Flyers vs Trappers 180315 A

18 september 201508:45

Door Joep Meijsen

Game Day: Ron Bertelingschaal

Het Nederlandse ijshockeyseizoen begint vanavond met de strijd om de Ron Bertelingschaal tussen Heerenveen en Tilburg. Het betekent ook de ijshockeydoop voor de gloednieuwe ijshal in Leeuwarden.

Tilburg en Heerenveen waren vorig jaar de twee dominante ploegen in wat uiteindelijk het laatste seizoen was van de Nederlandse Eredivisie. Trappers pakte zowel de nationale beker als het kampioenschap en beide teams leken de overstap te gaan maken naar de Duitse Oberliga. Uiteindelijk was het alleen Tilburg dat aan het buitenlandse avontuur gaat beginnen, terwijl Flyers zich heeft ingeschreven voor de nieuwe BeNeLiga.

Dit betekent voor beide teams een heel ander uitgangspunt richting het nieuwe seizoen. Waar Trappers midden in een uitgebreide voorbereiding vol oefenwedstrijden zit, is Flyers pas net begonnen aan de voorbereiding. Met Giovanni Vogelaar en Levi Houkes spelen er vanavond bovendien twee jongens die vorig jaar nog bij Heerenveen speelden in het shirt van Trappers. De derde overstapper, Mitch Bruijsten, is voorlopig uitgeschakeld na een operatie.

Toch heeft Flyers nog de nodige ervaren spelers in de opstelling, waaronder internationals Tony Demelinne en Marco Postma en de recent weer aan de selectie toegevoegde Brent Janssen. Daarnaast is vanuit Geleen Pippo Limnell Finocchiaro overgekomen en zijn de imports Harry Matheson en Yan Turcotte aangetrokken, een aanvaller en een verdediger. Laatstgenoemde speelde eerder voor Flyers, terwijl de eerste vorig jaar succesvol was in de Oberliga. Ook doelman Sjoerd Idzenga draait al jaren mee bij Flyers.

De club, met Mike Nason als de nieuwe coach, zal verder vooral veel meer ijstijd geven aan jonge Friese spelers. Jongens die bij een overstap naar de Oberliga vermoedelijk veel minder aan bod waren gekomen. Omdat Thialf op dit moment grootschalig verbouwd wordt, is de eigen ijshal van de Heerenveners niet beschikbaar en kan de Nederlandse ijshockeywereld kennismaken met de gloednieuwe hal in Leeuwarden.

Voor veel spelers van Trappers zal de Ron Bertelingschaal een van de zeldzame ontmoetingen zijn met het Nederlandse ijshockey, al zullen sommige van de jongere spelers ongetwijfeld wedstrijden spelen in het BeNeLiga-team van de club onder de vastgestelde regels voor het uitwisselen van spelers.

Het is nog onduidelijk of nieuwkomer Kyle DeCoste vanavond in actie komt, maar vrijwel alle sleutelspelers van vorig seizoen bij Tilburg zijn er nog steeds bij. Nieuwkomers, behalve Bruijsten, Vogelaar en Houkes, zijn Danny Stempher, Boet van Gestel, Ruud Leeuwesteijn en coach Bohuslav Subr. Laatstgenoemde krijgt de taak de populaire en succesvolle Paul Gardner op te volgen.

De wedstrijd begint vanavond om 20.30 uur in Leeuwarden. Er is geen livestream van de wedstrijd. De terugwedstrijd wordt zondag om 15.00 uur in Tilburg gespeeld.