Ntvu18 08 1

25 januari 202008:54

Door Joep Meijsen

Game Day: Taipei eerste horde voor U18-vrouwen

Een tjokvolle Game Day vanmorgen, met natuurlijk een voorbeschouwing op de eerste wedstrijd van Oranje op het WK in Eindhoven, inclusief de link naar de livestream. Verder waren er gisteren zeges voor Tilburg, Nijmegen en Herentals en staan er vandaag ook weer drie wedstrijden op het programma. Tenslotte nog een assist voor Daniel Sprong, twee goals van Mike Dalhuisen en de hoogtepunten van de skills competitie rond de All Star Game in de NHL.

Drie wedstrijden op het programma gisteren...

Tilburg won in de Oberliga Nord mede dankzij twee goals van Mitch Bruijsten van Duisburg en in de Beneliga waren er een 8-0 zege voor Nijmegen op Leuven, met drie goals en twee assists voor Branden Eden, en een zege van Herentals bij Zoetermeer met drie treffers voor Nathan Pancel.

Lees hier meer over de wedstrijden van vrijdag >>>

Foto's: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

Bij Trappers maakten..

twee spelers hun Oberliga-debuut. De nieuw aangetrokken forward Raymond van der Schuit en de vorig jaar nog voor Den Haag spelende Ceaney van Uijtrecht, die normaal voor het Trappers-team in de Beneliga uitkomt. 'Ik voelde meer spanning dan normaal. Ik geen mezelf geen tijd om te wennen, wil er direct staan', zo wordt Van der Schuit geciteerd in Brabants Dagblad. Zondag speelt Tilburg tegen de nummer laatst van de Oberliga Nord, Krefeld.

Daniel Sprong...

had een assist in de 4-3 nederlaag voor de San Diego Gulls bij de Grand Rapids Griffins. Het betrof de primaire assist op het openingsdoelpunt op de powerplay van Max Jones. Sprong had drie schoten op doel in het duel dat uiteindelijk na ruim een minuut in overtime werd beslist door een goal van Matthew Ford. Vannacht staan de twee teams opnieuw tegenover elkaar.

Mike Dalhuisen scoorde...

maar liefst twee keer voor zijn club Poprad in de 4-2 overwinning op Banska Bystrica. Dalhuisen scoorde zijn eerste treffer op de powerplay in de tweede periode op het moment dat zijn team met 1-2 achterstond en zorgde ervoor dat zijn team met een gelijke stand de tweede pauze inging. In de slotfase nam hij ook nog de 4-2 voor zijn rekening, waarmee de wedstrijd definitief in het voordeel van Poprad werd beslist. De wedstrijd trok ruimt 3200 toeschouwers. Banska Bystrica is de nummer twee op de ranglijst van de Tipsport Liga, waarmee het een belangrijke overwinning is voor de nummer vier Poprad.

16.30 uur: Taipei - Nederland

Voor de tweede keer dit ijshockeyjaar een confrontatie tussen Taiwan en Nederland. In Barcelona wonnen de senioren-mannen met ruime cijfers. Vanmiddag is het de langverwachte openingswedstrijd van het eerste vrouwenkampioenschap op Nederlands ijs. Voorwaar een historisch moment voor het Nederlandse ijshockey.

Taiwan, of Chinees Taipei, heeft een team meegenomen waarvan de jongste spelers geboren zijn in 2005. Dat is drie jaar voordat er voor het eerst wereldkampioenschappen werden gespeeld bij de vrouwen U18. Het allereerste WK werd gespeeld in 2008 met de Verenigde Staten als eerste wereldkampioen en het zilver voor Canada.

Sindsdien is het toernooi gegroeid en dit jaar staat er voor het eerst een complete structuur met het ijshockey op vijf niveaus, waarbij in Eindhoven vandaag het kampioenschap Division IIA begint, kortom het vierde niveau wereldwijd. Het U18-team van Nederland debuteerde in 2018 tijdens het kwalificatietoernooi in Mexico City en won dat direct. In dat toernooi was Kazachstan een van de tegenstanders. Nederland won van Spanje, Turkije, Kazachstan en Mexico om zich direct te plaatsen voor het kampioenschap.

Vorig jaar kwam Oranje uit op Division IB-niveau en volgden helaas vijf nederlagen. Vanaf vandaag is er gelegenheid voor revanche en dat nog wel op eigen ijs. Vier ploegen nemen deel aan het kampioenschap en er zijn dus drie speeldagen. Nederland treft vandaag op Taipei, heeft morgen, ook om 16.30 uur, Australi√ę als tegenstander en het toernooi wordt dinsdagavond om 19.00 uur afgesloten met een wedstrijd tegen Kazachstan. Hopelijk volgt er daarna een feestje op het ijs.

De eerste lijn bij Nederland bestaat uit de 15-jarige Fleur Kivits, de even oude Milly van Meerkerk en de 17-jarige Esther de Jong. Michelle van Ooijen(17) en Roos Karst (pas 14) vormen de defensie. De andere lijnen van Oranje:

Kimberly Collard - Zo√ę Strijland - Luka Prooi - Iris van Houten Aim√©e Seppenwolde.

Demi Roobol - Luna Jongsma - Abigail Liska - Merel Slopsema

Amy Dieke - Carmen Jongsma - Loraine Mering - Amber Nauta.

Daarmee staat er een team waarin alle uithoeken van Nederland vertegenwoordigd zijn. De wedstrijden van Nederland zijn te volgen via een livestream en onze liveblog. Daarnaast is er volop coverage via social media. Hieronder voor straks vast de link naar de livestream.

20.00 uur: Kazachstan - Australi√ę

De twee volgende tegenstanders van het Nederland team spelen de avondwedstrijd in de hal in Eindhoven.

Intussen gaat de competitie in de....

Beneliga ook gewoon door met drie wedstrijden op het programma, waaronder de kraker tussen Unis Flyers Heerenveen en Luik Bulldogs, de nummers één en vier van de competitie. Die wedstrijd staat voor vanavond 20.00 uur op het programma in Thialf. De eerste ontmoeting tussen deze twee teams was in november een spannende, maar Flyers won de wedstrijd uiteindelijk met 3-4.

Op 19.45 uur speelt Den Haag uit bij Mechelen, terwijl om 20.30 uur ook nog het duel van Geleen uit bij Antwerpen op het programma staat. Het is de eerste ontmoeting tussen Den Haag en Mechelen voor dit seizoen. Later deze maand volgt het tegenbezoek. Antwerpen is begin december al wel in Geleen geweest en verloor daar met 6-2.

En dan nog wat hoogtepunten...

van de Skills-competitie in de NHL, zoals de winst voor Mathew Barzal in de wedstrijd om de snelste schaatser.

Het meest accurate schot...

is er voor Jaccob Slavin

Er was ook een soort van duel...

tussen Justin Bieber en Jordan Binnington. Althans....daar leek het op.

Voor Binnington...

was het een save op weg naar de langste streak aan reddingen.

Do you remember...

Al MacInnes, de grote verdediger met het harde schot? Nou, die heeft het nog niet verleerd.

Maar er is altijd baas...

boven baas, zoals Shea Weber laat zien. Ruim 171 kilometer per uur. Bam.