Nederland Servie wedstrijd

28 maart 201911:30

Door Joep Meijsen

Game Day: U18-kraker in Belgrado

Het Nederlandse team onder 18 jaar treft vanavond om acht uur op het WK in Belgrado op gastland en koploper Serviƫ. Een ontmoeting tussen twee nog ongeslagen landen tijdens het wereldkampioenschap. Een korte blik vooruit met de link naar de livestream.

Het toernooi tot nu toe

Het Nederlandse team heeft maandag en dinsdag zijn eerste twee wedstrijden afgewerkt en wist ze allebei te winnen. Op maandag werd gewonnen van Belgiƫ en een dag later was Oranje Australiƫ de baas. Nederland staat daarmee na twee wedstrijden op zes punten. Jay de Ruiter staat op een gedeelde tweede plaats van de topscorerslijst van het toernooi met twee goals en twee assists. Ernesto Klem heeft een puntje minder. Doelman Jowin Ansems is met een save percentage van 94,12 procent een van de twee topgoalies van het toernooi tot nu toe.

De andere teams

Na twee speeldagen is er een duidelijke tweedeling op het WK in Belgrado. Serviƫ, China en Nederland wonnen hun wedstrijden, Belgiƫ, Kroatiƫ en Australiƫ verloren hun twee wedstrijden en zijn dus nog puntloos. Daarmee wordt vandaag een interessante speeldag. Voor de jonge Belgen staat het sleutelduel tegen Kroatiƫ op het programma. Die wedstrijd wordt om half vijf vanmiddag gespeeld. Daarvoor staat om 13.00 uur de wedstrijd tussen Australiƫ en China op het programma. Dat betekent dat na deze donderdag nog maximaal twee ploegen ongeslagen zijn en maximaal twee teams op nul punten staan.

De stand

1. Serviƫ 2-6 (+7)
2. China 2-6 (+5)
3. Nederland 2-6 (+3)
4. Belgiƫ 2-0 (-4)
5. Australiƫ 2-0 (-5)
6. Kroatiƫ 2-0 (-6)

De volgende tegenstander

Serviƫ speelt voor eigen publiek en is op basis van doelsaldo de koploper in het toernooi. Bij WK's gaat onderling resultaat voor doelsaldo, wat onderstreept dat de wedstrijd van vanavond voor Oranje een vitale is in de strijd om de medailles. Het team van Serviƫ wordt gedomineerd door spelers die uitkomen voor HK Maribor in het in ijshockey veel verder ontwikkelde buurland Sloveniƫ. Verder een aantal spelers van Rode Ster Belgrado, dat met zijn U18 uitkomt in een internationale competie. Forward Marko Dragovic toonde zich in die liga zeer trefzeker. Djordje Stojsavljevic speelt voor Steiermark in de Oostenrijkse jeugdcompetitie, terwijl Kristijan Savovic in Noord-Amerika actief is.

Dragovic is met twee goals en drie assists op dit moment ook de topscorer van het toernooi, terwijl Strahinja Vdovic al liefst vier keer doel wist te treffen. Doelman Aleksandar Avramovic kreeg beide starts en noteerde een savepercentage van 86,11 procent, de nummer vijf tot nu toe in het toernooi. Als naar de teams onderling wordt gekeken, dat scoort Serviƫ aanzienlijk makkelijker dan Oranje met een scoring efficiency van 15 procent en is de ploeg met een powerplay-percentage van 25 procent ook een stuk succesvoller. Beide teams zijn tot nu toe vlekkeloos op de penaltykill, waarbij Serviƫ tegen aanzienlijk meer strafminuten is opgelopen dan Orane (39 om 22 minuten). De goalie van Oranje heeft betere stats dan zijn Servische collega.

De livestream

De wedstrijd vanavond is ook weer live te volgen via een stream.

De Belgen

De Belgen spelen hun WK-wedstrijd om half vijf vanmiddag. Het eveneens puntloze Kroatiƫ is de tegenstander. Via de link hieronder is de wedstrijd live te volgen.