Final Four2018 Den Haag Heerenveen feest na afloop

21 september 201810:16

Door Joep Meijsen

Game Day: De Ron Bertelingschaal

Na alle oefenwedstrijden begint nu het serieuze werk. In deze Game Day kijken we onder meer vooruit naar de strijd om de Ron Bertelingschaal morgen in Heerenveen en de competitiestart voor Tilburg Trappers in de Oberliga.

Zaterdag 22 september, 20.00 uur: Unis Flyers Heerenveen - Cairox Hijs Hokij Den Haag

Het is zo ver: het nieuwe seizoen in Nederland gaat beginnen met de strijd om de schaal die is genoemd naar de recordinternational van Nederland, Ron Berteling. De twee teams die er vorig jaar het meest bovenuit staken gaan voor het eerst in het nieuwe seizoen de strijd met elkaar aan, wat alvast interessante informatie gaat opleveren over hoe de beide teams de zomer zijn doorgekomen.

Behalve de Ron Bertelingschaal zelf worden er nog meer prijzen uitgereikt morgenavond. Ook de prijzen voor de topscorer van vorig jaar, de prijs voor de meest waardevolle Nederlandse speler in de Beneliga, de beste verdediger, beste goalie en beste scheidsrechter worden uitgereikt. Maar de hoofdprijs die op het programma staat is natuurlijk de supercup. Wie wordt de opvolger van Geleen, dat vorig jaar na penaltyshots Heerenveen de baas was?

Op het ijs teams die in samenstelling wat gewijzigd zijn, wat meer aan Haagse kant dan aan de kant van Heerenveen. Opvallende afwezige is doelman Fabian Schotel die zijn Beneliga-schaatsen aan de wilgen hing. Zijn vervanger is de vanuit Nijmegen overgekomen Tomislav Hrelja. de regisseur van de ploeg, Jeffrey Melissant vertrok naar Nijmegen, verdedigers Thomas Rosendaal en Bas Britstra zijn gestopt en Jay de Ruiter maakte de oversteek naar Noord-Amerika. Tenslotte kondigde Donny van Musscher enkele weken geleden aan te stoppen met ijshockey. Daar kwamen onder meer Levi Boer, Mike Verschuren, Vince van de Kraak, Reinier Staats en Ceaney van Uijtrecht voor terug.

Bij Heerenveen veel minder veranderingen. Yan Turcotte was jarenlang een vaste waarde in de ploeg, maar speelt nu in Geleen. Zijn vervanger is Todd Ratchford die overkomt van de University of Windsor. Ook keert de Canadees Trevor Hunt terug in Heerenveen na een aantal succesvolle jaren in Herentals. Verder maakten de broers Viktor en Jasper Nordemann de overstap uit respectievelijk Tilburg (Beneliga) en Nijmegen en werd in de bank assistent-coach Dennis Schreur vervangen door Jacco Landman.

Vorig jaar was Den Haag uiteindelijk in de bekerfinale, de Final Four en play-offs van de Beneliga te sterk voor Heerenveen. Flyers heeft echter meer wijzigingen. Daarmee lijken de kaarten geschud voor een spannende start van het ijshockeyjaar in Nederland.

Vrijdag 21 september, 20.00 uur: Tecart Black Dragons Erfurt - Tilburg Trappers

Ook in de Oberliga begint het nieuwe seizoen. Eerste tegenstander voor Tilburg is de laagvlieger van vorig jaar, Erfurt. Tilburg kende een extreem stabiele zomer. De ploeg van coach Bo Subr is feitelijk vrijwel ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Het team speelt zonder de import Parker Bowlers en verschillende jonge spelers zullen vermoedelijk meer kansen krijgen in de opstelling. De club speelde een goede voorbereiding en is zonder meer de torenhoge favoriet voor de vierde titel op rij. Erfurt heeft een nieuwe coach, Fred Caroll, en een reeks nieuwkomers, maar lijkt zich niet dusdanig versterkt te hebben dat de club dit jaar wel een prominente rol gaat spelen in de Oberliga Nord.

Zondag 23 september, 15.00 uur: Tilburg Trappers - EC Harzer Falken Braunlage

Trappers krijgt vervolgens een volgende laagvlieger van vorig jaar op bezoek in de Harzer Falken. Die club zette de selectie behoorlijk op zijn kop met twee nieuwe imports en veel spelers die al elders in de Oberliga min of meer hun sporen verdiend hebben. Daarmee zou de ploeg in ieder geval een beter seizoen moeten gaan draaien dan vorig jaar. Maar of dat ook voldoende is om het Tilburg zondag moeilijk te maken, is maar de vraag.

Vrijdag 21 september, 20.30 uur: Tilburg Trappers (Beneliga) - Era Renomar Hyc Herentals

Herentals heeft vorige week het jubileumtoernooi van Geleen gewonnen en oefent vanavond tegen het Beneliga-team van Tilburg Trappers dat zeer sterk verjongd is en afgelopen week een lastige oefenwedstrijd speelde tegen Mechelen.

Vrijdag 21 september, 20.45 uur: Ahoud Devils Nijmegen - Hammer Eisbären

De 23-jarige Kevin Orendorz speelde liefst 154 wedstrijden in de DEL bij Krefeld, waarin hij vijf goals en vijftien assists op zijn naam bracht. Dit jaar zakt hij van het hoogste niveau in Duitsland naar het vierde niveau. Krefeld leende hem in het verschil een paar keer uit aan teams in de Oberliga en de DEL2 en het is een voormalige Duitse jeugdinternational. Hij kiest er echter voor om zijn toekomst niet als ijshockeyprof te zoeken en Hamm helpt hem bij het vinden van een goede opleiding. De 26-jarige Michal Spacek speelde als prof in Noord-Amerika en in Tsjechi√ę een beetje op het hoogste niveau. Vorig jaar had hij voor Hamm 14 goals en 33 assists in 31 wedstrijden in het reguliere seizoen. Het zijn maar twee van de spelers bij Hamm, die ook nog een 24-jarige Tsjechische import hebben in Lukas Novacek, dat een goede testcase is voor Nijmegen dat met hoge verwachtingen toewerkt naar het nieuwe seizoen. Op zondag om half zeven spelen de ploegen opnieuw tegen elkaar.

Zaterdag 22 september, 20.15 uur: Zoetermeer Panters - Amsterdam Tigers

Vriendschappelijk duel tussen twee deelnemers uit de Beneliga. Wedstrijd wordt gespeeld in de ijshal in Dordrecht. Beide teams hebben nog een week om zich voor te bereiden op de start van de bekercompetitie.

Zondag 23 september, 19.00 uur: Microz Eaters Limburg - Zoetermeer Panters

Voor beide teams de laatste oefenwedstrijd richting het nieuwe seizoen. Eaters won vorige week van Ratingen en verloor van Herentals, Zoetermeer ging met 5-3 onderuit bij Den Haag, maar won de uitwedstrijd in Amsterdam met 3-7.

Belgische beker

Waar de Nederlandse ploegen nog een weekje hebben in de voorbereiding, begint in Belgi√ę dit weekeinde de bekercompetitie al. Op het programma een paar wedstrijden tussen teams uit de Beneliga. Zo speelt op zaterdag 22 september Antwerp Phantoms tegen Mechelen Golden Sharks, die Sharks komen een dag later in eigen huis in actie tegen Chielfs Leuven. Op zondag ook de wesdtrijd tussen de Bulldogs uit Luik en Antwerp Phantoms.

Klik hier voor het complete programma >>>