Oostenrijk Nl Vrouwen Savine Wielanga Shot 1512 2019
— © Mats Bekkevold

7 februari 202007:44

Door Joep Meijsen

Game Day: Twee Oranjes in actie

Het Nederlands team vervolgt het pre-Olympisch kwalificatietoernooi vanmiddag tegen gastland Kazachstan. De nationale vrouwenploeg oefent vanavond in Tilburg tegen Oostenrijk en een shorthanded Trappers-ploeg speelt uit bij Rostock. Verder kijken we naar de play-offs in de Eerste Divisie en wat verder te tafel komt. Het is Game Day.

14.30 uur: Kazachstan - Nederland

Het Nederlands team maakte gisteren bij de eerste wedstrijd tegen Polen geen sterke indruk. De ploeg liep tegen te veel straffen op, slaagde er vervolgens niet in de puck tijdig het eigen vak uit te krijgen en werd uiteindelijk naar een kansloze 8-0 nederlaag gespeeld. De eerste vier goals vielen op de powerplay. De schotverhouding in de wedstrijd was 51 schoten voor Polen en 6 voor Nederland. Veel tijd om bij te komen heeft het Nederlands team niet. Vanmiddag staat de wedstrijd tegen gastland Kazachstan op het programma, een tegenstander die in zijn openingswedstrijd met 8-1 te sterk was voor Oekra√Įne.

De ploeg kwam de afgelopen drie jaar uit in Division IA, maar won het toernooi vorig jaar en keert daarmee voor het eerst sinds 2016 terug op het hoogste niveau van het mondiale ijshockey. Het is het nummer √©√©n ijshockeyland in Azi√ę en een tweevoudig deelnemer aan de Olympische Winterspelen, in 1998 en 2006. Heel vaak komen de nationale teams van Nederland en Kazachstan elkaar dan ook niet tegen. Voor de splitsing van Division I in twee poules was dat wel het geval bij het WK in Innsbruck in 2008. Oranje verloor toen op de openingsdag met 3-6 van de Kazakken. De Nederlandse doelpunten werden gescoord door Jamie Schaafsma en Bjorn Willemse. Een jaar eerder in het Chinese Qiqihar werd het 5-2 voor Kazachstan. Brad Smulders was toen de topscorer van het toernooi.

Bekendste naam in de selectie van Kazachstan voor Nederlandse ijshockeyfans is waarschijnlijk die van de 33-jarige in Canada geboren Dustin Boyd, die ruim tweehonderd NHL-wedstrijden speelde voor vooral de Calgary Flames. Hij speelt sinds 2011 in Kazachstan en speelde de afgelopen jaren al internationaal voor het land. Ook de 34-jarige Nigel Dawes uit Winnipeg brengt meer dan tweehonderd NHL-wedstrijden mee. Hij speelt nu voor Avtomobilist Yekaterinburg in het KHL. Andere 'imports' in het team van Kazachstan zijn de Zweedse doelman Henrik Karlsson en de Noord-Amerikanen Darren Dietz, Curtis Valk en Jesse Blacker. Daarnaast zijn er nog een aantal in Rusland geboren spelers. Uiteindelijk is een minderheid van de selectie in Kazachstan geboren.

Belangrijke motor achter het ijshockey in Kazachstan is Barys Nur-Sultan, jarenlang bekend als Barys Astana, dat uitkomt in de KHL en enorm gesteund wordt door de overheid in het land. Het grootste deel van de selectie speelt hier en bondscoach Andrei Skabelka, voormalige Wit-Russische international, is ook de hoofdcoach van deze club. Ook de andere spelers in deze ploeg komen over het algemeen uit in de KHL. Darren Dietz was met een goal en drie assists de topscorer in het eerste duel. Arkadi Shestakov had een goal en twee assists.

De wedstrijd is straks te volgen via een livestream. Deze is straks hier te vinden.

Andere poules

Het toernooi in Kazachstan is niet het enige pre-OKT dat aan de gang is. Ook op twee andere locaties zijn landen aan het strijden om een ticket voor de laatste kwalificatieronde. Ook in de groep in Sloveni√ę grote uitslagen. Japan won met 9-0 van Kroati√ę en Sloveni√ę was met 2-12 te sterk voor Litouwen. Daar staan vandaag de wedstrijden tussen Japan en Litouwen en Sloveni√ę en Kroati√ę op het programma. Bij het sterk bezette toernooi in het Britse Nottingham was het spannender. Hongarije won met 4-1 van Estland en de Britten hadden met 4-3 alle mogelijke moeite met Roemeni√ę. Vandaag daar de wedstrijden tussen Hongarije en Roemeni√ę en Estland en Groot-Brittanni√ę.

