Trappers vs Landshut 03

22 april 201909:11

Door Joep Meijsen

Game Day: Uitgerust Landshut op bezoek in Tilburg

Tilburg Trappers plaatste zich zaterdagavond voor de finale om het kampioenschap in de Oberliga en mag vanavond alweer aan de bak. Tegenstander is Landshut uit de Oberliga Süd, het laatste obstakel op weg naar de vierde titel op rij voor de Tilburgers.

Hoe kwam Landshuit in de finale?

Landshut rekende in de eerste ronde van de Oberliga-play-offs in drie wedstrijden af met Rostock uit de Oberliga Nord. De uitwedstrijd kostte met 2-3 nog enige moeite, maar het beslissende derde duel in de serie werd met liefst 11-1 gewonnen. Saale Bulls Halle was de volgende hindernis voor Landshut. Halle zorgde voor een daverende verrassing door de openingswedstrijd in de serie met 3-7 te winnen in Landshut, maar de traditionsverein won de volgende drie wedstrijden om zich zo te plaatsen voor de halve finales. Daarin opnieuw een tegenstander uit de Oberliga Nord, Hannover Scorpions. De rivaal van Tilburg in het reguliere seizoen werd in drie wedstrijden aan de kant geschoven met drie ruime overwinningen. De derde zege werd bijna een week geleden geboekt, waardoor Landshut meer rust heeft gehad dan Tilburg. De vraag is of dat een voordeel is in de finaleserie. Door de winst van Tilburg op Herne in de halve finale is Landshut de eerste kandidaat voor promotie naar de DEL 2. Het kampioenschap zou een mooi toetje zijn voor Landshut.

Clubs kwamen elkaar één keer eerder tegen

Tilburg Trappers en Landshut kwamen elkaar één keer eerder tegen. Dat was in het seizoen 2015-16 in de kwartfinales van de play-offs. Wie die serie won, is geen groot vraagstuk. Trappers heeft sinds de overstap naar de Oberliga nu bijna vier jaar geleden nog nooit een serie verloren. In dit geval had Trappers vier wedstrijden nodig om de serie te winnen, met een verliespartij.

Waarom Landshut een bijzondere tegenstander is

De oudere ijshockeyliefhebbers kunnen zich ongetwijfeld het tijdperk nog herinneren waarin Landshut hoorde bij de absolute top van het Duitse ijshockey. Het was de tijd waarin relatief kleinere plaatsen nog een prominente rol konden spelen in de oude Bundesliga. Spelers als Erich Kühnhackl, Alois Schloder, Bernhard Englbrecht, Bernd Trunschka en Gerd Trunschka zijn maar enkele van de legendarische namen uit de clubgeschiedenis. Ook spelers als Christoph Schubert en Marco Sturm begonnen hun loopbaan bij Landshut. De club won het Duitse kampioenschap in 1970 en 1983 en was in 1995 nog de nummer twee in de DEL.

Een paar jaar later kon de club het financieel niet meer bolwerken en verkocht de licentie aan de München Barons (later Hamburg Freezers). Na 36 jaar op het hoogste niveau was einde oefening voor ijshockey aan de Duitse top. De club maakte een doorstart in de Oberliga Süd. Sindsdien was het kampioenschap in de DEL 2 in 2011/12 het hoogtepunt in de clubgeschiedenis. De afgelopen vier jaar speelde de club, nadat de licentie-aanvraag in de DEL2 werd afgewezen, weer in de Oberliga en met het behalen van de finale nu wordt de beste prestatie sindsdien geboekt.

Topspelers nu

Met de 36-jarige Tomas Plihal komt een oud-NHL-speler uit voor Landshut. De geboren Tsjech speelde ruim jaar geleden voor de San Jose Sharks en daarna op het hoogste niveau in Finland, in eigen land en in Oostenrijk. Hij kwam uit op het derde niveau in eigen land toen Landshut hem in de loop van het seizoen aantrok als aanwinst. Peter Abstreiter heeft enorm veel ervaring in de DEL, net als verdediger Elia Ostwald. Dat is voor beiden echter alweer lang geleden. De ook 36-jarige Tsjech Miloslav Horava is een voormalige Tsjechische international die onder meer op het hoogste niveau speelde in eigen land, in Zweden en in de KHL. De Canadees Julien Pelletier kennen Tilburgers nog van zijn seizoen vorig jaar in Essen en David Wrigley deed ook ooit de nodige ervaring op in de DEL. Alexander Ehl is een jeugdinternational voor Duitsland.

De coach

Alex Kammerer kent Tilburg nog van een play-off-serie met Bad Tölz enkele jaren geleden. De 54-jarige Duitser was ooit assistent-coach in Keulen en Kassel in de DEL en werkte sindsdien als hoofdcoach vooral in de DEL2, Oberliga en Italië. Dit is zijn tweede jaar in de bank bij Landshut.

De cijfers

Alexander Ehl was in de play-offs in tien wedstrijden al goed voor zes goals en elf assists en is daarmee als 19-jarige in een ploeg vol ervaren cracks de topscorer. De 24-jarige Marc Schmidpeter, vorig jaar nog in de DEL2, is met zes goals en tien assists de nummer twee. Tomas Plihal scoorde al zeven keer. Patrick Berger is de startende goalie met een savepercentage van 90,7 procent. Hij is een 21-jarige voormalige Duitse jeugdinternational die uit de eigen jeugd van Landshut komt.

Het wedstrijdschema

22-04 19.00 uur: Tilburg - Landshut
24-04 19.30 uur: Landshut - Tilburg
26-04 20.00 uur: Tilburg - Landshut
28-04 18.00 uur: Landshut - Tilburg*
30-04 20.00 uur: Tilburg - Landshut*

*Indien noodzakelijk