Joep Per 3

26 januari 202009:43

Door Joep Meijsen

Game Day: Oranje zoekt herstel tegen Australiƫ

Weer twee wedstrijden op het WK in Eindhoven op het programma vandaag, waarbij Nederland het opneemt tegen Australiƫ. Verder waren er gisteren drie Nederlandse zeges in de Beneliga en overwinningen voor Daniel Sprong en Guus van Nes. In Geleen vandaag de kraker tegen Heerenveen, terwijl Trappers zijn koppositie in de Oberliga Nord verder kan uitbouwen.

Op het WK in Eindhoven...

waren er twee verrassende uitslagen op de eerste dag. Het Nederlands vrouwenteam U18 koesterde tegen Taipei lange tijd een voorsprong, maar incasseerde in de derde periode twee tegengoals om het toernooi met een nederlaag te beginnen.

Lees hier meer over de wedstrijd >>>

In de avonduren...

volgde daarna een verrassende zege in overtime van Australiƫ tegen Kazachstan. Nikki Sharp scoorde in de extra tijd het winnende doelpunt namens de ploeg van down under. Dit zorgt voor de interessante situatie dat Taipei met 3 punten aan de leiding gaat, Australiƫ daar ƩƩn punt achter staat, Kazachstan op ƩƩn punt staat en Nederland nog puntloos is. Daarmee is alles nog mogelijk in dit korte toernooi van drie wedstrijden per ploeg. Nederland speelt vanmiddag tegen Australiƫ en Taipei en Kazachstan ontmoeten elkaar. Daarover zodadelijk meer.

Intussen loopt de rest...

van het ijshockey ook gewoon door. In de Beneliga waren er drie wedstrijden. Heerenveen won de topper tegen Luik op eigen ijs, Den Haag boekte een knappe uitzege in Mechelen en Geleen won met ruime cijfers in Antwerpen.

Lees hier meer over de wedstrijden van gisteren >>>

Intussen is het Nederlands Team..

U20 aangekomen in Zuid-Korea. Het WK in Gangneung begint komende dinsdag en de Nederlandse ploeg is op tijd afgereisd om te acclimatiseren. Oranje opent het toernooi dinsdag met een wedstrijd tegen de gastheren uit Zuid-Korea. We blikken maandag uitgebreid vooruit op dit toernooi.

De San Diego Gulls..

wonnen met Daniel Sprong in de opstelling vannacht hun wedstrijd tegen Grand Rapids Griffins met 3-1. Brent Gates, Ryan Johnston en Sam Carrick scoorden de goals namens het farmteam van de Anaheim Ducks. Sprong had 1 schot op doel en twee strafminuten in het duel.

Ook voor Guus van Nes...

en Quinnipiac Bobcats was er vannacht een overwinning. Tegen UConn Huskies werd met 3-2 gewonnen. Van Nes had een schot op doel. Het was de achtste zege in de laatste negen wedstrijden voor de Bobcats.

16.30 uur: Nederland - Australiƫ

Het WK in Eindhoven is maar een kort toernooi. Vanmiddag is de tweede en direct al voorlaatste speeldag. Nederland speelt de middagwedstrijd tegen Australiƫ en weet wat er moet gebeuren. Na het verlies tegen Taipei moeten de andere twee wedstrijden gewonnen worden om de kans op promotie levend te houden.

Australiƫ liet echter zaterdagavond zien dat het geen ploeg is die het Nederland makkelijk gaat maken. Tegen het sterker geachte Kazachstan kwam Australiƫ tot drie keer toe op voorsprong. De derde keer was in overtime en bezorgde de ploeg een knappe overwinning.

Voor Oranje was de start met het verlies tegen Taipei natuurlijk niet het begin van het toernooi waarop gehoopt was. Er zijn echter ook positieve zaken te vinden aan de uitslag. Zo speelde doelman Emma Fondse een prima wedstrijd, toonde Nederland aan over goede schaatskracht te beschikken en werden er voldoende kansen gecreƫerd.

De ploeg heeft de afgelopen maanden ook laten zien dat het beter kan dan tegen Taipei zichtbaar was en de ploeg zal ongetwijfeld vastberaden zijn om voor eigen publiek beter voor de dag te komen. Oranje zal verder nadrukkelijk kijken naar het duel tussen Australiƫ en Taipei in de avond. De ploeg heeft immers de promotiekansen niet meer in eigen hand.

19.00 uur: KEV Krefeld - Tilburg Trappers

De terugkeer van Krefeld met een team in de Oberliga lijkt op het s eerste oog geen groot succes. De ploeg staat op de laatste plaats en als Tilburg met drie doelpunten verschil wint, heeft de ploeg officieel een doelsaldo van -100. Maar af en toe heeft de ploeg wel een uitschieter, zoals vorige week toen er werd gewonnen van Leipzig. Michael Jamieson is de topscorer met 34 punten in 33 wedstrijden. Sebastian Staudt krijgt veruit de meeste starts als doelman. Trappers kan met een zege zijn positie aan kop van de ranglijst een nog imposanter aanzien geven. De marge met Herne op de tweede plaats is dan negen punten.

Beneliga

Interessantste wedstrijd in de Beneliga is het duel vanavond om 19.00 uur van Geleen tegen Heerenveen. Eaters heeft wat moeilijke weken achter de rug en maakt nu een doorstart met een nieuwe coach, Heerenveen heeft de beker al gewonnen en staat fier bovenaan in de reguliere competitie. Beide teams kwamen zaterdagavond al in actie en wonnen hun wedstrijd. De eerste ontmoeting in de Beneliga tussen deze twee teams eindigde in een 3-1 zege voor Flyers. Om 20.00 uur staat ook nog het Belgische onderonsje tussen de Belgische bekerwinnaar Herentals en Antwerpen op het programma.