Flyers Tijgers Final Four goal Wurm 02 2017

3 maart 201709:17

Door Joep Meijsen

Game Day: de play-offs beginnen

De mooiste tijd van het jaar voor ijshockeyliefhebbers staat op het punt te beginnen. De play-offs. De eerste twee series in de Beneliga beginnen vanavond, terwijl Tilburg zich kan gaan opmaken voor de post-season. IJshockey Nederland kijkt vooruit.

Unis Flyers - Silverdome Panters

Heerenveen heeft een paar dagen gehad om te herstellen van de kater en de pijntjes na het winnen van het landskampioenschap. Zo moest Yan Turcotte tijdens de finale geblesseerd afhaken. De spelers van Flyers maakten er echter geen geheim van dat zij ook de volgende hoofdprijs willen binnenslepen, het kampioenschap in de Beneliga. Vorig jaar kwam de ploeg in de finale tekort tegen Herentals. De eerste horde in de jacht op de derde hoofdprijs van het seizoen is Zoetermeer, dat een weekje pauze heeft gehad omdat het niet gekwalificeerd was voor de Final Four.

Beide ploegen kwamen elkaar drie keer tegen dit seizoen en Zoetermeer haalde tot nu toe geen punt. In de beker werd het 0-8 en 6-4, terwijl de competitiewedstrijd met 1-4 werd gewonnen door Heerenveen. Bij Panters steken twee spelers er duidelijk bovenuit op de topscorerslijst in Ludek Skop (36 punten in 16 wedstrijden) en Cas Staps (34 punten in 19 ontmoetingen). Ook verdediger Joy Turpijn (23 punten in 16 wedstrijden) kende een sterke Beneliga-competitie. Het blijft daarbij voor Panters en de betrokken speler jammer dat Jurryt Smid de competitie niet uit kon spelen dit seizoen.

De gevaarlijke spelers van Flyers gaven vorig weekeinde allemaal hun visitekaartje af, waarbij vooral Adam Bezak in de finale tegen Den Haag een topwedstrijd speelde. De serie begint vanavond om 20.00 uur in Thialf, de terugwedstrijd staat voor zaterdagavond om 20.15 uur op het programma. Indien nodig word de derde wedstrijd dinsdagavond om 20.00 uur gespeeld in Heerenveen.

Hijs Hokij Den Haag - Amstel Tijgers

Twee ploegen die vorige week in de prijzen vielen tijdens de Final Four, Den Haag won zilver en Amsterdam brons, gaan onderling uitmaken wie naar de halve finales van de play-offs door mag. Den Haag rekende af met Eindhoven en gaf Heerenveen lange tijd goed tegenspel in de finale. Amsterdam werd door Flyers naar de strafbank geleid, maar won op zondag in overtime van Kemphanen.

In de onderlinge ontmoetingen dit seizoen heeft Den Haag de overhand dankzij de twee zeges in de bekercompetitie. Het meest recente duel, in de Beneliga, was echter met 3-6 een prooi voor Amsterdam. Laatstgenoemde ploeg heeft met Marcel Kars (34 punten in 18 wedstrijden) en Michael Mackie-Kwist (32 punten in 18 wedstrijden) de succesvolste schutters tijdens de Beneliga-campagne, al mogen ook de vijftien goals van Donny van Musscher niet onbenoemd blijven.

Bij Den Haag zijn Raymond van der Schuit en Jeffrey Melissant de topschutters in de Beneliga met 44 punten in 20 wedstrijden. Filip Martinec heeft ook 44 punten, maar dan met een wedstrijd meer gespeeld. Joey Oosterveld en Stace van Bentem zitten qua doelpunten ook in de dubbele cijfers.

De serie begint vanavond om 20.30 uur in Den Haag en wordt zondag om 16.15 uur voortgezet in Amsterdam. Dinsdagavond om 20.30 uur wordt het mogelijk beslissende duel gespeeld in Den Haag.

Destil Trappers - Hamburg Crocodiles

Tilburg verzekerde zich vorige week van het thuisvoordeel in de play-offs, maar de ranking op de eindranglijst in de zogenoemde Meisterrunde van de Oberliga hangt af van de resultaten van Tilburg in het slotweekeinde. En die van de concurrentie natuurlijk. Trappers kan nog tweede worden, maar ook vierde. De Nederlandse recordkampioen staat exact puntgelijk met Duisburg en Essen. Bij die laatste club gaat Tilburg zondag op bezoek om de reguliere competitie af te sluiten.

Crocodiles lijkt vanavond een geschikte prooi, Tilburg verspeelde in drie wedstrijden nog geen punt tegen de ploeg uit de Duitse havenstad. Belangrijkste spelers om op te letten vanavond bij de tegenstander zijn de twee imports van de club, Brad McGowan en Josh Mitchell die met respectievelijk 121 en 99 punten de topscorerslijst van de Oberliga aanvoeren. Het brengt de club echter niet verder dan de vijfde plaats op de ranglijst. Ex-NHL-verdediger en Duits international Christoph Schubert is natuurlijk ook een speler die de aandacht verdient.

De ontmoeting in Stappegoor begint vanavond om 20.00 uur.