AL HER TIL 20190403 118 190419 081020

24 april 201907:25

Door Joep Meijsen

Game Day: Sleutelwedstrijd in Landshut

De finaleserie in de Oberliga gaat vanavond verder in Landshut. Trappers incasseerde een nederlaag in het openingsduel en krijgt vanavond de kans om de stand in de serie weer gelijk te trekken. IJshockeynederland.nl kijkt vooruit.

Het eerste duel

EV Landshut won op Tweede Paasdag het uitduel in Tilburg met 1-4. De uitploeg kwam sterk uit de startblokken, scoorde twee keer in de openingsperiode en gaf die voorsprong uiteindelijk niet meer weg, ondanks een indrukwekkend slotoffensief van Trappers. Captain Max Forster scoorde twee keer, terwijl ook Marc Schmidpeter en Miroslav Horava tot scoren kwamen. Max Hermens scoorde de enige Tilburgse treffer in het duel. Met een penaltyshot op de lat was Mickey Bastings nog het dichtstbij een tweede Tilburgse treffer. Het is de derde keer in deze play-offs dat Trappers het openingsduel van de serie verliest, in de twee eerdere gevallen werd uiteindelijk de winst in de serie alsnog gepakt.

Archieffoto: Arie Leeuwesteijn

Het oordeel van de coaches

Bohuslav Subr van Trappers was in Brabants Dagblad vooral ontevreden over de tweede tegengoal, een beetje een gelukje voor Max Forster. 'We moesten in de fase direct daarvoor veel slimmer zijn. Als de periode bijna voorbij is, geen onnodig risico meer nemen.' De coach van Trappers was niet onder de indruk van de eerste periode van Trappers. 'We hadden veel te weinig doelpogingen.'

EVL-coach Axel Kammerer: 'Het is na een langere pauze lang niet altijd makkelijk om goed op gang te komen. Ik moet mijn team een groot compliment geven. Wij zijn klaar om de beker te winnen. We hebben vooral in de eerste periode goed gespeeld, de puck het werk laten doen en de beslissende duels gewonnen', zo vertelt hij aan de website van Landshut. 'We hebben in de slotperiode vol passie verdedigt onder zware druk van Tilburg. Het verschil in de wedstrijd was simpelweg dat wij onze kansen benut hebben. Woensdag gaat het in een volle hal verder en gaan we er alles aan doen om ze een tweede keer te verslaan.'

De cijfers

Landshut heeft een uitstekende powerplay in deze play-offs. De ploeg scoort in gemiddeld 31,3 procent van de gevallen. Bij het ook op dit gebied sterke Tilburg ligt dat percentage op 28,6 procent. Op de penaltykill is Tilburg echter een klasse apart in de Oberliga. Slechts in 6 procent van de gevallen weet een tegenstander met meer mensen op het ijs te scoren. Bij Landshut ligt dat percentage op 14,6 procent. Daarentegen heeft Landshut relatief weinig kansen nodig om te scoren. De ploeg scoort met 14,79 procent van de schoten op doel en is daarmee de meest effici√ęnte ploeg in deze play-offs. Tilburg is met 9,46 procent maar de nummer tien in de play-offs. Landshut loopt gemiddeld tegen 12 strafminuten per wedstrijd op. Bij Tilburg ligt dat gemiddelde op 17,5 minuten.

De terugblik...

Tilburg Trappers speelde op 24 maart 2016 een uitwedstrijd in Landshut. Voor bijna 3400 toeschouwers boekte Tilburg een overtuigende 1-5 overwinning. Opvallend is dat geen enkele van de doelpuntenmakers van toen nog deeluitmaakt van de selectie van Trappers. Diederick Hagemeijer opende de score, Kyle Just scoorde liefst drie keer en ook Maarten Brekelmans wist het net te vinden achter doelman Kai Kristian. De doelpuntenmaker namens Landshut, Peter Baumgartner be√ęindigde afgelopen jaar zijn loopbaan bij de club.

De vooruitblik

Trappers is ruim op tijd vertrokken naar Landshut, zo'n 750 kilometer in de bus, om zich rustig voor te kunnen bereiden op het duel van vanavond. De ploeg traint vanmorgen in de hal van Landshut en zal scherp beginnen aan het belangrijke duel van vanavond. Trappers slaagde er tegen Herne weliswaar in om een 2-0 achterstand in de serie goed te maken, Landshut beschikt over een sterkere ploeg met meer ervaring dan Herne en zal het Tilburg op dat vlak een stuk moeilijker kunnen maken. Dat maakt van dit tweede duel de eerste sleutelwedstrijd voor Tilburg. Landshut trekt in de play-offs ruim 3500 toeschouwers per wedstrijd en is daarmee de ploeg met het hoogste gemiddelde, zo'n duizend man meer per wedstrijd dan Tilburg. Het Eisstadion am Gutenbergweg kan 4139 toeschouwers hebben, waarvan er voor 1573 een zitplaats heeft (bron: Wikipidia). Als Tilburg het eerste doelpunt scoort, is de ploeg zeer succesvol in deze play-offs. Dat zal dus de eerste prioriteit zijn voor het in play-off-ijshockey extreem gelouterde Trappers.

De livestream

De thuiswedstrijden van EV Landshut worden live uitgezonden via Sprade.tv. Het is vanavond mogelijk om de wedstrijd te bekijken op de eerste verdieping van Stappegoor, waar de ontmoeting op een aantal schermen getoond wordt. Het is natuurlijk ook mogelijk om de wedstrijd zelf te boeken en te kijken. Dat kan via de website van Sprade.tv en kost vijf euro.

Bekijk hier de pagina van Landshut op Sprade.tv >>>

De wedstrijden zijn ook te volgen via de Twitter-feed van Brabants Dagblad >>>

De details

24 april, 19.30 uur:
EV Landshut - Tilburg Trappers
Scheidsrechter: Alexander Singer
Linesmen: Thomas Haas, Peter Wagner