Trappers Essen feb19 06

27 september 201908:35

Door Joep Meijsen

Game Day: Direct een topper in Nijmegen

Het is zo ver. De reguliere competities gaan beginnen. Drie wedstrijden op het programma vandaag. In de Oberliga Nord ontmoet Tilburg Trappers de Moskitos uit Essen, in de Beneliga staat Heerenveen tegenover Zoetermeer en is Geleen te gast in Nijmegen. Het is Game Day, alle previews met informatie over streams.

27 september 2019

20.00 uur: Tilburg Trappers - Moskitos Essen

Tilburg Trappers begint de reguliere competitie met een tegenstander die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijke rivaal in de Oberliga Nord, de Moskitos in Essen. Twee ploegen die zelden saaie wedstrijden tegen elkaar spelen. Trappers heeft een opstelling vol vertrouwde namen op het ijs staan, jongens die na de nederlaag in de finale vorig seizoen hongerig zullen zijn naar nieuw succes.

Toch ontbreken er ook een paar namen. Nardo Nagtzaam en Giovanni Vogelaar zijn inmiddels elders actief, Ivy van den Heuvel kan het ijshockey niet meer combineren met zijn ondernemenschap, Nick de Ruijter moest om gezondheidsredenen stoppen en Brock Montgomery is het slachtoffer van de afspraak dat Trappers niet meer met imports speelt. Daar kwamen international Bartek Bison met zijn ervaring op het hoogste jeugdniveau in Noord-Amerika en Diego Hofland met zijn ervaring op DEL-niveau voor terug. Verder zullen veel spelers die de afgelopen periode al mochten proeven aan de Oberliga meer ijstijd krijgen.

De laatste oefenwedstrijd van Tilburg was vorige week donderdag, toen dankzij een sterke derde periode het in de andere Oberliga spelende Regensburg werd verslagen. De nieuwe captain Mickey Bastings en Reno de Hondt scoorden ieder twee keer in de uiteindelijke 6-4 zege voor Trappers. Daarvoor waren er zware oefenwedstrijden tegen hogerspelende opponenten met bemoedigende uitslagen.

Waar Trappers eigenlijk jaarlijks een baken van stabiliteit is in de Oberliga, zo is er in de selectie van coach Frank Gentges weer veel veranderd. Met Kevin Beech staat er bijvoorbeeld een nieuwe goalie en de Canadese aanvaller Peter LeBlanc versterkt het team als nieuwe import vanuit Oostenrijk. Niklas Hildebrandt is ook terug vanuit Leipzig en met Andre Huebscher werd een aanvaller aangetrokken die de afgelopen jaren in het shirt van Duisburg vaak succesvol was.

Andere dingen veranderen juist nooit, Stephan Kreuzmann speelde ooit bij Nijmegen toen Frank Gentges daar coach was en maakt, inmiddels 35 jaar oud, nog altijd deel uit van de door Gentges gecoachte selectie. Een speler waar altijd voor opgepast moet worden is Aaron McLeod, de 31-jarige Canadees uit Ottawa is al jaren een succesvolle scherpschutter op Oberliga-niveau. Essen oefende twee keer tegen Geleen afgelopen weekeinde, waarbij de Beneliga-ploeg geen verkeerd figuur sloeg. Vooral in eigen huis niet.

De laatste keer dat beide teams tegenover in de competitie tegenover elkaar stonden was op 6 februari van dit jaar. Toen won Trappers in eigen huis met 6-4. Tilburg wint, zeker thuis, meestal van Essen.

De wedstrijd is tegen een kleine vergoeding live te zien via Sprade.tv >>>

Heerenveen Flyers 2018 doelpunt vieren Tony Demelinne

20.30 uur: Unis Flyers Heerenveen - Zoetermeer Panters

Heerenveen opent het nieuwe seizoen in eigen huis tegen Zoetermeer Panters. Flyers boekte vorig seizoen een jaar zonder prijzen en zal daar dit jaar verandering in willen brengen. Dat gebeurt zonder een aantal spelers die de afgelopen jaren sleutelrollen vervulden binnen de club. Zo stopten Sjoerd Idzenga en Tony Demelinne en stapte Marco Postma over naar Geleen. Verschillende andere spelers missen vanwege privé-redenen in ieder geval een deel van het seizoen.

