2027 0758

7 maart 202009:27

Door Joep Meijsen

Game Day: Nog twee series op komst

In de Game Day kijken we terug op de wedstrijden van gisteren en vooruit naar de twee series in de play-offs van de Beneliga die vandaag beginnen. Verder een update over Daniel Sprong, een blik op de pre-play-offs in de Oberliga en de wedstrijd van de tegenstander van Trappers in de eerste ronde van de Oberliga-play-offs.

Beneliga I

Heerenveen had gisteravond in de eerste wedstrijd tegen Mechelen weinig moeite met de Golden Sharks, 8-1. Trevor Petersen en Dennis Sikma scoorden ieder twee keer. Vanavond om 19.45 uur staan de twee ploegen opnieuw tegenover elkaar, dan in Mechelen. De kwartfinales worden in best-of-three gespeeld, dus Flyers heeft aan een zege genoeg om zich voor de volgende ronde te plaatsen.

Lees hier het wedstrijdverslag van Heerenveen - Mechelen >>>

Beneliga II

De andere play-offserie leverde een veel spannender duel op. Uiteindelijk trok Den Haag in de slotfase de winst naar zich toe, 5-4. Deze serie gaat zondag verder in Geleen, waar Eaters dus moet winnen om zijn seizoen te verlengen.

Lees hier het wedstrijdverslag van Den Haag - Geleen >>>

Daniel Sprong I

Daniel Sprong kwam afgelopen nacht voor de derde keer uit voor Hersey Bears. De aanvaller uit Amsterdam had vijf schoten op doel, maar had geen punten in het duel dan lange tijd doelpuntloos was. Uiteindelijk won de ploeg van Sprong met 1-0 door een treffer van Eddie Wittchow.

Daniel Sprong II

Het was de derde wedstrijd van Sprong voor zijn club. Afgelopen weekend was er ook nog een 6-3 nederlaag tegen Charlotte Checkers. Sprong had drie schoten op doel in dat duel, maar eindigde op -3. Vannacht is de Hartford Wolf Pack de volgende tegenstander voor Daniel Sprong en de Hershey Bears.

Oberliga I

Voor Tilburg Trappers is het een verdiend weekeinde rust. Intussen worden in de Oberliga Nord de zogenoemde pre-play-offs gespeeld om de vraag wie die laatste twee teams zijn die namens Nord de eerste ronde van de play-offs gaan spelen. Halle deed goed zaken met een 7-2 overwinning op Essen. Lukas Valasek scoorde twee keer en Michal Bezouska had een goal en twee assists.

Oberliga II

Duisburg F√ľchse zette een eerste stap richting de play-offs met een 3-2 overwinning in eigen huis tegen Rostock Piranhas. Duisburg liep uit naar een 3-0 voorsprong, waarna een comeback van Rostock werd afgeslagen. De aansluitingstreffer viel in de slotseconde van de wedstrijd. De terugwedstrijden zijn op zondag, terwijl de eventuele derde wedstrijden op dinsdag worden gespeeld. Komend weekeinde beginnen de play-offs.

Oberliga III

In de Oberliga S√ľd worden dit weekeinde de laatste wedstrijden in de reguliere competitie gespeeld. De tegenstander in de eerste ronde van de play-offs, Selber W√∂lfe, had een ontmoeting met koploper Memmingen Indians op het programma staan. De opponent van Trappers verloor uiteindelijk met 5-3. Ian McDonald, Dominik Kolb en Tim Zimmermann scoorden namens Selb. Pavel Pisarik had twee assists. De ploeg sluit de het seizoen zondagavond af met een thuiswedstrijd tegen Deggendorfer SC.

18.45 uur: Luik Bulldogs - Select 4-U Nijmegen Devils

Nijmegen Devils sloot het reguliere seizoen af met een eindsprintje en klom naar de vijfde plaats van de ranglijst. Dat betekent dat de formatie uit de Keizerstad het in de kwarfinales moet opnemen tegen nummer vier Luik. De ploegen kwamen elkaar in de Beneliga-competitie twee keer tegen, waarbij beide teams hun thuiswedstrijd wonnen.

