20190426 TIL LAN105

30 april 201907:34

Door Joep Meijsen

Game Day: Vierde titel lonkt voor Trappers

Tilburg Trappers speelt vanavond de vijfde beslissende wedstrijd tegen Landshut om het kampioenschap in de Oberliga. De vierde titel op rij lonkt voor Tilburg als de ploeg erin slaagt om in eigen huis Landshut te verslaan. Een vooruitblik.

De serie tot nu toe...

Als de serie zo blijft lopen als die tot nu toe deed, wordt Landshut de kampioen van de Oberliga 2018/19. Het team van coach Axel Kammerer won de beide wedstrijden in Stappegoor, zoals Tilburg beide ontmoetingen in Beieren naar zich toetrok. Dat zou dan ook geen toeval zijn, Landshut won tot nu toe alle uitwedstrijden in deze play-offs, terwijl thuis ook al werd verloren van Halle. Afgelopen weekeinde kon Landshut voor eigen publiek kampioen worden. Bijna vijfduizend toeschouwers kwamen naar de laatste wedstrijd in het oude stadion van Landshut, maar zagen dat hun ploeg niet verder kwam dan een 3-4 nederlaag. Daarbij wordt nog volop nagepraat over een schot op de lat in de slotfase die het duel wellicht een andere wending had kunnen geven. Het was echter Trappers dat de winst pakte en daarmee zijn alle pijlen nu gericht op de beslissende wedstrijd in een ongetwijfeld kolkend Stappegoor.

Foto: Arie Leeuwesteijn

De statistieken...

De broers Bruijsten zijn nu de topscorers in de Oberliga-play-offs. Mitch Bruijsten heeft in zestien wedstrijden vijf goals en achttien assists, terwijl Kevin Bruijsten in zestien wedstrijden al liefst veertien keer scoorde en ook nog acht assists oppikte. Tomas Plihal van Landshut zit in veertien wedstrijden op acht goals en dertien assists. Als alleen naar de finaleserie wordt gekeken dat steken twee spelers er bovenuit. Kevin Bruijsten scoorde al zeven keer in de vier finalewedstrijden, terwijl Max Forster al vijf keer het net wist te vinden. Het save percentage van Patrick Berger van Landshut in de finale ligt op 89,6 procent, terwijl Ian Meierdres op 86,2 procent zit. Voor beiden is dat lager dan in de totale play-offs.

Wat ze zeggen...

Axel Kammerer (EV Landshut, website): 'We moeten tegen sterke teams zoals Tilburg ons beste ijshockey laten zien en daar waren we vandaag niet toe in staat. We waren er fysiek en mentaal niet helemaal bij. Vooral in de eerste periode ontbrak het aan organisatie en hebben we te veel kansen weggegeven. Daarna hebben we ons herpakt en ook pech gehad. Die wedstrijd is nu in het verleden. We reizen weer naar Tilburg en willen ze daar nog een keer verslaan.'

Bo Subr (Trappers, Brabants Dagblad): 'e scoorden vier keer in de eerste periode, maar hadden nog vaker kunnen scoren. Daarna liepen we tegen wat straffen aan waardoor we vaak in ondertal op het ijs stonden.Het is in ieder geval tijd voor een thuiszege op Landshut. We hebben nog nooit twee keer in een seizoen thuis van dezelfde ploeg verloren, laat staan drie keer. Nee, nu zijn wij aan de beurt.'

De cijfers...

De cijfers laten zien hoe sterk Trappers en Landshut aan elkaar gewaagd zijn. Zo scoorde Landshut tot nu toe twee keer op de powerplay in deze serie en Tilburg drie keer. Beide teams maken meer dan vier op de vijf situaties met minder mensen op het ijs onschadelijk. Ook in schotkracht is het verschil niet groot. Landshut scoorde veertien keer op 109 schoten, terwijl Tilburg 12 keer raak schoot in 115 pogingen. Landshut liep 22 keer tegen een straf van twee minuten op, Trappers twintig keer.

De vooruitblik...

Voor Landshut is de hoofdprijs al binnen. De traditierijke club mag, als financieel alles klopt, terugkeren naar de DEL2. Daarmee wordt een mooie, nieuwe stap gezet in de heropbouw van de club. Het kampioenschap in de Oberliga zou daarmee een prachtige kers op de taart zijn. Voor Tilburg is de deur naar boven gesloten en dus is het winnen van de vierde titel op rij de belangrijkste manier om bij de Duitse beleidsmakers duidelijk te maken dat de ploeg een verrijking zou zijn voor een niveau hoger. In Landshut treft Trappers in ieder geval een waardige tegenstander voor een finaleserie. Trappers heeft echter een cultuur waarin beslissende wedstrijden altijd gewonnen worden. Aan iedere streak komt een keertje een einde, maar Tilburg lijkt voor eigen publiek toch de torenhoge favoriet voor het winnen van de titel. De legendarische Amerikaanse sportcoach Vince Lombardi had ht ooit over 'winning is a habit'. Tilburg is een schoolvoorbeeld van deze regel en die leidt ertoe dat Trappers in eigen huis als favoriet voor de winst aan de wedstrijd begint.

De feiten...

20.00 uur: Tilburg Trappers - EV Landshut
Scheidsrechter: Marc André Naust
Linesmen: Denis Kyei-Nimako, Jan Philipp Priebsch