2013 0784

20 december 201908:25

Door Joep Meijsen

Game Day: Halve finales van de beker

De internationals hervatten dit weekeinde de reguliere werkzaamheden. In Nederland staan de halve finales van de beker op het programma, terwijl Trappers vanavond opwarmt tegen Rostock voor de topper zondag bij Herne. In deze Game Day blikken we vooruit naar de wedstrijden.

Zaterdag: 20.30 uur: Microz Eaters Geleen - Unis Flyers Heerenveen

De halve finales van de beker worden dit jaar in een best-of-two gespeeld, met wedstrijden op vrijdag en zondag. Dat betekent dat zondagavond laat bekend is welke twee ploegen straks in Eindhoven de finale om de Nederlandse beker gaan spelen. Geleen speelt eerst de thuiswedstrijd tegen Heerenveen, dat als eerste is geëindigd in de bekercompetitie.

Geleen heeft wat roerige weken achter de rug. Eerst was er de breuk met Mike en Nick Verschuren, vervolgens was er de komst van de Fin Patrik Moisio, gevolgd door de verzoening met Nick Verschuren, het afscheid van Moisio en het aantrekken van de 23-jarige Tsjechische allrounder Marek Malinsky. Intussen staat de ploeg op de vijfde plaats in de Beneliga met 13 punten uit 8 wedstrijden, waarbij vier keer werd gewonnen.

De terugkeer van Verschuren in de selectie is belangrijk voor Geleen. De forward liet afgelopen weekeinde in Spanje weer zien een heel bijzonder neusje te hebben voor doelpunten en behoorde tot de uitblinkers aan de kant van Oranje. Geleen meldt op de eigen website vermoedelijk voor het eerst dit seizoen met een volledige selectie te kunnen aantreden. Daarbij zal onder meer Lars Engwegen vermoedelijk terugkeren in de opstelling bij Eaters.

Flyers is dit seizoen het toonbeeld van stabiliteit. De ploeg presteert vrijwel iedere week optimaal, heeft met Trevor Petersen en Juha Kiiholma twee van de productiefste spelers in de competitie en hoefde slechts in de Inter Region Cup een nederlaag te incasseren. De bekercompetitie werd ongeslagen afgesloten en ook in de Beneliga won de ploeg tot nu toe alle acht de wedstrijden.

De twee ploegen kwamen elkaar dit seizoen al drie keer tegen en drie keer was Heerenveen de winnende ploeg. De wedstrijd in Glanerbrook voor de beker was wel een heel spannende. Eaters kwam in eerste instantie op voorsprong, maakte vier minuten voor tijd een 1-2 achterstand goed, maar Flyers lachte het laatst en scoorde met nog maar zes seconden op de klok de winnende treffer via Adam Bezak.

Zaterdag: 20.30 uur: Cairox Hijs Hokij Den Haag - Select 4-U Nijmegen Devils

De andere halve finaleserie gaat tussen Den Haag en Nijmegen en opent vanavond in De Uithof. Voor Nijmegen waren het ook vreemde weken. De club verving coach Alexander Jacobs door Frank Gentges, trok de Fin Henri Sandvik aan en nam een paar dagen later alweer afscheid van deze speler, kwam met het nieuws naar buiten dat Gentges niet in bank komt te staan bij wedstrijden en haalde de Slowaakse verdediger Jan Jarabek binnen.

Den Haag op zijn beurt nam afscheid van import Jesse Gabrielle, nadat al langere tijd geruchten de ronde deden over wangedrag door de Canadees. De club kondigde aan op zoek te gaan naar een opvolger, maar vond deze niet voor aanvang van het beslissende weekeinde in de halve finales van de beker tegen Nijmegen. De club is echter toch met een solide seizoen bezig met tweede plaatsen in de bekercompetitie en nu de Beneliga.

Nijmegen presteert wat wisselvalliger, maar plaatste zich toch voor de halve finales van de beker en staat op een plek op de ranglijst in de Beneliga die recht geeft op deelname aan de play-offs. De verdedigende beker- en landskampioen zal echter waarschijnlijk meer hebben verwacht van het lopende seizoen. De ploeg kampte met de nodige blessures en zieken, maar lijkt voor komende zondag alleen nog routinier Nick de Jong en talent Boris van Bergen te moeten missen.

De twee teams waren vertegenwoordigd tijdens het pre-Olympisch Kwalificatietoernooi in Barcelona. Namens Den Haag maakten Stijn Knoop en Joey Oosterveld deel uit van de selectie, terwijl Nijmegen vertegenwoordigd werd door doelman Deniz Mollen en forward Raymond van der Schuit.

De ploegen kwamen elkaar dit seizoen al de nodige keren tegen, te beginnen tijdens de Ron Bertelingschaal in Den Haag. Die wedstrijd werd gewonnen door Den Haag. In de beker wonnen beide ploegen hun uitwedstrijd en in de jongste ontmoeting scoorde Jeffrey Melissant weliswaar drie keer voor Nijmegen, maar won Den Haag voor de tweede keer dit seizoen in het Triavium met een spannende 4-5 als uitslag.

Vrijdag: 20.00 uur: Tilburg Trappers - Rostock Piranhas

Tilburg kwam vanwege het Oranje-toernooi in Barcelona zelf niet in actie afgelopen weekeinde, maar werd toch de grote winnaar van het vorige speelweekeinde. De enige rivaal in de strijd om de koppositie, Herner EV, verspeelde in eigen huis op vrijdag een punt in de topper tegen Saale Bulls Halle en verloor op zondagmiddag verrassend bij laagvlieger Erfurt. Daardoor staat Tilburg plotseling een punt los met twee wedstrijden in de hand. Zondag staat de kraker in Herne op het programma en kan Tilburg zijn machtsgreep op de Oberliga Nord verder versterken.

Vanavond wacht eerst nog Rostock Piranhas dat met een matig seizoen bezig is, maar wel wat herstel lijkt te tonen. Van de laatste tien wedstrijden werden er zeven verloren, maar in de laatste drie wedstrijden werd een keer gewonnen, een keer gewonnen in overtime en maakte de ploeg het Saale Bulls Halle knap lastig. Tegen Trappers kon de ploeg tot nu toe geen vuist maken. De uitwedstrijd werd met 9-5 verloren en in eigen huis werd het 0-4 in het voordeel van de Nederlandse ploeg.

Trappers was volop vertegenwoordigd in de selectie van Oranje in Barcelona, echter een groot deel van de selectie heeft ook een vrij weekeinde gehad om kleine blessures te laten helen. Mitch Bruijsten is met een absoluut topseizoen bezig met al 37 punten in 21 wedstrijden. Dat geldt ook voor Max Hermens en Danny Stempher die ook al respectievelijk 32 en 31 punten verzamelden.

Bij Rostock is het vooral letten op Viktor Beck en Roman Tomanek die beiden al tien keer scoorden. Ook Tom Pauker en Tomas Kurka zijn met behoorlijke seizoenen bezig en zitten beiden op 20 punten voor het seizoen. Doelman Jakub Urbisch groeide op in Tsjechië en leerde het vak bij Opava en Olomouc. Is inmiddels een van de talloze dubbele paspoorthouders in het Duitse ijshockey. Na een jaar in Regensburg is dit zijn tweede seizoen in Rostock.