Op 30 november stonden de ploegen in Luik tegenover elkaar en won Bulldogs met 3-0 dankzij goals van Jessyko Bernard, Kristof van Looy en Jordan Paulus. Patrick Spano pakte de shutout. De terugwedstrijd stond voor 14 februari op het programma en eindigde in een 10-2 zege voor Nijmegen. Branden Eden had drie goals en drie assists in het duel, terwijl Nick de Jong en Levi Houkes ieder twee keer scoorden.

Nijmegen speelt de laatste weken beter ijshockey en had een goed slot van het seizoen met punten in zes van de laatste zeven wedstrijden met vijf overwinningen. In de laatste twee duels scoorde Devils maar liefst 34 goals om zo de vijfde plaats veilig te stellen. Levi Houkes is met een goed seizoen bezig in tekende al voor 48 punten in 21 Beneliga-wedstrijden. Branden Eden heeft ook 48 punten, met 24 goals. Jan Jarabek blijkt een goede versterking te zijn, de Slowaakse verdediger heeft veel ijstijd en zit op 29 punten in 12 wedstrijden. Ook veteraan Nick de Jong, nu weer actief als aanvaller, is bezig met een sterk jaar, hij loopt op een goal per wedstrijd en heeft 31 punten in 11 wedstrijden.

De vanuit Frankrijk naar Belgi√ę teruggekeerde Bryan Koldziejczyk verzamelde in 20 wedstrijden 51 punten. De 28-jarige Canadees Jessyko Bernard, oud speler van Concordia University, is met 23 goals de trefzekerste speler bij de club. Ervaren clubspelers als Bryan Henry en Alexandre Bremer dragen ook bij aan de productie van het team van coach Paul Vincent. De andere twee imports zijn de 32-jarige Canadees Brett Oliphant, een voormalige Barry Colt en doelman Patrick Spano die vorig jaar op het tweede niveau in Frankrijk speelde en vier jaar bij Yale University speelde.

' Nijmegen moet het niet hebben van 'mooi-weerschaatsers', maar van hard werken. De groep is hecht. Het is vergelijkbaar met de mentaliteit bij Bulldogs', analyseerde coach Ronnie Plamont van Nijmegen over de komende serie.

Foto: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

20.00 uur: Leuven Chiefs - Era Renomar Hyc Herentals

Het onderlinge Belgische onderonsje ontstond nadat Herentals met een ingekrompen selectie zijn laatste wedstrijd van het seizoen verloor. Hyc is natuurlijk de verdedigende kampioen van de Beneliga en heeft door de derde plaats mogelijk geen thuisvoordeel in de halve finaleserie. Leuven moet het doen zonder zijn import William Kangasniemi, die na afronding van zijn studie terug is naar huis. De club heeft in Adam Logozzo wel een van de betere imports in de competitie. In 19 wedstrijden was de verdediger al goed voor 30 punten, met 17 goals. Ook Alec James is goed op schot, terwijl import-doelman Ryan Malinowski met een sterk seizoen bezig is.

Herentals is een van de favorieten voor het kampioenschap. De ploeg speelt onder coach Jeffrey van Iersel georganiseerd en goed ijshockey, waarbij de bekende Belgische kern van de ploeg wordt aangevuld met drie goede imports. Herentals was dan ook de ploeg met de meeste doelpunten voor tijdens de Beneliga-campagne. Vincent Morgan en Mitch Morgan blijven de belangrijkste steunpilaren van de club, beiden verzamelden 42 punten, waarbij Vincent slechts zestien keer in actie kwam. Ook Nathan Pancel zit op 42 punten, hij scoorde 25 keer. Preston Shupe heeft een punt minder en scoorde 22 keer. Ook Robert Lepine zit qua goals in de dubbele cijfers.

De onderlinge ontmoetingen in de Beneliga waren wel spannend. Herentals won de uitwedstrijd met 3-4, terwijl Leuven in Herentals met 2-3 won. Ook in de Belgische beker waren het spannende wedstirjden, Leuven won thuis in overtime, terwijl Herentals zijn wedstrijd in eigen hal met 5-3 won. Daarmee is het dus 2-2 in het seizoen met een redelijk gelijk doelsaldo. Het kon op die manier weleens een spannende serie worden.