20.15 uur: Nederland - Oostenrijk

Vanavond in Tilburg een oefenwedstrijd van de vrouwen in voorbereiding op het wereldkampioenschap in Frankrijk. De ploeg probeert een reeks van vijftien ongeslagen wedstrijden voort te zetten met een derde overwinning op rij tegen Oostenrijk. Dat is overigens niet vanzelfsprekend. Oostenrijk is al sinds 2009 een vaste klant op Division IA-niveau en ook straks in Frankrijk een belangrijke tegenstander voor Nederland. Het door het TEAMKPN-sportfonds ondersteunde nationale vrouwenteam van Nederland speelde eind vorig jaar twee wedstrijden in Oostenrijk en wist die toen allebei te winnen.

Oranje sluit met de wedstrijden tegen Oostenrijk, zaterdagmiddag staat het tweede duel op het programma, een trainingskamp af dat onderdeel uitmaakt van die intensieve voorbereiding op het komende WK. Nederland promoveerde twee keer op rij en komt derhalve terecht op het hoogste niveau van alle nationale teams die Nederland op ijshockeygebied vertegenwoordigen. In de World Ranking is er wel een enorm verschil tussen Oostenrijk en Nederland. De ploeg uit Centraal-Europa is de nummer 12 van de wereld, terwijl Nederland op de 21e plaats staat.

Voor het trainingskamp zijn voor Nederland spelers uit verschillende buitenlandse competities naar Nederland gekomen. Ook Oostenrijk gebruikt de oefenwedstrijden tegen Nederland als afsluiting van een trainingskamp. Het belangrijke duel tussen deze twee landen tijdens het WK in Frankrijk staat overigens op het programma voor 15 april. Nederland telt met Emily Even en Hilde Huisman twee speelsters die in Oostenrijk actief zijn. Zij spelen namens de Neuberg Highlanders in de DEBL.

De wedstrijden in Tilburg vanavond en morgen zijn een prima gelegenheid om het nationale vrouwenteam in actie te zien op eigen ijs. Er is kaartverkoop aan de kassa, maar het is ook vast mogelijk online een ticket te kopen. Klik hier voor kaartjes >>>

20.00 uur: Rostock Piranhas - Tilburg Trappers

Tilburg treedt vanavond ondanks het pre-OKT in Kazachstan toch aan in de Oberliga Nord. Hoewel het toernooi wordt gespeeld in een zogenoemde international break van de IIHF ligt de competitie op het derde niveau in Duitsland niet stil. Trappers verschoof de thuiswedstrijd tegen Herne, maar treed met de overgebleven spelers en coaching-staf dus vanavond wel aan in Rostock. Josh Mizerek staat in de bank als hoofdcoach en het team wordt aangevuld met spelers uit de Beneliga. Vaste waarden als Mitch en Kevin Bruijsten, Jordy van Oorschot, Max Hermens en Alexei Loginov zijn er wel gewoon bij. Daarnaast kan Trappers weer beschikken over de spelers die eerder met Oranje actief waren op het WK U20. Trappers kan overigens wel een stootje hebben in de Oberliga Nord, de ploeg is ruimschoots lijstaanvoerder met een marge van 12 punten.

Het is de vierde ontmoeting tussen Rostock en Tilburg dit seizoen en Tilburg haalde tot nu toe de volle buit binnen tegen deze tegenstander. In oktober werd het in Stappegoor 9-5, de eerste uitwedstrijd in november werd met 0-4 gewonnen en de jongste thuiswedstrijd eind december was met 7-3 een prooi voor de ploeg uit Nederland. Rostock is de nummer negen op de ranglijst van de Oberliga. Mocht Trappers vanavond onverhoeds verliezen, dan zou dat voor het eerst zijn sinds de entree van Tilburg in de Oberliga. Alle dertien wedstrijden tot nu toe werden door Trappers gewonnen.

Eerste divisie

In de Eerste Divisie had gisteravond de eerste wedstrijd in de tussenronde tussen Dordrecht Lions en Zoetermeer Panters gespeeld moeten worden. Panters kon echter geen team op de been brengen en de wedstrijd werd daardoor reglementair met 5-0 gewonnen door Dordrecht. Panters laat ook de terugwedstrijd vanavond aan zich voorbij gaan, waardoor ook die ontmoeting niet gespeeld gaat worden.

Vanavond staan er toch twee duels op het programma. Nijmegen Devils speelt om 20.30 uur in eigen huis de eerste wedstrijd van de best-of-two tegen Leeuwarden, terwijl op hetzelfde tijdstop het eerste duel tussen Den Haag en Tilburg gespeeld wordt. Ondanks het ontbreken van Beneliga-ijshockey dit weekeinde voor Nederlandse clubs toch interessante wedstrijden op het programma.