2018 1229

3 januari 202010:00

Door Joep Meijsen

Game Day: 2020 begint met 3 mooie affiches

De oliebollen zijn op en de champagneflessen zijn leeg. Het is weer tijd voor ijshockey, met de eerste speeldag van 2020. Tilburg Trappers speelt in de Oberliga tegen het gevaarlijke Hannover Indians, Heerenveen ontvangt in de Beneliga de nummer vier van de ranglijst, Leuven en Den Haag en Nijmegen hervatten in De Uithof hun concurrentiestrijd. Drie mooie affiches om het nieuwe jaar mee te beginnen.

20.00 uur: Tilburg Trappers - Hannover Indians

Tilburg Trappers won zijn laatste drie duels in de Oberliga Nord en heroverde daarmee op de valreep van 2019 de koppositie. Gezien het aantal gespeelde wedstrijden is het ook nog een redelijk riante koppositie. Op Tweede Kerstdag werd met 7-4 gewonnen van Essen, twee dagen later werd dezelfde uitslag genoteerd tegen Duisburg en op 30 december was er een 6-0 zege op Erfurt. Tegenstander Hannover Indians staat met 44 punten uit 27 wedstrijden nipt buiten de plaatsen die direct recht geven op een plek in de play-offs, maar de achterstand op teams als Halle, stadgenoot Scorpions en Leipzig is te overzien.

Ook Hannover Indians won zijn drie wedstrijden aan het einde van het nieuwe jaar. Het indrukwekkendste daarbij was natuurlijk de 5-3 zege uit bij Herne op 30 december, maar ook de 6-1 overwinning uit bij Leipzig was sterk. Het moet een duidelijke waarschuwing zijn voor Trappers dat Hannover Indians een ploeg is die niet mag worden onderschat. De Duitse-Canadees Aaron Beally versterkte recent de defensie van de club, terwijl ook de Litouwer Arnoldas Bosas in vorm is. Branislav Pohanka is met 32 punten uit 27 wedstrijden de clubtopscorer. De club moet het wel al enige tijd zonder de vaardige Slowaakse-Duitser Igor Bacek doen. Hij raakte in de derby tegen Scorpions geblesseerd.

Het vorige bezoek van Indians aan Stappegoor was op 20 oktober toen Trappers in overtime met 4-3 won dankzij een treffer in de extra tijd van Diego Hofland. De uitwedstrijd in Hannover werd door Tilburg met 2-1 gewonnen. Danny Stempher scoorde toen in de slotminuut van de reguliere speeltijd het winnende doelpunt.

20.30 uur: Unis Flyers Heerenveen - Leuven Chiefs

Heerenveen sloot de jaargang 2019 afgelopen week af met de eerste verliespartij in de Beneliga. De ploeg van coach Mike Nason moest in overtime buigen voor Den Haag, maar nam dus toch een punt mee uit de Uithof. Uitdager op vrijdagavond is de nummer vier van de ranglijst, Leuven Chiefs, dat in negen wedstrijden 15 punten behaalde. Afgelopen week was er en 4-6 zege bij Tilburg Trappers als jongste resultaat. De ploeg won zijn laatste drie wedstrijden in de Beneliga.

Het is de eerste ontmoeting tussen de twee teams dit jaar. De terugwedstrijd in de Belgische universiteitsstad staat voor 16 februari op het speelschema. William Kangasniemi is met 16 punten in 7 wedstrijden de topscorer van de club. Alec James is met 15 punten in 9 wedstrijden ook bezig met een sterk seizoen, wat ook geldt voor de betrouwbare Adam Logozzo. Flyers zet daar overigens aanzienlijk indrukwekkendere individuele statistieken tegenover. Trevor Petersen zit al op 23 punten in de Beneliga, Juha Kiiholma heeft er 19 en Trevor Hunt verzamelde al 18 punten. Ook Adam Bezak, Brent Janssen, Ronald Wurm en Pippo Limnell lopen allemaal op meer dan een punt per wedstrijd.

Flyers viert de terugkeer van verdediger en international Niels van der Vossen in de line-up. De 23-jarige verdediger ontbrak de afgelopen maanden omdat hij vanwege zijn studie in Frankrijk verbleef. Bij Leuven ontbreekt nog altijd een kwartet spelers naar aanleiding van de vechtpartij in de halve finales van de beker tegen Luik. De wedstrijd staat vanavond onder leiding van Martin de Wilde met een gast-linesman en Divanni Koopmeiners op de lijnen.

20.30 uur: Cairox Hijs Hokij Den Haag - Select 4-U Nijmegen Devils

Den Haag en Nijmegen zetten hun serie wedstrijden dit seizoen door met een ontmoeting in het kader van de Beneliga in de Uithof. De twee ploegen speelden een emotionele halve finale van de beker die uiteindelijk in overtime werd gewonnen door Nijmegen, waardoor Devils straks tegen Heerenveen de bekerfinale gaat spelen. Beide teams wonnen in die halve finaleserie hun uitwedstrijd. Dat gold ook voor de eerder ontmoeting tussen de twee clubs in de Beneliga. Den Haag won die ontmoeting in het Triavium met 4-5, waarbij Doug Rose de winnende goal scoorde.

In de Beneliga wil het voor Nijmegen tot nu toe niet erg vlotten. De ploeg staat op de zevende plaats van de ranglijst met 10 punten uit negen wedstrijden en verloor zijn laatste twee wedstrijden. Uit bij Herentals ging de ploeg met 6-2 onderuit en daarvoor was er een 5-4 nederlaag bij Geleen. Ook in de Inter Region Cup ging het jongste duel verloren, tegen Diez-Limburg werd het 4-8. Voor Nijmegen is het niet alleen zaak de weg naar boven te vinden op de ranglijst, maar ook om de vorm richting de snel naderende bekerfinale te pakken te krijgen.

Den Haag is met 18 punten in 9 wedstrijden de nummer twee op de ranglijst in de Beneliga, al hijgt Herentals de club in de nek. Afgelopen week was er een overtime-zege op Heerenveen, waarbij Reinier Staats het winnende doelpunt voor zijn rekening nam. In de strijd om het thuisvoordeel in de play-offs van de Beneliga is het voor Den Haag noodzakelijk om punten te blijven pakken. De wedstrijd vanavond staat onder leiding van Niki de Herdt met Louis Beelen en Stef Oosterling op de lijnen.

Delen