Daar staat de terugkeer van Martijn Oosterwijk tegenover, terwijl Jord Smit juist vanuit Geleen naar Heerenveen vertrok. Nieuw is de import Trevor Petersen, die in de voorbereiding liet zien van extra waarde te zijn, terwijl aanvallend de Fin Juha Kiilholma zijn opwachting maakt. Deze speler is weliswaar wat op leeftijd, maar brengt een enorme ervaring op het hoogste niveau in eigen land mee naar Thialf. Verder zijn sterkhouders als Adam Bezak, Ronald Wurm, Trevor Hunt en Pippo Limnell weer van de partij.

De opvallendste nieuwe naam bij Zoetermeer staat in de bank. Alex Andjelic is inmiddels 78 jaar oud maar geldt als één van de belangrijkste namen in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey. Talloze van de beste Nederlandse spelers ooit werden in ieder geval deels door hem gekneed. Na jaren in het buitenland is hij nu weer terug in Nederland en neemt een jonge Panters-ploeg onder zijn hoede.

Cas Neuman en Kevin Riedijk vormen het nieuwe goalie-duo bij Panters, defensief keert import Dusan Kmec terug, terwijl vanuit Nijmegen Jim Gudden en Martijn Geerligs de overstap maken. Nieuw is ook de Hongaarse import Ferenc Kocsis, die internationaal speelde voor zijn land. Dean Versteeg is ook nieuw bij de club, hij was vorig jaar nog actief voor Amsterdam. Verder blijft Panters spelen met een brede basis aan spelers uit de eigen jeugdopleiding.

Zoetermeer plaatste zich vorig jaar nipt voor de play-offs in de Beneliga, Flyers eindigde als nummer één in de reguliere competitie. De twee teams stonden vorig jaar in de kwartfinales van de play-offs derhalve tegenover elkaar en Heerenveen won die serie in twee wedstrijden, 10-0 en 4-2.

De wedstrijd is tegen een kleine vergoeding live te zien via VPNTV.nl >>>

RB schaal6453

20.45 uur: Select 4-U Devils Nijmegen - Microz Eaters Geleen

Twee teams die elkaar vorig jaar op het scherpst van de snede bestreden, nemen het direct op de eerste speeldag van het nieuwe seizoen tegen elkaar op. De kwartfinaleserie tussen de twee teams vorig jaar in de play-offs geldt als één van de spectaculairste series van de afgelopen jaren, met Eaters als de uiteindelijke winnaar. Nijmegen kan echter tevredener terugkijken op de vorige jaargang. De club won zowel de beker als het nationale kampioenschap.

Nijmegen kwam vorige week met zijn sterk vernieuwde selectie al in actie in de strijd om de Ron Bertelingschaal. Tot kort voor tijd leek het erop alsof de eerste hoofdprijs van het nieuwe seizoen mee terug zou gaan naar het Triavium, maar uiteindelijk was het Hijs dat de thriller won. Devils heeft met Oliver Pataky, Kay Gielen, Kai Willems, Cas Staps, Raymond van der Schuit en Jurryt Smid een indrukwekkende lijst met nieuwkomers in de opstelling. Daar staan echter ook de nodige vertrekkende spelers tegenover, niet in het minst de makkelijk scorende RJ Reed.

Doelman Deniz Mollen werd vorige week uitgeroepen tot beste goalie van het vorige seizoen. Hij treft vanavond op drie andere prijswinnaars. Nick Verschuren won de Frans Henrichs, Vadim Gyesbreghs was verkozen tot beste verdediger en Marco Postma was de topscorer van de competitie wat hem de Jack de Heer-trofee opleverde. Postma is een van de belangrijkste nieuwe aanwinsten voor Eaters, dat vanuit Den Haag ook Mike Verschuren aantrok. Akim Ramoul keerde terug uit Luik. Daarmee krijgt het scorende vermogen van Geleen een duidelijke impuls.

Defensief versterkte de ploeg zich ook nog met Jens Engelen, die vorig jaar na een pauze een comeback maakte bij Antwerpen. Yoren de Smet is een andere belangrijke nieuwkomer in de ploeg van Andy Tenbult. Tegenvaller was het plotselinge vertrek van Matt Beer als import. Eaters kende een goede voorbereidingsperiode, met de oefenwedstrijden tegen Essen als hoogtepunt.

Voor Nijmegen is het de tweede wedstrijd in korte tijd tegen een ploeg met het oog op de prijzen. Voor Eaters is het een eerste testcase om te zien hoe de ploeg zich verhoudt tot de concurrentie in de Beneliga. De wedstrijd van vanavond telt mee voor de stand in de Beker van Nederland.

Delen