Nederlandse fans belgrado

31 maart 201911:03

Door Joep Meijsen

Game Day: U18 jaagt op promotie

Het Nederlands team onder 18 jaar speelt vanmiddag vanaf 16.30 uur de cruciale wedstrijd tegen China. Oranje heeft genoeg aan een zege in overtime om te promoveren. IJshockeynederland.nl blikt vooruit en heeft de link naar de livestream.

Het toernooi tot nu toe

Nederland is nog ongeslagen in het toernooi en verspeelde slechts een punt in de overtime-zege op Serviƫ. Zaterdag boekte de ploeg een zwaarbevochten 3-2 zege op Kroatiƫ om de kansen op promotie volledig in eigen hand te houden. Man of the match bij Nederland was Jay de Ruiter, die op de instagram-pagina van IJshockeynederland zijn visie op de wedstrijd geeft >>>

Jay de Ruiter is de Nederlandse topscorer met drie goals en vier assists in vier wedstrijden, Ernesto Klem heeft een goal en vier assists en Delaney Hessels twee goals en twee assists. Pim van der Meulen valt om met een face-off-percentage van bijna 61 procent, nipt meer dan Hessels. Ook Mike Collard wint meer dan de helft van zijn face-offs. Jowin Ansems blijft de beste goalie van het toernooi met een savepercentage van 94,55 procent.

Foto: Facebook Savez hokeja na ledu Srbije

De stand

1. Nederland 4-11 (+5)
2. Serviƫ 4-10 (+11)
3. China 4-9 (+2)
4. Kroatiƫ 4-3 (-2)
5. Australiƫ 4-3 (-5)
6. Belgiƫ 4-0 (-11)

De scenario's

1. Als Nederland vanmiddag wint in reguliere speeltijd of overtime promoveert Oranje naar Division IIA.
2. Als Nederland in overtime verliest van China is de ploeg afhankelijk van het resultaat van Serviƫ tegen Belgiƫ voor de kans op promotie.
3. Als Nederland in reguliere speeltijd verliest is er geen promotie voor Nederland
4. Als Nederland en Serviƫ in punten gelijk eindigen, promoveert Nederland op onderling resultaat.
5. Als China en Nederland puntgelijk eindigen, betekent dit dat China van Nederland heeft gewonnen en promoveert China op onderling resultaat. Tenzij Serviƫ meer punten heeft.
6. Als China, Nederland en Serviƫ op hetzelfde puntenaantal uitkomen heeft Serviƫ de beste papieren vanwege de forse overwinning op China.

De tegenstander

Wie zich de enorme begeleidingsstaf van de Chinese nationale ploeg in Tilburg vorig voorjaar herinnert, weet dat ijshockey in China heel serieus wordt genomen. Het land krijgt daarbij steun vanuit Rusland met deelname aan de competities, terwijl ook de NHL volop resources naar China brengt. De reden hiervoor zijn duidelijk: China organiseert de volgende winterspelen en het land biedt commercieel enorm veel mogelijkheden.

Bij de jeugd speelt China eigenlijk altijd op lager niveau. Als de ploeg promoveert zou dat de eerste keer in lange tijd zijn dat het hoger speelt dan IIB. Een handvol spelers van China komt uit voor Heilongjiang dat op het hoogste jeugdniveau in China meespeelt. Een kwartet spelers, Kuan Hu, Haoran Li, Songwei Li en Abiyasi, spelen in Noord-Amerika De basis van de ploeg wordt gevormd door spelers van Qiqihar, de club uit de stad waar Oranje ooit een wereldkampioenschap speelde.

Jing Wang is met vier goals en vijf assists in vier wedstrijden de topscorer van het toernooi. Abiyasi heeft twee goals en drie assists. China scoort tot nu toe in het toernooi iets makkelijker dan Nederland en heeft ook een effectievere powerplay. Nederland is echter een stuk sterker op de penaltykill en in het doel.

De livestream

Hier is de wedstrijd vanmiddag live te bekijken.