09 oktober 2016 JAN 0693

4 november 201612:07

Door Joep Meijsen

Game Day: Bomvol ijshockeyweekend op komst

Beslissing in beker - Toppers in Beneliga - Oranjevrouwen in actie

IJshockeyliefhebbers wacht een druk weekeinde met een vol programma in de Beneliga, een beslissende ontmoeting in de beker en de eerste wedstrijd van de Oranjedames in het Olympisch kwalificatietoernooi. IJshockey Nederland kijkt vooruit.

Oranjevrouwen tegen Sloveni√ę

Het Nederlandse vrouwenteam speelt vanmiddag in het Spaanse San Sebastian zijn eerste wedstrijd in de Olympische kwalificatie. Tegenstander is Sloveni√ę, dat mede dankzij Anze Kopitar is uitgegroeid tot een land waar internationaal rekening mee moet worden gehouden. Sloveni√ę plaatste zich daarbij inmiddels voor de komende Olympische Spelen in Zuid-Korea. Een prestatie van formaat voor een land met maar zeven ijsbanen en iets meer dan duizend actieve ijshockeyers.

Bij de vrouwen ziet de situatie er minder florissant uit. Sterker nog, Nederland staat vijf plaatsen hoger op de wereldranglijst, negentiende tegen 24e. Oranje oefende afgelopen dagen twee keer tegen de vrouwen van Mexico en won met een gecombineerde score van 10-1. Nederland is niet helemaal op oorlogssterkte voor het toernooi. Emily Even, Fabienne Gooijer en Jet Milders ontbreken vanwege verplichtingen in Noord-Amerika. Daarnaast zijn Zo√ę Barbier en Claudia van Leeuwen gestopt. Wel is Michelle No√ę na een paar jaar afwezigheid weer terug in Oranje.

De wedstrijd tussen Nederland en Sloveni√ę is live te volgen via YouTube.

Beslissing in de beker

Een beslissende wedstrijd tussen Nijmegen en Tilburg, het roept herinneringen op aan glorietijden van weleer. Zondagmiddag om 17.00 uur gaan deze twee ploegen uitmaken wie zich als vierde deelnemer gaat plaatsen voor de halve finales van de beker. Tegenstander is dan Heerenveen. De uitgangssituatie is dat Nijmegen twee punten meer heeft en de eerste wedstrijd tussen de twee teams met 1-5 won in Stappegoor. Dit betekent simpelweg dat Tilburg in de reguliere speeltijd moet winnen om Devils op de ranglijst te passeren.

Nijmegen kan daarbij definitief niet beschikken over de ervaren Fin Kim Wikström. De aanvaller heeft zijn komst naar Nijmegen afgeblazen en de club is nog op zoek naar een vervanger. Voor Nijmegen is het de enige wedstrijd dit weekeinde. Tilburg ontvangt vrijdag in eigen huis eerst nog Herentals in het kader van de Beneliga. Afgelopen weekeinde won Nijmegen in Zoetermeer, terwijl Trappers onderuit ging in Amsterdam. De ontmoeting in het Nijmeegse Triavium begint om 17.15 uur.

Topper in de Beneliga

Heerenveen en Geleen waren de eerste clubs die zich plaatsten voor de halve finales van de beker. Komende zaterdag staan ze voor het eerst dit seizoen tegenover elkaar in de Beneliga. Een gelegenheid voor Flyers om revanche te nemen voor het verlies in de wedstrijd om de Ron Bertelingschaal aan het begin van het seizoen. Sindsdien is Heerenveen echter bezig aan een indrukwekkende serie. In de beker werd slechts één punt verspeeld, uit in Amsterdam. Dit wordt voor de Friezen hun eerste wedstrijd in de Beneliga dit seizoen.

Eaters is na een vlot verlopen bekercampagne minder sterk begonnen aan de Beneliga. Al op 23 oktober verloor de ploeg in eigen huis met 1-4 van Eindhoven en afgelopen zondag was regerend kampioen Herentals met 6-2 te sterk voor de Limburgers. Het is nog erg vroeg om na te denken over de play-offplaatsen, maar de eerste punten zouden toch wel welkom zijn in Geleen. De wedstrijd begint zaterdagavond om 20.00 uur in Thialf.

Flink programma

In totaal staan er dit weekeinde acht wedstrijden op het programma in de Beneliga. Het begint vrijdag al met de wedstrijd tussen Tilburg en Herentals. Laatstgenoemde verdedigt dit seizoen het kampioenschap. Daarbij zullen de broers Morgan een sleutelrol moeten vervullen. Afgelopen weekeinde was Vincent tegen Geleen al goed voor drie goals, terwijl Mitch vijf assists had. Verder veel jonge spelers uit de eigen jeugdopleiding. Jan Andries stond afgelopen weekend in de bank bij de club.

Luik is ook met een valse start begonnen aan de Beneliga. De Bulldogs verloren afgelopen vrijdag in Den Haag en gingen in eigen huis op zondag onderuit tegen Amsterdam. Zaterdag wacht een nieuwe kans tegen Leuven, dat zijn openingswedstrijd vorige week won van Den Bosch. Datzelfde Den Bosch ontvangt zaterdagavond Groningen, voor Gijs de eerste wedstrijd in de Beneliga na de puntloze campagne in de beker. Herentals tenslotte mag op zaterdag in eigen huis voor de tweede keer in het weekend aan de bak als Zoetermeer op bezoek komt. Panters begon het seizoen met een thuisnederlaag tegen Nijmegen.

Geleen speelt zondag thuis tegen Luik, een soort derby, terwijl Amsterdam op bezoek gaat in Antwerpen

Weekje rust voor Trappers

Trappers heeft een weekje rust in de Oberliga vanwege de internationale break.

Delen