Eaters vs Flyers 11102025

24 september 201620:01

Door Joep Meijsen

Game Day: Ron Bertelingschaal

Zondagmiddag klinkt het officiële startsignaal van het ijshockeyseizoen in Nederland. Geleen en Heerenveen strijden in Glanerbrook om de Ron Bertelingschaal. IJshockey Nederland kijkt vooruit.

Heerenveen verloor afgelopen seizoen weliswaar de finale van de BeNeLiga, maar mag zich wel regerend beker- en landskampioen van Nederland noemen. De eerste landstitel sinds 1982/83. Ook voor dit jaar heeft Flyers een sterke selectie samengesteld die mee gaat doen om de prijzen in de BeNeLiga.

Voor Geleen was het halen van de bekerfinale vermoedelijk het hoogtepunt van het afgelopen seizoen, al werd later ook nog de halve finale gehaald in de BeNeLiga. Als verliezend bekerfinalist is Eaters de gastheer voor de Ron Bertelingschaal, genoemd naar de recordinternational van het Nederlandse ijshockey.

De ontwikkelingen in de selecties

De selectie van Flyers is relatief stabiel gebleven. Doelman Sjoerd Idzenga liet vorig jaar tijdens het WK in Jaca zien enorme progressie te hebben gemaakt en verdedigt ook dit jaar in tandem met Jorrit Vos het net bij Flyers. Defensief zijn Pippo Limnell en Yan Turcotte gebleven om leiding te geven aan een verdediging met veel jonge spelers. Mark Hoekstra maakte daarvan vorig jaar de meeste indruk en kreeg een plekje in de selectie van Oranje.

De drie topscorers in de aanval, Ronald Wurm, Marco Postma en Tony Demelinne, zijn ook weer van de partij. Import Harry Matheson is ingeruild voor de 24-jarige Cory Macintosh die in eigen land op hoog jeugdniveau speelde en de afgelopen jaren in de Canadese universiteitscompetitie speelde. De club kan ook weer rekenen op de ervaring van Brent Janssen, waardoor de club er zeker niet zwakker op geworden lijkt.

Ook bij Eaters stabiliteit in het doel met Rowan Delil en Stef Verhulst. Defensief zal de club de routine van Erk Tummers en Jeffrey van Iersel gaan missen. Ook David Arvay speelt komend seizoen niet in Geleen. Daar staat wel de terugkeer van Rick van Haren vanuit Zoetermeer tegenover. De uit Luik overgekomen 38-jarige Pool Slawomir Krzak kan ook in de defensie spelen.

Aanvallend nam de ploeg afscheid van Akim Ramoul, die de overstap maakte naar Luik, maar verwelkomt goaltjesdief Jeffrey Mens terug in het team. Ook heeft de ploeg de 24-jarige Finse rechtenstudent Jonaas Huovinen, die in Maastricht studeert, aangetrokken. Hij is de tweede import en speelde vorig jaar voor Warkis in de vierde divisie in Finland.

Heerenveen is zeker favoriet gezien de laatste jaren maar elke wedstrijd is het 5 tegen 5 op het ijs en heb ik alle vertrouwen in ons team voor een goede afloop.

— Eaters-coach Jacq Geurts

De verwachtingen van de captains en coaches

Captain Glenn Bakx van Geleen verwacht zondag een leuke pot ijshockey, vertelt hij aan IJshockey Nederland. ‘Twee hardwerkende teams die beide kwaliteit in huis hebben. Ik verwacht dat de hal goed gevuld is met Geleense supporters die het weer heerlijk vinden om ons te zien vlammen op het ijs.’

Ook zijn tegenvoeter bij Flyers, Tony Demelinne, heeft goede verwachtingen van de ontmoeting. ‘Ik denk dat het een spannende wedstrijd wordt. Het is voor beide teams de eerste echte test om te kijken waar ze staan.’

Coach Jacq Geurts van Eaters denkt dat het helpt dat Geleen de wedstrijd in eigen stadion speelt. ‘Heerenveen is zeker favoriet gezien de laatste jaren maar elke wedstrijd is het 5 tegen 5 op het ijs en heb ik alle vertrouwen inons team voor een goede afloop. Daarnaast spelen we in onze eigen hal met onze fantastische fans die ons steunen en naar een hoger niveau zullen tillen.’

Mike Nason van Flyers verwacht niet dat zijn team de Ron Bertelingschaal cadeau gaat krijgen. ‘In het voorseizoen heeft Geleen een aantal keer gewonnen van moeilijke tegenstanders. Ik denk dus dat het een moeilijke wedstrijd gaat worden met twee goede ploegen. Uiteindelijk hopen wij na 60 minuten met winst van het ijs stappen.’

De wedstrijd in Geleen begint zondag om 15.00 uur.