioen in de Beneleague, Den Haag een belangrijke uitdager voor dit jaar. Afgelopen weekeinde verloor de ploeg van Chris Eimers van Nijmegen en Geleen, maar in die wedstrijden ontbraken een aantal vaste krachten. De ploeg trok ook een nieuwe import aan in de persoon van Jesse Gabrielle, die afgelopen weekeinde nog niet in actie kwam.

Herentals staat nog altijd onder leiding van succescoach Jeffrey van Iersel en kan rekenen op de kern van de ploeg die vorig jaar alle hoofdprijzen won. Import Preston Shupe moest de start van het seizoen aan zich voorbij laten gaan vanwege de geboorte van zijn eerste kind, maar scoorde in vijf wedstrijden in de beker alsweer negen keer. Nieuwe import bij de club is de 25-jarige Canadees Nathan Pancel die een prima loopbaan in de Ontario Hockey League en vier seizoenen in de Canadese universiteitscompetitie meebrengt in zijn bagage. Hij was tot nu toe dit seizoen al goed voor negen goals en 13 assists.

Net als Den Haag maakt Herentals gebruik van de mogelijkheid om een derde import aan te trekken. Dat is verdediger Tyler Mayea, een 26-jarige Canadees die ook vier jaar in de Canadese universiteitscompetitie speelden en vorig jaar zijn profdebuut maakte in de ECHL. Hij blijkt echter vandaag vertrokken te zijn bij de Belgische kampioen. Verder is Mitch Morgan weer bezig met een prima seizoen en zijn ook vaste waarden als Nils Vroemans, Ben Vercammen en Peter Bartek weer van de partij, aangevuld met een reeks spelers uit de eigen jeugdopleiding van de club.

Het is de eerste Belgisch-Nederlandse confrontatie van het nieuwe seizoen.

Archieffoto: Robert Bos

20.30 uur: Unis Flyers Heerenveen - Zoetermeer Panters

De derde ontmoeting dit seizoen tussen Heerenveen en Zoetermeer. In de beker was Flyers twee keer de baas in de onderlinge wedstrijden. Op 27 september won Heerenveen in eigen huis met 7-3, terwijl de uitwedstrijd in het Silverdome met 5-6 een buitengewoon spannende affaire was. In een hectische slotfase besliste Flyers de ontmoeting in de slotminuut via een goal van Brent Janssen.

Zoetermeer wacht alweer een tijdje op een winstpartij, de laatste zege stamt van 20 oktober toen in Tilburg met 2-10 werd gewonnen. Sindsdien werd er verloren van Den Haag, Nijmegen en Geleen. De ploeg weert zich over het algemeen echter kranig. De ploeg kreeg een flinke aanvallende impuls van het aantrekken van Jared Henderson een paar weken geleden. Hij was in vijf wedstrijden goed voor vijf goals en zeven assists. Thomas Borgman scoorde al zeven keer, terwijl Dusan Kmec al acht assists verzorgde.

Flyers doorstond de bekercompetitie met vlag en wimpel. De vernieuwde ploeg van coach Mike Nason bleef ongeslagen met acht zeges in reguliere speeltijd en twee in de extra tijd. Met 55 goals voor heeft de ploeg de meest productieve aanval, met 21 goals tegen de minst gepasseerde defensie. Helemaal ongeslagen is Heerenveen overigens niet meer. In de Inter Region Cup werd afgelopen weekeinde met 2-1 verloren van Neuwied.

20.30 uur: Diez-Limburg Rockets - Leuven Chiefs

In de Inter Region Cup staat vanavond ook nog een wedstrijd op het programma, Leuven gaat op bezoek bij Diez-Limburg, de koploper in de Regionalliga West. Voor Leuven is het de eerste wedstrijd in deze nieuwe grensoverschrijdende competitie. De tegenstander verloor zijn enige wedstrijd tot nu toe van Geleen.

Delen