ED Lions Kemphanen Veres dec18

16 maart 201911:22

Door Joep Meijsen

Game Day: Groningen tegen Eindhoven

De strijd in de eerste divisie bereikt vanavond een kookpunt als het eerste duel in de finaleserie tussen Groningen en Eindhoven wordt gespeeld. IJshockeynederland blikt vooruit.

De serie

De finale in de Eerste Divisie wordt gespeeld in best-of-three. Groningen heeft daarbij het thuisvoordeel en mag vanavond om 20.30 uur dan ook in het eigen Kardinge beginnen. Daarna is er even rust voor de spelers. Precies over een week gaat de serie verder in Eindhoven, met een eerste face-off om 20.00 uur. Als de serie dan nog niet beslist is, gaat het verder op zondag 24 maart vanaf 17.45 uur weer in Groningen.

GIJS Groningen

Groningen is de kampioen van de reguliere competitie in de Eerste Divisie met 18 overwinningen in 20 wedstrijden, waarvan één in overtime. De ploeg scoorde 129 keer en kreeg 69 doelpunten tegen. Danny Kerstholt is met 17 goals en 39 assists in 21 wedstrijden de topscorer van de club, voor Sebastiaan Snijder, 39 punten in 17 wedstrijden) en David Bartos die in dertien ontmoetingen tot 35 punten kwam met 18 doelpunten. In de kwartfinale van de play-offs werd in twee wedstrijden afgerekend met OrangeGas Capitals Leeuwarden en in de halve finales van Dordrecht Lions. Groningen verloor weliswaar het duel in Dordrecht, maar won thuis met voldoende marge om op doelsaldo door te gaan naar de finale. De ervaren Tom Korte is de doelman bij Groningen. Groningen kreeg rond de play-offs nog versterking van Wesley Zoutman, die eerder in de VS actief was.

ED Halve Finale Lions Gijs doelpunt GIJS

Eindhoven Kemphanen

Eindhoven Kemphanen eindigde met één punt minder dan Groningen op de tweede plaats in de reguliere competitie in de Eerste divisie. De ploeg won zeventig wedstrijden, maar verloor er vijf, waarvan een in overtime. Het is wel met afstand de meest scorende ploeg van de Eerste Divisie met 183 goals, 54 meer dan Groningen, en de minste tegengoals, 52, zeventien minder dan Groningen. Topscorer van de ploeg is Ratislav Veres, een 25-jarige Slowaak die tijdens het seizoen kwam aanwaaien en die volop ervaring heeft op het tweede niveau in eigen land. Met 47 goals en 63 assists in 18 wedstrijden loopt hij op een gemiddelde van ruim zes punten per wedstrijd. Damian Kluijtmans is met 74 punten in 19 wedstrijden de nummer twee, gevolgd door Joey Beeren. Daarmee is ook direct de top drie van de topscorerslijst van de Eerste Divisie genoemd. Kemphanen won in de kwartfinales van de play-offs van Nijmegen en haalde in de halve finales tegen Tilburg twee keer de dubbele cijfers.

Onderlinge wedstrijden

Eindhoven won de beide onderlinge ontmoetingen dit seizoen. In november werd het in Eindhoven 11-3 in het voordeel van Kemphanen. Tom Hemmes scoorde drie keer in die wedstrijd. In Groningen werd de onderlinge wedstrijd pas in de slotfase beslist. Groningen liep in de eerste periode uit naar een 4-2 voorsprong, Kemphanen kwam in de slotperiode langszij en besliste de wedstrijd drie minuten voor tijd via een goal van Arthur van den Hout, 4-5.