Trappers vanbiezen skate 1011

25 september 201515:02

Door Joep Meijsen

Game Day: Eerste test voor Trappers

Tilburg begint vanavond aan het grote Duitse avontuur. De eerste tegenstander is Neuwied, dat vorig jaar een subtopper was in de eindronde die de Oberliga’s West en Oost gezamenlijk afwerkten. Dit betekent direct een interessante test voor Trappers om te zien waar de ploeg zo’n beetje staat in de Brave New World.

Belangrijk nieuws aan de kant van Trappers is dat international Ian Meierdres nog niet beschikbaar is vanwege een rugblessure. Daardoor zal Trappers, net als tijdens de voorbereiding, terugvallen op de jonge goalies die deels in de BeNeLiga en deels in de Oberliga gaan spelen. Bij de wedstrijden om de Ron Bertelingschaal kregen Bart van Gorp en Mike Beeren de starts van de debuterende hoofdcoach Bohuslav Subr. De club moet het voorlopig ook nog stellen zonder Mitch Bruijsten, maar heeft verder een volledige selectie tot zijn beschikking.

Dit betekent dat een aantal spelers hun debuut of rentree maken bij Trappers, bijvoorbeeld Ryan Collier die de laatste jaren op lager collegeniveau speelde in de VS en tijdens de oefencampagne een prima indruk achterliet. Vanuit Heerenveen zijn de talentvolle Giovanni Vogelaar en de energieke Levi Houkes overgekomen. Boet van Gestel keert na een uitstapje naar Eindhoven weer terug bij de club waar hij is opgeleid. Van diezelfde club komt Danny Stempher over, terwijl met Kyle DeCoste een import-aanvaller is aangetrokken.

De meeste spelers uit de vaste kern van de succesploeg van de afgelopen jaren is aangebleven, waaronder verdediger Bjorn Willemse en aanvallers Diederick Hagemeijer en Ivy van den Heuvel. Daarnaast hebben de vorig jaar naar Trappers overstapte Jordy van Oorschot en Steve Mason hun contracten verlengd voor het avontuur in de Oberliga. Daar staat tegenover dat onder meer Alexei Loginov, Jeffrey Melissant, Jurryt Smid en Bob Teunissen de club hebben verlaten. Daarmee lijkt Trappers een selectie te hebben die zeer competitief moet kunnen meespelen in de Oberliga en nog ruimte heeft voor een extra buitenlander als daar behoefte aan is.

De Bären uit Neuwied hadden het vorige week lastig in een oefenwedstrijd tegen Herentals, maar wist een aantal van de sleutelspelers van vorig seizoen vast te houden. Tilburg zal bijvoorbeeld goed moeten letten op de Amerikanen Brian Gibons en Josh Myers. Gibbons tekende vorig jaar voorzo’n beetje twee punten per wedstrijd in de Oberliga. Nipt minder dan de voormalige collegespeler Myers die liefst 82 punten verzamelde in 38 wedstrijden.

Naast de twee echte imports beschikt Neuwied zoals de meeste Duitse clubs over verschillende spelers met een buitenlandse achtergrond, met de makkelijk scorende Amerikaanse-Duitser Josh Rabbani, de in Duitsland opgegroeide Rus Artur Tegkaev, en veel jonge spelers met een achtergrond in de jeugd van de bekende Duitse topclubs. Zo’n acht spelers zijn door clubs als Keulen en vooral Mannheim voor een seizoen gestald bij Neuwied om ervaring op te doen.

Een bij volgers van het Duitse ijshockey redelijk bekende naam is doelman Björn Linda, die wat speeltijd had in de DEL bij Keulen en enkele seizoenen bij Duisburg speelde. De coach is weleens eerder in Nederland geweest. De Duitse-Canadees Craig Streu speelde begin jaren negentig in Utrecht en schopte het uiteindelijk nog kortstondig tot Duits international. De afgelopen jaren werkte hij als jeugdcoach in Oostenrijk.

De wedstrijd van Tilburg begint vanavond om 20.00 uur in Stappegoor. Trappers-fans zullen ook een oogje houden op de wedstrijd van Herne in Essen. Herne is zondag de eerste tegenstander uit voor de regerende Nederlandse kampioen. Voor fans die de hele competitie willen bijhouden, wordt het hard werken. De eerste speeldag telt veertien wedstrijden. Dat is andere koek dan de Nederlandse competitie van de afgelopen jaren.